Milyen lehetőségek vannak kényszergyógykezelést indítványozni?
Édesapám rokkantnyugdíjas, elég komoly betegségei (szív, tüdő) vannak, amelyre többféle gyógyszert kell fogyasztania. Ezek ellenére sajnos alkoholista, illetve gyógyszerre piál, amivel elég sok problémát okoz, esetenként félrebeszél, teljesen más időbeli dolgokat képzel el a jelenre. Édesanyám is ugyanebben a helyzetben van, nyugtatófüggő, alkoholista. Többször ittasan ment be a munkahelyére, tavaly hónapokig nem dolgozott, ami miatt kirúgták az állásából. A kirúgás óta folyamatosan ittas, normálisan nem lehet vele kommunikálni, viszont munkahelyet nem akar keresni. A számlákat maguktól nem fizetik be, pénzüket főleg piára költik, az én jövedelmem meg nem elegendő az összes számlára, valamint az én dolgaimra.
Kérdésem főleg azért írtam, hogy mindezt hiába mondtam el személyesen a pszichiáterüknek, nekem nem hajlandó elhinni, szüleim pedig mindig kimagyarázzák magukat. Illetve hallottam egy gyógykezelésről, ahol kb három hónap alatt "megundorítsák" a beteggel a gyógyszert és az alkoholt.
Milyen úton lehetne oda beutaltatni egy beteget? Vagy milyen más módszerrel lehetne komolyabb elvonókúrát kezdeményezni?
Köszönöm a segítséget.
A "megundorítás" csak akkor müködik, ha a beteg tényleg le akar szokni, ha nem együtmüködö, akkor igen hamar visszaesik.
Emellett kényszerkezelés csak nagyon ritka esetekben lehetséges, amit írtál, az nem ez a kategória.
A szüleid esetében csak az érhetne valamit, ha amikor részegek és valami bajt csinálnak, akkor kihívni a rendörséget, akkor dokumentálva van, hogy tényleg volt velük probléma - és ezt a pszichiáter is látja.
Amennyiben komoly a helyzet velük, akkor a kezelöorvos segitségével esetleg gyámság alá lehet öket helyeztetni, ilyen esetben a gyám kezeli a pénzüket, azaz nem tudják elszórni, illetve ö beleegyezhet helyettük kezelésekbe.
Viszont függöség esetén semmilyen kezelés nem hatásos, ha az illetö nem akar leszokni róla, az együttmüködésük nélkül nem lehet sikeres.
A beültetés sem mindenkinél működik. Volt olyan ismerősünk, aki magának kiszedte.
Borzasztó lehet ilyen szülőkkel élni, érdeklődj a háziorvosnál, milyen lehetőségek vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!