Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Önző vagyok, ha ebből kilépek?

Önző vagyok, ha ebből kilépek?

Figyelt kérdés

Apukámnak 5 gyereke van, egész életében rettegésben tartotta a családját. Én vagyok a legidősebb, de úgy érzem, már nem bírom tovább. El fogok költözni albérletbe, de ezzel cserbenhagyom a testvéreimet és anyukámat is. Anyukám teljesen irányítható, és mindig bízott eddig abban,hogy jobb lesz,valamint pénze sincs,és ezért nem is mer kilépni a házasságából. Én viszont már 20 éves létemre nem bírom az állandó lelki terrort, az állandó félelmet, hogy minden nap lelkileg porig vagyunk alázva, hogy semmi önbecsülésünk nem lehet. (Ráadásul értelmiségi szülők, mindig mindent megmagyaráznak, és a külvilág azt hiszi mintacsalád vagyunk)

Nem tudom mi lesz a családommal, de én nem tudok tovább maradni.

2018. júl. 8. 19:02
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

Én azt javaslom, hogy mondd meg az anyukádnak, hogy vagy kilép ebből a házasságból, neki és a gyerekeknek ítéli a bíróság a lakást is a gyerekekkel együtt, az apa fizeti majd a gyerektartást, vagy a gyámügyhöz fordulsz, de akkor se akkor az lesz, hogy az apja is veszélyezteti a gyerekeket,és őt is úgy ítélik meg, hogy veszélyezteti a gyerekek biztonságát, minden gyerek megy állami gondozásba. És adjál neki a döntésre fél hónapot, vagy valami konkrét határidőt, mert különben csak halogatja.

Az apát lehet, hogy távoltartási végzést is kapna mindemellett fizetnie kellene a gyerektartást. Mindezt körül kell járni a családsegítőnél, gyámügynél, hogy mi ilyenkor a helyzet. Bár ha lehet, először ezt konkrét családnév nélkül tegyed. A Nane egyesület lehet,hogy ad jogi tanácsot, a neten megtalálod.

ha az apának van hozzáférése a nethez, amit használtok, akkor ne felejts el ilyenkor privát böngészőben megoldást keresni, nehogy lebukjatok!

2018. júl. 8. 20:45
 12/14 anonim ***** válasza:
100%
Nem vagy önző, senki sem köteles ezt elviselni, de ha a testvéreiddel jó a kapcsolatod beszéld meg velük, ha ők is szabadulni akarnak lehet költöznének ha betöltötték a 18-at, többen amúgy is olcsóbb az albérlet.
2018. júl. 9. 10:16
 13/14 anonim ***** válasza:

Nem.

Egyébként nagyon hasonló a helyzetem, annyi különbséggel, hogy engem apám vert is, amíg hagytam magam. Pár év különélés után most legalább annyira megvetem anyámat, mint apámat, mert ő is dolgozott, ha akart volna, elköltözhetett volna velünk (egy testvérem van), nem kellett volna neki is, nekünk is szenvednünk. De ő inkább választotta a "rendes" mártír családanya szerepet. Kvázi tettestárs volt, és én is hagytam már ott szar kapcsolatot, tudom, milyen nehéz semmivel különköltözni, nulláról indulni, de ha én egy kilátástalan helyzetben meg tudtam ezt lépni, akkor anyám minden nyafogása csak kifogás volt.

Nem vagy önző, erről ennyit.

2018. júl. 10. 03:24
 14/14 anonim ***** válasza:

Csakhogy itt ebben az esetben nem az anyának és a gyerekeknek kell a semmibe menni, hanem majd az apának. Lehet, hogy övé lesz a lakás fele, de ez csak akkor számít, ha eladnátok a lakást, ti lakhattok ott!

Tényleg egy kicsit jobban kéne ismerni a jogaitokat, lehetőségeiteket. Anyukádnak a döntését megkönnyítheted azzal, hogy feltárod a kilátásokat, hogy együtt jártok utána ezeknek a dolgoknak, de ha még erre sem hajlandó, akkor simán megmondanám neki, hogy akkor te gondoskodsz arról, hogy megvédd a gyerekeket.

Tudnod kell, és meg kell értened azt is, hogy nagyon gyakori a társfüggőség, hogy a (bántalmazott) személy egyszerűen képtelen elhagyni a párját. Kicsi az önbecsülése, stb. Ha mégis rászánja magát, akkor a bántalmazó gyakran taktikát vált: ígérget, hogy megváltozik, érzelmileg zsarol pl. hogy öngyilkos lesz, és még van egy rakás tipikus trükk, de következetesen ki kell állni a döntés mellett. Ha látják a bizonytalanságot, akkor látják értelmét a cirkusznak, de minél határozottabb az anyuka, annál hamarabb záródik le a dolog.

Én azt is bevetném az anyukának, hogy elmondok mindent a "külvilágnak", hogy is éltek.

Ha fizikai erőszak is van, akkor egyből kell orvosi látleletet felvetetni (sajna ez fizetős, de muszáj, ezzel bizonyítod, hogy az apa agresszív). Így elérhető talán, hogy távolság tartási végzést kapjon. Egy időre, amíg elválnak, mehettek valami anyaotthonba, bár öt gyerek... A NANE talán tud segíteni.

Ne hagyd annyiban a dolgot, van kiút!

2018. júl. 10. 06:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!