Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért olyan prűdek egyes anyák?

Miért olyan prűdek egyes anyák?

Figyelt kérdés

Most már 23 éves vagyok, de visszagondolva a kamaszkoromra, nehéz dolgom volt.

Korán érő típus voltam, 10 évesen menstruáltam, 12 évesen már nagy melleim voltak, 7 évesen szőrösödni kezdtem, és sokat csúfoltak miatta a suliban. Anyám 50 éves koráig nem szőrtelenített, soha semmit, az én hatásomra szokott rá. Gyerekként könyörögtem, hogy vigyen el kozmetikushoz vagy főzzön kevésbé zsírosan vagy tanítson meg szőrteleníteni, vagy legalább hadd hordjak melltartót, de egyiket sem engedte, mert... nem.

Utólag kérdeztem tőle, hogy miért nem vitt el "csajosabb" dolgokra, neki az volt a válasza, hogy volt két lábam, mentem volna el a kozmetikushoz egyedül. Kösz... egy 12 éves gyerek egyedül kozmetikushoz? :O

2018. máj. 19. 20:07
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
82%

Az én anyám is pont ugyanilyen volt. Minden osztálytársamnak alap volt a szőrtelenítés, ápoltság már általános iskolában is. Én 14 évesen sírva mondtam el otthon, hogy mostmár én is szeretnék szőrteleníteni, mert undorodom saját magamtól és mások is bántanak miatta. Erre a válasz mosolyogva annyi volt, hogy ilyen korban még felesleges, meg amúgy is szép vagyok. Tehát onnantól jött a titkolózás, titokban csináltam, ha mertem (legtöbbször nem mertem). Nagyon el sem járhattam otthonról, mindent ellenőrzött. 13-4 éves korom körül borzalmasan pattanásos voltam, és nem használhattam rá semmit, ekkor szoktam rá arra, hogy sosem néztem rá az emberekre, mert gondoltam, akkor ők sem látnak engem. Akkor még nagyon bátortalan voltam, magamnak nem mertem venni semmit, ez később nagyon megváltozott - mindent megvettem, amit akartam. De ezekkel rengeteget ártott. Most vagyok 19 éves, és a mai napig félek megmutatni a lábaim, mert ahhoz voltam hozzászokva, hogy rejtegetnem kellett. Mostanában kezdtem kicsit bátrabb lenni lábtéren, de ki tudja mennyi idő, míg normalizálódik a helyzet. A bőröm már sokkal szebb, szerencsére kezdek kinőni a tinikorból. Amúgy a melltartóhasználatért is kirohogott, pedig ahhoz is hatalmas bátorság kellett, hogy elmondjam, szeretnék már hordani.

Szóval a kérdésre a válasz, hogy miért olyan prűdek egyes anyák - fogalmam sincs. Én mindent összegezve szeretem anyámat, de a konzervatív hozzáállással elég durva lelki sebeket okozott/okoz, amiken nem nagyon tudok túllépni.

2018. máj. 20. 09:40
 22/32 anonim ***** válasza:
78%

Nálunk is probléma volt a szőrtelenítés... Hormonzavaros voltam és tényleg nagyon szőrösödtem már nagyon korán, de akkoriban nem volt otthon se internet (számítógép se), se valaki aki elmondaná, hogy hova a fenébe kéne ezzel fordulnom... Természetesen nem szőrteleníthettem.

2-3 havonta kaptam betétet a menstruációra, a többit magamnak kellett megoldani, nem érdekli hogyan.

Melltartóm 16 évesen volt először, amikor turis cuccban találtam párat (persze nem az én méretemben). Az, hogy már 8-9 évesen is C kosaras kellett volna, az senkit se érdekelt a családban, pedig én is többször kértem.

Nálunk inkább a "minél olcsóbb gyerek" volt a cél -> nem megyünk orvoshoz, mert biztos írna fel gyógyszert. Nem veszünk borotvát, betétet alkalomszerűen csak. Kozmetikust se látott akkoriban a bőröm, pedig bőven ragyás voltam. -6 dioptriásak a szemeim, mert amikor elkezdett romlani, akkor nem kaptam szemüveget. Zsebpénz se volt, mielőtt valaki beleköt, hogy magamnak kellett volna fizetni 14 évesen :D Komolyabb dolgoknál se mentem, a tüdőgyulladásaimat lábon hordtam ki, heges a tüdőm eléggé.

Egyébként az én anyám nem volt "igénytelen" -> 2 hetente fodrász, manikűrös, nagylelkűen meghívta a kolléganőit ebédelni, de tőlem az alapvető dolgokat sajnálta.

2018. máj. 20. 10:14
 23/32 anonim ***** válasza:
79%

Borzasztó itt olvasni, hogy milyen anyák vannak… Én nagyon remélem, hogy ez a felfogás a “tabukról” nagyon gyorsan el fog tűnni. Végülis én már azt hittem, hogy a 90-es évek szülöttei (kérdező is csak 23) ezeket már nem tapasztalják. Sad.

Az én anyám a 80-as évek elején volt tini és 16 évesen gyantázott először, de mesélte, hogy akkoriban még nagyon sokan nem szőrtelenítettek. Én 11 éves voltam, amikor elkezdtem, de engem

sem küldtek el “a két lábamon”.

2018. máj. 20. 10:52
 24/32 anonim ***** válasza:
29%
Őszintén szólva, engem inkább az borzaszt el, hogy mennyi az életképtelen a korosztályomban akik minden szirszart az anyjukra fognak... Huszonévesen azért illene már ezeket feldolgozni és nem azon sírni, hogy 10 évvel ezelőtt mit engedett és mit nem az anyja. Aztán csoda, hogy ők meg egy kis szörnyeteget nevelnek, akinek mindent szabad és nem érti a nem szót.
2018. máj. 20. 13:41
 25/32 A kérdező kommentje:

Nem sír a szám, csak tartottam egy kis "önvizsgálatot", hogy miért voltam gátlásos gyerek a suliban: mert "igénytelen" szüleim voltak. Alapvetően szép vagyok, viszont elég "problémás": zsíros a bőröm és pattanásos, vastag és csúnya a szemöldököm, szőrös vagyok, és hízásra hajlamos, bár a sporttal és a vegetáriánus étrenddel karban tudom tartani magamat. (Nem sznobizmusból vagyok vega, hanem mert ez tett a legjobbat a bőrömnek), és rájöttem, hogyha anyám egy kicsit jobban figyelt volna rám, nem lettem volna tiniként "csúnya".

És eldönöttem, hogyha nekem lesz gyerekem, "nevelési célzattal" nem fogok tőle ilyen dolgokat tiltani, és inkább én veszem neki a gyantát 10 évesen, minthogy szikszalaggal próbáljon szőrteleníteni (mint ahogy én tettem).

2018. máj. 20. 13:57
 26/32 A kérdező kommentje:
#22: nekem a nagynéném volt ilyen, bár azért nem költött ennyit magára (fodrász, szóval fodrászra nem költött sokat). Adott egy negyven körüli nő, kicsit túlsúlyos, de alapvetően ápolt és csinos, és a slampos, pattanásos csúnyácska lánya, az unokatesóm, akinek még a nagynéném is megmondta, hogy csúnya és fogadja el, hogy az. Amikor a lány 15-16 évesen megnyúlt és bőre kitisztult meg a diákmunkával csinosabban kezdett öltözni, a nagynénémből egy féltékeny fúria lett, aki a saját lányától is sajnálta a szépséget és a férfiak figyelmét.
2018. máj. 20. 14:03
 27/32 anonim ***** válasza:
65%

"Ma már a gyerek teljesértékű csalâdtag, régen meg csak eszköz volt."

Már bocs, de az eszköznek nézés pont a "háromévesen busszal egyedül megy az óvodába", mert ez kb. a "legfeljebb majd csinálunk másikat" kategória.

2018. máj. 20. 19:26
 28/32 anonim ***** válasza:
68%

Itt a leírtak alapján pár anyát nemhogy én de édesanyám kenne arcon lendületből. Szerencsére nagyon jófej, mikor feljött a menszesz téma, megmondta betét/tampon a fiókban, próbálgassam nyugodtan. Idén váltottam kehelyre és mosibetétre, úgy van vele hogy nem érti miért jó de ha nekem bevállt akkor egészségemre.

Szőrtelenítés se volt gond, vett nekem borotvát ha kértem, mondta nyugodtan próbáljam ki az epilátorát.

A melltartóról azt vallotta hogy szülésig nem kell (a C kosaram ellenkezik) de mikor mondtam hogy zavar ha átüt a mellbimbó a ruhán meg mindenki csúfol hogy nem hordok vettünk.

Szerencsére úgy áll ezekhez a dolgokhoz hogy ha akarom hát csináljam max rájövök ha mégsem jó.

Ez a fiúk vs arctisztítás dolog meg érdekes, pl Dél-Koreában teljesen természetes de itt berögzült hogy buzás. Párom bőre tele van pattanás hegekkel, zsíros, miteszeres az orra, máshol iszonyat száraz de annyit tesz vele hogy vízzel lemossa, arra is alig tudtam rávenni hogy egyszer rendes arclemosóval letöröljem mert azt verték bele hogy férfiember nem ad a bőrére inkább lesz zsíros/pattanásos

2018. máj. 20. 21:06
 29/32 anonim ***** válasza:
100%

Nekem az a fura, hogy milyen elképzeléseik (esetleg tapasztalataik?) vannak itt sokaknak az ötvenes korosztályról. Szüleim generációja. A nagy részüknek kb. a 80-as, 90-es években született gyereke, illetve kb. akkor voltak iskolások a gyerekeik, meg a kétezres évek elején.

Én egyáltalán nem azt tapasztaltam, hogy a szüleim tojtak volna rám, hogy elvárták volna, hogy minden dolgomat egyedül intézzem 10-12 évesen, vagy hogy ne lehessen velük intimebb dolgokról beszélni. És az osztálytársaim szülei se voltak ilyenek. Pedig volt olyan osztálytársam, akinek maradinak tartottam a szüleit, idősebbek is voltak az enyémeknél, de még ő is simán meg tudta beszélni az anyukájával, hogy melltartót szeretne, hogy szőrteleníteni szeretne, hogy kozmetikushoz szeretne menni, stb.

Jó, nyilván nem 10 évesen, de 13-14 éves koromban simán szőrtelenítettem én is, meg az osztálytársaim is. Igaz, akkor még azt gondolták, hogy a borotválástól erősödik a szőrzet, ezért akarták a szülők, hogy minél később kezdjék el a lányok, de csak az elmúlt pár évben kezdett elterjedni az, hogy ez nem is igaz.

Azt meg soha senki nem várta volna el tőlem, hogy 12 évesen egyedül menjek kozmetikushoz, ha erre van szükségem. Sőt, anyámat is nagyanyám vitte el annak idején.

Régebben sem volt mindenki olyan lesz*rom szülő, mint ahogy szeretik itt sokan előadni.

2018. máj. 20. 21:36
 30/32 A kérdező kommentje:

Senki sem mondta, hogy ez a jellemző a mai ötvenes korosztályra. Csak van itt gyakorin pár ember, aki ezt tapasztalta.

Amúgy anyám részéről, ez az új kifogás, hogy ha kozmetikushoz akartam volna menni, mentem volna egyedül, kamu, mert nem engedett el 12 évesen. A másik kedvencem az, amikor azt hangoztatja, hogy manapság olyan puhányak az emberek, hogy minden csekélységért orvoshoz meg pszichológusnak járnak (pont mostanában húzták ki vagy 5 fogát mert rohadtak voltak). Egyrészt retteg az orvosoktól, másrészt van olyan mentalitása, hogy ha nem veszek róla tudmást, akkor nincs probléma (ha elvitt volna kozmetikushoz, azzal elismerte volna, hogy problémás a bőröm meg hogy mennyi pénzt kell majd ráfordítani a karbantartására). Amikor majdnem megbuktam matekból, mert új tanárt kaptunk, aki szörnyen magyarázott, nem adott volna pénzt matektanárra, mert azzal el kellett volna ismernie, hogy az ő kicsi lányának, aki mindig négyes volt, nem megy a matek.

2018. máj. 21. 06:58
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!