Ki igenyelheti az osztrak csaladi potlekot?
Sziasztok!
Jol tudom, hogy 2018tol van egy olyan valtozas, hogy csak az a szulo igenyelheti aki egyutt el a gyerekkel?
Ha ezt az apa megprobalja kijatszani, a gyereknek szarmazhat baja belole?
Itt van világosan leírva. Különélő, Ausztriában dolgozó szülő jogán a gyermeket nevelő szülő igényelheti az osztrák családi pótlékot, függetlenül a tartásdíj mértékétől.
Ha te vagy az a kérdező, akire gondolok, akkor az érdekes lehet számodra, hogy Ausztriában a családi pótlék alapvetően a gyermek 18 éves koráig jár. Amennyiben szakmát adó intézményben, felnőttképzésben tanul tovább a gyermek, 24 éves koráig igényelhető (ha a gyermek jövedelme nem lépi túl a € 9.000-t ).
Neked nem lehet semmi bajod, csak figyelj oda, hogy ne írj alá semmit, főleg elolvasás nélkül, amit apád eléd rak. Viszont ha még tanulsz, és megfelelsz a feltételeknek, akkor édesanyád szépen kezdje el intézni a csp-t neked, ha kapsz itthon is, akkor a különbözetet fizetik ki. 5 évre visszamenőleg lehet kint igényelni. Hosszadalmas ügyintézésre számítsatok.:( Ráadásul apuka iratai is kellenek. Lehet, hogy érdemes lenne egy olyan céghez fordulni, akik kifejezetten ezzel foglalkoznak, van néhány. Nem ingyen dolgoznak, de megéri, ők pontosan képben vannak a dolgokkal. Olvastam valahol olyasmit, hogy a kifizetést ugyan lehet kérni a gyermekkel élő szülő vagy a nagykorú gyermek számlájára, de ezt apuka bármikor visszavonhatja.
Egyébként korábban is kérhetett csp-t, ha osztrák mértékkel elvárható tartásdíjat fizetett. Van egy olyan érzésem, hogy jól is járt vele, minimum zéróra kihozta magának a dolgot.
Sziasztok!
A témához kapcsolódik az én kérdésem is.
Évekkel ezelőtt elváltam, Ausztriában dolgozom és két gyerekem van akik nem velem élnek.
Korábban kaptam a gyerekek után osztrák családit. Nem csaltam, senkit nem játszottam ki, jó a kapcsolatom a gyerekekkel, a támogatást sőt meg többet is rájuk költöttem ennek ellenére a volt feleségem visszamenőleg követeli tőlem az osztrák családipótlék egy részét.
Azt tervezi, hogy bírósági úton hajtja be ezt.
A kérdésem az,hogy erre mennyi esélye lehet?
Köszönöm
Misi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!