Ilyen esetben szólni kell a szüleimnek?
Lehet kicsit hülye kérdés, de már nagyon régóta szeretnék e-cigit és már ki is próbáltam egyszer egyik ismerősöm által.
A szüleim tudnak róla és arról is hogy szeretnék e-cigit, de eddig nem volt rá pénz.Most pedig gyűjtöttem magamnak és nagyon szeretném megrendelni netről.
Régebben mikor megdolgoztam a pénzért akkor számomra haszmos dolgokra költöttem és abból mindent elköltöttem, de nem egyszerre.Most pedig azt mondták hogy ezt a pénzt tegyem félre, de én szeretném ezt az e-cigit megrendelni.Nem tudom hogy kell-e szóljak a szüleimnek vagy sem ezügyben mivel saját pénzből fizetném ki és benzinkúton szeretném átvenni.
16/L
18 alatt vásárolni sem lehetne.
Nem a pénzről van szó, hanem mi a jó francnask kell 16 évesen cigizni?
Valamilyen szinten káros.
Amit igazából gőz formában belélegzel, az növényi glicerin (VG), Propilén-glikol (PG), továbbá különböző mesterséges, és természetes aromák, ritkán színezékek, édesítőszerek, alkohol, ízfokozók..
Ezekből a PG, és a VG jelenlegi tudásunk szerint nagyjából ártalmatlan. Illetve van pár ember aki érzékeny/allergiás a PG-re, de elenyésző ezek száma. Ami problémásabb, az a többi benne. Ezen többi adalékanyag, és aroma, általában csak étkezési célra volt hitelesen bevizsgálva, és engedélyezve. Belélegzéséről, és annak hatásairól többnyire nincs hosszútávú tapasztalat, vagy hiteles mérés, bevizsgálás, engedélyezés.
Általánosságban a következő jelenthető ki:
Szinte biztos, hogy az e-cigi liquidek belélegezve kicsit ártalmasak. Hiszen tüdőnk nem erre lett tervezve. Viszont hosszútávú tanulmányok, és vizsgálatok nélkül nem tudjuk, hogy mennyire.
Továbbá nehezíti a tanulmányokat az, hogy aroma anyagokból több százezer létezik, melyről mindről tanulmányt készíteni majdnem hogy lehetetlen.
Időről-időre felbukkan 1-1 hír, amikor bevizsgálnak bizonyos gyártótól, bizonyos liquideket, majd abban káros anyagokat találnak. Ez pont az adalékanyagok miatt van így.
Az viszont szintén biztos, hogy a ciginél még ez is jobb. Tehát ha valaki az eredeti cél szerint használja, azaz átszokásra/leszokásra akkor mindenképp jobban járhat vele.
Aki meg nem e célból használná, azt én személy szerint nem is értem meg. Ez nem játék, nem divat, hanem a dohányzóknak egy egészségesebb alternatíva. Viszont azt soha senki nem mondta, hogy egészséges, vagy hogy nem ártalma, csupán csak hogy egészségesebb mint a sima cigi..
Ne e-cigivel akarj leszokni a körömrágásról. Attól, hogy nincs benne nikotin, még nem egészséges belélegezni azokat a vegyi anyagokat, amik benne vannak. Egyébként pedig szerintem e-cigizni is legalább olyan gusztustalan, mint körmöt rágni. És semmi nem garantálja, hogy ettől leszoksz a körömrágásról, hiszen a körmöd minden stresszehelyzetben szó szerint kéznél van. Szerintem butaság, főleg így, hogy minden pénzedet erre költöd. A szüleidtől nagy feleltlenség, ha megengedik. Persze, van nikotinmentes... és szerinted miért nem szabad mégsem eladni 18 éven aluliaknak? Mert káros az, csak kicsit másképp, mint a hagyományos cigaretta.
A saját érdekedben mondom: ne is kezdd el.
Komolyan nem értem, hogy miért szeretne valaki függő lenni? Mindegy, hogy cigi, e-cigi, alkohol vagy bármi más.
Ez most pont olyan divat, mint a rendes cigi (volt pár éve).
Abszolút felesleges.
A körömrágásról se tudsz leszokni. Majd pont te nem leszel függő ettől a cartól!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!