Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Segítség, hogyan lehet együtté...

Segítség, hogyan lehet együttélni egy nárcisztikus szülővel?

Figyelt kérdés

Sok utánaolvasgatás után világos lett számomra, hogy apám nárcisztikus. Hogyan lehet egy ilyen emberrel együtt élni? A tanács mindenhol ez volt: Menekülj! De mitévő legyek ha nem tudok?

Elviselhetetlenné teszi a mindennapokat és megkeserít minden percet. Állandóan konflkiktusokat generál amiért aztán mindig más (sokszor én) a hibás. Lealáz, eltipor minket, a családtagjait. Állandóan csak elvárásai vannak, ha valami nem úgy történik ahogy szeretné akkor meg kiveri a balhét. De képes a semmi miatt is balhézni, beszólogat, aztán ha megpróbálom megvédeni a saját igazamat akkor meg rögtön támad, ordítozik meg elhord mindennek.Képtelenség ép ésszel elviselni. Tűrni kell, hogy alázzon és kihasználjon, mert ha megvédem magam akkor csak mégjobban felhergelem.

A külvilágnak meg megjátsza magát, senki sem tudja róla a szűkebb családon kívül, hogy milyen is valójában. Mesterien manipulál mindenkit, saját magát beállítja jólelkű apának/férjnek, minket meg hálátlanoknak meg mindennek.

Nagyon sok dolgot tudnék még írni, de szerintem akinek van nárcisztikus ember az életében, az pontosan tudni fogja hogy miről bszélek. Ti hogyan tudjátok kivédeni az ilyen emberek folyamatos támadásait? Hogyan lehet elviselni egy ilyet? Bármilyen tapasztalatot vagy sztorit szívesen olvasok, biztos sokan járnak hasonló cipőben.

2018. jan. 2. 20:53
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

9es te látom sajnos ismered a helyzetet. Jól hangzik amit te is írtál meg egy másik válaszoló is írt, hogy hagyjuk figyelmen kívül a megjegyzéseit, nézzük levegőnek.

De ha azt látja, hogy hat rám a szekálása akkor csak mégjobban bepörög, mégjobban szid meg utál olyankor.

Meg természetesnek veszi, hogy ugráltat mindenkit és nem tűri az ellentmondást. Borzasztó kimondani, de gyakorlatilag tűrni és hagyni kell, hogy irányítson.

Utolsó valaszoló, ez sokkal több mint puszta agresszió, az ilyen embereknek 2arcuk van és egy saját eltorzult világképük. Sokazor próbáltam már vele nagyon szépen, normálisan megbeszélni a dolgokat, de mindig elbagatelizálta meg hülyeségeket kezdett beszélni.

2018. jan. 3. 08:18
 12/17 A kérdező kommentje:
Hogy NEM hat rám*
2018. jan. 3. 08:19
 13/17 anonim válasza:
100%

Mintha csak a saját apámról olvastam volna.

Pontosan ugyanilyen.

Nekem általában az szokott segíteni, hogy ha pl rájön az 5 perc akkor csak bólogatok meg helyeselek és hamar le van tudva az egész.

De például most tervezem otthagyni az egyetemet (amit amúgy csak azért kezdtem el mert ő annyira akarta, de én meg nem akartam menni) és rendesen fosok elé állni ezzel. Tudom, hogy kiabálni fog és mindennek el fog hordani, de arról halvány lila gőzöm sincs, hogy meddig fog elmenni.

Na de visszatérve a témára, egyik füleden be amit mond a másikon ki, néha helyeselj meg bólogass aztán remélhetőleg hamarabb abbahagyja.

18/l

2018. jan. 3. 12:44
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
Azert boven van benne narcisztikus, enis kifogtam, az exem az. 11 evig hittem hogy en vagyok a hulye meg az en hibam - mesterien manipulal! A kulvilag fele ezt persze mashogy kommunikalja. Ha nagyon kikerulhetetlen a menekules, akkor SOHA ne menj bele a jatszmaiba, ne reagalj. Hs muszaj felelned akkor az ellenkezojet mondd, mint amit akar. Ugy kell reagalnod, hogy pont az ellenkezojet teszed/mondod, mint amit megszokott eddig. De a legjobb a nulla kommunikacio.
2018. jan. 3. 17:49
 15/17 anonim ***** válasza:
59%
Az én tapasztalatom,hogy nem szabad belemenni a vitába,mert úgyis az lesz a vége,hogy a te hibád és miattad van minden,csak az 1-2 mondatos lecseszés egy hatalmas veszekedés lesz. Az ilyen emberek szoronganak,csak nem tudják. A kissebbségi koplexusukat rátok vetíti. Ezt azzal lehetne kivédeni,hogy sokat kéne dicsérni. Ezt főleg anyukád tudná megtenni. A sok dicséret miatt jobban érzi magát és nem piszkál titetek. A másik,hogy eléggé kiszámítható,hogy mikor mibe fog belekötni. Próbáld kiküszöbölni,amit lehet. Pl. Ha az a baja,hogy elöl van a pohár,akkor ne hagyd elöl. Amit te is megtehetsz,hogy sokat beszélgetsz vele,hogy érezze,hogy szereted. Náluk tipikus,hogy utálatra ,haragra mégnagyobb haraggal válaszol. Ezzel védi magát. Nehéz dolgod van. Sokat nem tudsz tenni,csak alkalmazkodni és "Isteníteni". Sokat javíthat a helyzeteden.
2018. jan. 6. 15:58
 16/17 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos sokszor nem segit , hogy mindent úgy teszel , ahogy kéri mert úgyis lesz cirkusz , vagy ha csak bólogatsz mindenre , akkor az fogja duhiteni , hogy csak ráhgyod es nem reagalsz . Nem erdekel teged
2018. jan. 7. 00:18
 17/17 anonim ***** válasza:
100%
16 évig viseltem el apámat, mert kiskoromtól kezdve ugyanez volt. Azután elváltak anyámmal és végre megszabadultunk tőle . Bár most egy ideje újra jófejnek próbálja beállítani magát és kezdenek jóban lenni anyámmal. Egyszer amikor újítottuk a lakást odaköltöztünk pár napra apámhoz és konkrétan az alatt a pár nap alatt annyira tönkre vágott minket(engem és anyát)idegileg, hogy rá kellett ordítanom, hogy vegye már észre magát az a nyomorék. Mindenbe belekötött, hogy "ne így mosogassak" minek gépezek annyit, miért nem megyek ki többet az utcára miért így kenem meg a kenyeret miért pazarolom a vizet zuhanyzáskor stb stb stb tudnám sorolni évekig a hülyeségeit. Amíg együtt éltünk vele minden nap a retkes szobájában kuksolt 20 évig anyám tartotta el és ő egy forintot nem adott a háztartásba, de a mai napig úgy állítja be magát, hogy ő vette a kocsit meg a házat anyámmal közösen, amikor egy forintja nem volt. Egy ideig anyám cégében "dolgozott" ami annyiból állt, hogy ő mindent leszarozott és pofázott a vásárlóknak. Mindig tarkón vert, ha neki nem tetszett amit mondok mindegy volt, hogy az egy rossz poén vagy véletlenül káromkodtam tarkón vert meg így emelgette a kezét, mintha meg akarna ütni és máig megijedek a hirtelen mozdulatoktól emiatt. Az ordibálásokról már nem is ejtek szót, ha valami "rosszat tettem" De ezek ilyen kis dolgok voltak, hogy a festék kiborult vagy összetört egy tányér én voltam a szar meg mindennek elhordott.. Szóval azt tudom tanácsolni, hogy menekülj erre nincs más mód, mert az apád nem fog megváltozni örökre egy ilyen idióta marad.
2018. máj. 5. 20:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!