Mennyit engedsz a gyerekednek? ~15-19 éves korosztály.
Ma a Lidl-ben voltam, és hallottam egy kamasz gyereket hogy veszekszik az anyjával egy energiaital miatt, amit nem engedett hogy meg vegye. Én már ugyan 25 elmúltam de, előjöttek a régi dolgok amik akkoriban nálunk is aktuálisak voltak, emlékszem vita volt a a lyukas fogam miatt is, hogy ha nem szoktam volna rá a kólázásra akkor tömni sem kellett volna, ez volt 14 éves korom körül.
Amikor elérhető volt szélesebb kínálatban az energiaital én is megkóstoltam párat és kialakult egy ízlésem, mai napig iszok naponta egyet van hogy kettőt.
Sajnos rossz hír övezi mert örök harc folyik érte, egy 40-50 éves emberrel pl nem lehet megértetni hogy egy 2,5deci nem tesz ki 5 csésze kávét, így a szemem sem ugrik ki tőle.
Sört 17 éves koromtól engedtek inni egy teljes dobozzal, és boltban sem rakatták vissza velem, töményért már nem szóltak mikor dolgozni kezdtem, illetve jó fajtát iszok csak 1-1 liter whisky/konyak.
Csak itthon iszok, ha tudom nem kell később vezetni.
Visszatérve a kérdésre, sok szülőt nem értek meg így felnőttként sem, számomra bosszantó hogy egy édességet vagy mást tiltanak. Akkor milyenek azok a szülők akik elfogadják ha a gyerekük alkalmanként drogot használ? Nem omlanak össze, mert tisztában vannak vele hogy bár az Ő gyerekük, önálló felnőtt aki független. A másik szülői réteg már egy ilyenben tönkre menne.
Én bár nem szeretnék soha gyereket ebbe az országba, de ha Apa lennék soha nem tiltanék a gyereknek semmit, ha ki szeretne próbálni valamit mert látta másnál, leülnénk és kipróbálnánk, a többit meg saját belátására bíznám. Nyugodtabb lennék ha nyitott volna előttem "Figyu, ma este elmegyünk szórakozni lehet fogunk inni is valamit, ha telefonálok eljöhetnél értem" Ilyet hány gyerek mond a szülőnek? Inkább az a jellemző a magyar társadalomra hogy hazudnak házasságban, szülőnek.
Mai napig visszacseng a fülemben, az a beszélgetés Szülő: mennyit ittatok?
Gyerek: csak két sört.
Ezzel szemben pedig hulla részeg a fiatal. Ha nem félne a gyerek a dorgálástól, rosszabb esetben a veréstől, meg mondaná egyenesen hogy fél liter vodkát, meg fene tudja még mit.
Nekem is kellett utcán aludnom nyáron, hogy addig tisztuljak legalább amíg saját lábon haza bírok menni és ne nyakassal fogadjanak 19 évesen. Mennyivel másabb lett volna hogy ha cirkusz helyett, segítenek leöltözni, és megmosakodni.
Szerintem a lehető legrosszabb dolog amit egy szülő tehet a gyerekével szemben, hogy mindentől kapásból eltiltja és ezzel együtt elzárja a tapasztalatszerzéstől is.Inkább a felelősségtudatra kéne megtanítani és kialakítani egy bizalmi kapcsolatot, ahol nem kell attól félni hogy a gyerek eltitkol valamit.
Én is 18 éves vagyok és szerencsére nekem a szüleim az utóbbi kategóriába tartoznak.
14 évesen, mikor elkezdtem a gimit életem első bulijában elszívtam pár szál cigit. Nyilván mikor hazamentem megérezték és kérdőre is vontak, de ahelyett hogy lecsesztek volna és különböző büntetésekkel oldották volna meg a helyzetet inkább leültek velem és elbeszélgettek velem. Megkérdezték hogy miért csináltam, tetszett-e és hasonlók. Végül azzal zárták hogy ők nem bánják ha idősebb koromba rászokok, de ők egy forintot nem fognak rá adni és otthon sem dohányozhatok.
Később a bulikat sem tiltották és azt sem hogy igyak, egyedül annyit kértek, hogy tudják hogy hová megyek és kihez és én be is tartottam, mert viszonozni szerettem volna a bizalmukat.
Később mikor megszereztem a jogsit el is engedtek a haverokkal, akár nappal akár este akartam elmenni.
Sajnálom, ha hosszú lett, de szerettem volna megmutatni, hogy nem feltétlen a tiltás a legjobb megoldás.
Egyetértek veled, én sem tiltanám a gyerekemnek, ha valamit ki szeretne próbálni, hiszen egy kamasznak nehéz bármit is megtiltani és a tiltott gyümölcs úgyis édesebb. Ezért nem is értem. Jó, a drog az már más, de az ilyen kisebb dolgokból szerintem nem kéne nagy ügyet csinálni. Nem akarok gyereket, de ha egyszer mégis lesz, én nem fogokneki tiltani semmit, mert tudom, hogy a kamaszok sok dolgot kipróbálnak és ennek ellenére lehet értelmes felnőtt valakiből.
Én nem iszom energiaitalt és még nem is ittam, nem is kávézom, nem cigizem, nem iszom meg nem csinálok semmi ilyet, de például az energiaitalt nekem sem engedné anyám. Pedig ha egyszer meginnék egyet, semmi bajom nem lenne tőle. De ez csak elméleti, mert nem is érdekel, nem akarok ilyet inni.
Nem tudom hányadikos voltam, amikor már kábé az összes osztálytársam ivott kólát rajtam kívül én meg életemben nem és akkor még nem voltak gátlásaim, ezért vetettem anyámmal egyet, hogy had kóstoljam meg. Megkóstoltam, nem ízlett. Hát nem jobb így, mintha nem engedte volna és a mai napig azon rágódnék milyen a kóla és titokban vennék egyet?
A kávé az, amit én néha szívesen innék (nem erőset), mert az íze is jó meg az illata is tetszik, meg is akarom kóstolni, de nem merek anyámmal kávét vetetni, mert tudom, hogy ellene van és ő sem kávézik. Titokban vettem már egyszer tejeskávét (mondjuk azt már ittam előtte).
Nekem jó anyukámmal a kapcsolatom, de vannak dolgok, amiket én sem merek neki megmondani, mert félek a reakciójától vagy attól, hogy nem engedi meg. Pedig nem az a nagyon szigorú szülő, csak néha kicsit furcsa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!