Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Másnak is voltak hasonló...

Másnak is voltak hasonló nehézségei (műveltségi szempontból, anyagiakat nem számítva)?

Figyelt kérdés

Én már első iskolás évemben tapasztaltam hogy a családom mennyire is kevés időt szentelt nekem. Egész érdekes mód, az első magyarórán ami a mai napig örök emlékként él bennem, úgyanis sütőtt rólam a szégyen... egy igazán szép, színes gyerekeknek ideális tankönyv volt, aminek az első lapján volt egy alulvonás- az tanítónéni kérésére- mindenki odaírhatta a legszinpatikusabb betűjeit amivel már óvodában találkozott. Én is úgy tettem, bár én 5- 6 karaktert is feltűntettem, majd a padtársamhoz fordultam, kiváncsi voltam ő mit(et) választott, de ő mosolyogva mondta hogy a nevét írta le. Itt kicsit eltántorodtam, úgynis nekem nem ment volna... A másik traumatikus emlékem a cipőfűző volt, úgyanis egészen negyedik osztályig nem tudtam bekötni a cipőmet, és bár a nagymamám tanított masnit kötni, a végén a magam módján sajátítottam el, de... jelentősen későre a többi gyerek arra már mind képes volt bekötni a cipőjét. Az órával is hasonló volt a helyzet, önmagam jöttem rá istápolás nélkül úgy az 5. osztály legelején, de addig... volt pár zavarom vele kapcsolatban aminek hála rengeteg kínos helyzetet megélhettem (3.- ban már angolul tanultam és egy kis otthon készített óra segítségével oda kellett húznom a mánusokat ahány órát épp mondott a tanító angolul... nos, én megértette angolul de most mit kezdjen az a gyerek aki az óra alap fogalmával nincs tisztában? Tehát értem én hogy négy, de hogy fél négy... utólog persze sikerült értelmezni, de számos kínos helyzetet szűlt.

És immáron hogy kamasz korba léptem (bár ez a elmaradottság is évek óta velem tart) akad hogy felkérnek egy- egy táncra is. Amit én mosolyogva, koholt indokkal mindig visszautasítok. Hogy mért? Igen egyszerű, nem tudok táncolni. 10- 12 évesen is voltam már kicsengetésen, esküvőn stb. és ott még naiv hiszemmel be is álltam egy két körbe a buzdítás hatására, viszont már a kortársaim szájából hallhattam hogy nem jól csinálom... Az évek folyamán ez gátlássá alakult bennem, már az ünnepléstől, a tánctól mint önkifejezés elmegy az életkedvem, képtelen vagyok rá, nincs meg a ritmusérzékem, a hajlékonyságom, merev vagyok és azt várom mikor teremt le valaki úgy mint egykoron.

Néha büszke vagyok arra hogy amit elsajátítottam azt önerőből ettem, de a mai napig kísért hogy hatalmas lemaradásban voltam mindig is a társaimhoz képest, és számos kínos helyzetet élhettem meg emiatt (rendesen áláásta az önértékelésem). A szüleim felfogása mindig az volt hogy mindez a pedagógus dolga lenne... és egy idő után előttük is szégyeltem beismerni ha valamit egyszerűen nem ismerek, nem értek. Mindez olyan hatással volt rám hogy mostani iskolámon belül évfolyamelső lettem, és nagyon megszerettem a tanulást, az érzést hogy tudok, igenis tudok valamit, de mélyen még mindig haragszom a szüleimre, és a mai napig nem bírok táncolni...

Veletek is történtek hasonló helyzetek? Hogyan lábaltatok ki belőle? Éreztetek utánna haragot, megvetést bárki iránt is?

2017. aug. 6. 09:00
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a számtalan választ, mindenben találtam pár hasznos részletet, igazán érdekesek voltak. Igazat adok nektek abban hogy ezek kis mozzanatok, amiet valami okból adódodan túlreagálok. Elgondolkoztam ezen és tudom mi az ez az ok, bár újraolvasva az írásom abból is látom... ezért rengeteg megszégyenítésben volt részem! A gyerekek kegyetlenek... de van egy olyan órával kapcsolatos emlék ahol a pedagógus is az volt, a megszégyenítés és a lenézés, valóban mintha komplexusom lenne tőlük
2017. aug. 6. 14:04
 12/14 anonim ***** válasza:

Miért reagálod túl, főleg, ha most már változtattál ezen?

Amúgy meg szórakozóhelyen senki se tud normálisan táncolni, ott nem ez a lényeg.

2017. aug. 6. 14:41
 13/14 anonim ***** válasza:

Véletlenül nincs valami "disz-" kezdetű problémád? Akkor szoktak későn órát megtanulni vagy cipőfűzőt bekötni.

Ha van is, nem lehetetlen, csak olyan dolgokért is teperned kell,amiért egy "normális" képességűnek nem.És akkor mi van?

Ismerek olyan embert,aki lediplomázott úgy,hogy diszgráfiás,diszkalkúliás és diszlexiás is volt.Sőt,középsuliban egy tanárom mondta, hogy van ezzel a három "díszes" papírral egy kollégának 3 diplomája is.Van egy sejtésem,ki lehetett.

2017. aug. 7. 00:21
 14/14 anonim ***** válasza:

Először is abban igazad van, hogy elsősorban a szülő feladata a gyermek személyre szabott készség- és képességfejlesztése. Egy pedagógustól életszerütlen dolog elvárni, hogy 20-30 gyerekre egyaránt odafigyelve az egyéni tempójukban, egyénileg foglalkozzanak vele. Ha még magántanár lenne. És mi van akkor, ha a tanár nem tud, vagy rossz a hozzáállása, vagy akármi? Akkor a szülő azt mondja, hogy hát ő tehet arról, hogy a gyerekem 18 éves korára se képes bekötni a cipőfűzőjét?!

Szóval ez felelőtlenség. Mindazonáltal azt mondom, hogy nem érdemes keseregni, sajnálni magad, haragudni a szüleidre, mert attól még nem leszel ügyesebb, sőt: visszatart.

Valószínűleg a szüleid azért nem foglalkoztak veled, mert nem tudták hogyan csinálják: nekik sem tanították meg. Te túl fogod nőni őket ezen a téren, és tulajdonképpen ez az egyik életfeladata az embernek.

Történetesen az, hogy vannak, akik már az óvodában megtanultak írni, olvasni (pl. én már tudtam írni az összes nagybetűt, és olvasni is) valójában először tök jó, lehet vele villogni, de hosszútávon éppenséggel inkább rossz. Elsőben pl. pont az lenne a feladat, hogy megtanulja a gyerek ezeket, és mivel már tudja, a semmire jön a sikerélmény. Később meg jön a pofára esés: csinálom a semmit, ahogy eddig, és nemhogy elmarad a siker, de kudarc kudarc hátán.

Te már a kezdetektől megtanultál valamit, amit mások sokkal kevésbé, lehet, hogy kényszerből, lehet, hogy nem tökéletesen, de akkor is: saját magadtól, önállóan tanulni. Ezt meg kéne becsülni magadban. Azt kell szeretni, ami van, nem azt gyűlölni, ami nincs. Ami nincs, azt meg kell csinálni, hogy legyen. De végig tisztelni kell magadat, hogy mennyi mindent elértél, hogy erős vagy. Az önsajnálat meg csak gyengítésre jó, ezért tudatosan le kell erről szoktatni magad, és a megbocsátást is meg kell tanulnod, bár rohadt nehéz. Esetleg ha valahogy alkalmad lenne megérteni a szüleidet, az sokat segítene. Nem tudom, hogy milyen viszonyban vagytok, tudtok-e beszélgetni, de megkérdezheted őket, hogy őket ki tanította alapvető dolgokra, hogyan tanulták meg... Ne vádaskodj, felesleges. Azzal csak annyit érsz el, hogy nem kapsz nyílt választ és nem leszel előrébb. Csak a megértés vágya miatt kérdezd, hogy tanulj az esetükből, és könnyebben meg tudj nekik bocsátani.

Ez már csak azért is fontos, mert mindenki megbocsátásra vágyik, ha hibázik, vagy azt hiszi, hogy hibázik, de van, hogy már a másik rég megbocsátott, de ő még nem tudja elfogadni a megbocsátást, ő még mindig haragszik magára. Szóval ha másnak ilyen dolgot meg tudsz bocsátani, akkor magadnak is könnyebben menni fog, és jobban tudod majd szeretni, elfogadni magadat is, ezáltal jobban becsülöd is magad, és hidd el, így mások is sokkal inkább szeretni fognak téged. Nem azért, mert ismered az órát, vagy be tudod kötni a cipőfűzőt, hanem azért mert felszabadult, szeretettel teli és szeretetet elfogadni tudó vagy.

Ha a "lemaradásodat" kihívásként és nem sérelemként éled meg, akkor ezerszer ügyesebben megoldod, és mindenben a sikerélményedet veszed észre, és tényleg becsülni fogod magad, mert azt látod, hogy honnan hova jutottál el, és nem azon keseregsz, hogy mások bezzeg. Eleve nem jó másokoz hasonlítgatni magad: mindig lesznek nálad jobb helyzetben élők, és mások, akik ezerszer rosszabb helyzetben vannak. Inkább az a kérdés, hogy ki mit hoz ki a maga helyzetéből. kesereg, elhagyja magát, vagy küzd, és ezáltal erősödik a tudása és a jelleme?! Tudod, hogy hány ember van, akinek látszólag aranyéletük van, aztán öngyilkosok lesznek?! És hányan vannak, akik iszonyat szar pöcegödörbe születtek, és mégis tele vannak élni akarással, küzdőszellemmel!

Visszatérve:

Vannak persze dolgok, amivel később is lehet fejleszteni a készséget, képességeket, érdemes először felismerni, tesztelni, hogy miben vannak elmaradásaid miben vagy tehetséges. és aszerint fejleszteni magad. Kísérletezni kell magaddal. Persze jó lenne, ha valami ebben járatos embernek a segítségét tudnád kérni, biztos van ilyen. Emlékszem én egyszer fiatalként elmentem a családsegítő központba tök egyedül a szüleim tudta nélkül, és segítséget kértem. Nem mószeroltam be őket, hogy rosszak, gonoszak, csak pszichológusra volt szükségem, és emlékeztem, hogy ezer éve vittek már oda nevelési tanácsadásra. Neked is erre van szüksége, csak te magadat neveled már.

Most, a válaszom végén veszem észre, hogy másfél éves a kérdés, de talán még most is hasznos.

Mi történt azóta veled? Örülnék, ha megírnád!

2019. márc. 11. 01:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!