Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tegyen egy szulo ha nem...

Mit tegyen egy szulo ha nem tudja tamogatni a 2. gyereke tovabbtanulasat?

Figyelt kérdés
Adott egy edesanya, ket gyerekkel, a nagyobb mindig jobban tanult, 8 osztalyos gimibe jarattuk, sok penz ment ra stb. A kisebb szakkozepbe ment, elvegezte, van ket szakmaja, nem rosszak. A nagyobbat erettsegi utan nem vettek fel foiskolara mert nem hallgatotta az anyjara es pocsek szakot jelolt meg. Potfelvetelivel sikerult beiratni mashova, de diakhitelt kellett felvenni. 1 ev utan kibukott a foiskolarol, azota kulon el es dolgozik, diakhitelt az anyja torleszti. A kisebb otthon el, dolgozik, iden erettsegizett emelt szinten es jol sikerult neki. Az apja bevallalta hogy finanszirozza a kisebb tovabbtanulasat, de az anya nem tudna eltartani a kisebb lanyat ha az nappalira fog jarni es nem tud dolgozni mellette. Ketten elnek csaladi hazban, a rezsit telen 2 fizetesbol epp hogy ki tudjak hozni. Hogyan lehet ezt megertetni sertodes nelkul?
2017. jún. 21. 20:32
1 2 3 4 5 6 7
 51/64 anonim ***** válasza:
100%
Aha..te nem tudod támogatni de azt elvárod hogy ő támogasson téged? Ha én ilyen különbséget tennék a két gyerekem között elásnám magam inkább. A kisebbik lány helyében meg rád baxnám az ajtót úgy hogy többet feléd se nézek.
2017. jún. 22. 13:15
 52/64 anonim ***** válasza:
100%

Engem is egyedül nevelt fel anyukám az öcsémmel, mert az apám egy agresszív senki. Egy tescos fizetésből, de megélünk. Mindent megad nekünk, amit lehet. Ruhákra, szórakozásra stb. nekünk kell keresni, de ő csak borzalmasan ritkán fogad el egy fillért is.

Amikor végzős voltam a gimiben, azt mondta, hogy hajlandó eltartani, ameddig tanulok, mert tudta, imádom, amit tanulni szeretnék. Az egyetlen feltétel az volt, hogy államilag támogatott képzésre kell bekerülnöm, mert a családunj nem engedheti meg magának a 450000/hós tandíjat.

Kettő helyett dolgozik, hogy mindketten addig tanulhassunk, ameddig szeretnénk. Neki ez a ternészetes. Egy szülő azzal szeretheti a gyerekét leginkább, hogyha jobbat akar neki, mint amit ő kapott az élettől.

Jövőre az öcsém fog felvételizni és nem kérdés, hogy mehet-e egyetemre.

Azzal, hogy a nagyobbik lányadat támogattad egy halva született ötletben, hátrányhoz juttattad a kissebbiket. Hogyha akkor is kiváltságnak kezelted volna az egyetemet és kéred a lányodat, hogy próbálkozzon újra, ameddig nem veszik fel költségtérítésesre, akkor most lenne pénz a tehetségesebb gyerekedet taníttatni. Gyakorlatilag minden szempontból különbséget teszel köztük.

Amúgy azt megkérdezhetem, miből fogod magad és a házat fenntartani, hogyha a lányod elköltözik esetleg?

2017. jún. 22. 17:13
 53/64 anonim ***** válasza:
100%
A teljes lakáshasználtért sem fizetsz gondolom a volt férjednek. Tennéd össze a kezed, hogy ilyen rendes az ex férjed. Még Te nem állsz szóba vele? Fejed, farkad behúzva kellene beszélned vele. A helyében a kicsit oda vinném hozzám, a lakásért meg vagy fizess vagy beadnám a a közös-tulajdon megszüntetésért a bíróságra a papírt, ha nem akarnád eladnia házat. Aztán ki lennél fizetve és old meg az életed és az elkényeztetett nagyobbik gyerekét.
2017. jún. 22. 17:51
 54/64 anonim ***** válasza:
100%

Szóval, te megadtál mindent a nagyobbik gyerekednek, a kisebbiknek meg előadod a hegyi beszédet, hogy nincs pénz az egyetem finanszírozására, nem tudod őt támogatni, ennek ellenére te szemrebbenés nélkül elvárod, hogy ő támogasson téged, hogy tovább fényezhesd a nagyobbik gyereket fenekét.

Tudod, NEM a gyerek feladata a munkaképes, de rosszul kereső anyját eltartani, meg a testvére diákhitelét fizetni. Te tulajdonképpen önző és gerinctelen módon elvárod, hogy a kisebbik gyerek áldozza fel a saját jövőjét azért, hogy a nagyobbik gyerekednek a diákhitelét te fizetni tudjad, és ne kerülj a híd alá, miközben te a nagyobbik gyerekedet nem is hibáztatod semmiért, ő a szent, még véletlenül se ő fizesse a diákhitelt.

Mivel szolgált rá a te kisebbik gyereked, hogy te őt ilyen brutális módon kihasználod, meg még lelkileg is zsarolod? Bocs, hogy ezt mondom, de ha én lennék a kisebbik gyereked, tokostól rád vágnám az ajtót, aztán takarodj a fenébe az elkényeztetett gyerekeddel együtt. Anyaként hogy lehetsz te ennyire önző s ggfej? Azt meg nem is véleményezem, hogy hogyan viszonyulsz az exedhez azok után, hogy ennyire pozitívan jöttél ki a válásból. Ha meg nem tudod a nagyobbik gyereked seggét pénzelni a fizetésedből, akkor húzz el másodállásba valahova, aztán tömd annyi pénzzel amennyivel akarod. De nem kényszerítheted a kisebbik gyerekedet, hogy adja fel a jövőjét, aztán téged tartson el. Nem szégyelled magad? Milyen anya vagy te, hogy a kisebbik gyereked pénzére szorulsz?

Egyáltalán nem érzed ezt semennyire sem igazságtalannak?

Ha meg a családi ház túl nagy és költséges, akkor add be a vagyonmegosztás megszüntetését, ki leszel a párod által fizetve, aztán csinálsz a ház felének az értékével, amit akarsz. Mehetsz kisebb lakásba, vagy mehetsz a híd alá a pénzt meg odaadhatod a nagyobbik kölködnek.

De most őszintén: nem érzed, mennyire igazságtalan, hogy az egyik gyerekednek finanszíroztál mindent, a másiknak meg a képébe vágod, hogy dolgozzon, ne menjen egyetemre, mert TE éhen döglesz amiatt, hogy a nagyobbik gyereked hitelét fizeted őhelyette??? Ha neked ezzel semmi problémád nincs, akkor tényleg megérdemled, ha később senki sem fog feléd köpni.

2017. jún. 23. 17:01
 55/64 anonim ***** válasza:
100%

"Latom itt en leszek a rossz szulo mindenkinek... A foiskola/egyetem kivaltsag, nem pedig csak ugy jar mert nagyon draga! "

Milyen "aranyos", hogy még magadat próbálod mentegetni és kimagyarázni.

Igen, drága az egyetem. Csak tudod itt nem ezzel van a probléma. Hanem azzal, hogy az egyik gyereked egyetemre mehetett, amit saját hibájából nem fejezett be, nem végzett el, és felvette a diákhitelt, amit te fizetsz, míg a másik gyerekedet még akkor sem akarod egyetemre engedni, ha az exed fizeti, mert te őt inkább lehúzod, megfosztod a jobb jövőtől, mert te egy fizetésből képtelen vagy megélni. Ez itt a probléma. A kisebbik gyereked jól tanul, jobb jövőt akarna magának, te pedig önző módon zsarolod, kihasználod, és visszahúzod, mert ha az ő fizetése kiesik, akkor nem fogod tudni tovább törölgetni a nagyobbik gyereked fényes popsiját. Ahhoz a kisebbik gyerekednek semmi köze, hogy a nagyobbiknak diákhitele van. Azt sem értem, miért te fizeted a diákhitelt, amikor ez a nagyobbik dolga lenne (bár ha gondolom te erőszakoskodtál, hogy vegye fel, akkor megértem, hogy nem akarja fizetni). Miért várod el, hogy a kisebbik gyereked egy olyan hitel visszafizetésében segítsen, amihez neki köze sincs?

Te belegondoltál amúgy, hogy mi lesz a kisebbik gyerekeddel? Most segít téged évekig, vagy évtizedekig, hogy ne kerülj a híd alá, ne éhezzél, és tovább támogathasd a nagyobbik gyereked olyan dolgokkal, amit a kisebbik sosem kapott/kap meg. A kisebbik gyerekednek effektíve mindig rossz és alacsony fizetésből kell kijönnie, nem tud előrelépni, mert ott vagy te, mint egy hatalmas akadály. Effektíve olyan ez az egész, mintha te lennél a gyerek, a kisebbik lányod meg az anyád lenne.

Aztán később meg majd ő nem fogja tudni a sz@r fizetéséből fenntartani a házat, meg akkor neked kevés lesz a nyugdíjad, akkor megint elvárod majd, hogy öregkorodban tartsa el a feneked, a nagyobbik gyereked meg szépen le se fogja kakilni a fejed.

Tehát a kisebbik gyereked azért adja fel a jövőjét, hogy az anyja és a nagyobbik testvére elhibázott, rossz döntéseit ő segítsen kijavítani? Miért gondolod azt, hogy ez igazságos?

Te szó szerint azért nem akarod egyetemre engedni, mert te 1 fizetésből nem tudod egyszerre fenntartani magad, és a nagyobbik gyerekedet pénzelni, kifizetni a hitelét. Pedig neked semmi költséged nem lenne, mert az exed segítené a lányod továbbtanulását, de neked ez sem tetszik.

Ne haragudj, hogy ezt mondom, de hányingerkeltő, hogy mekkora különbséget teszel a 2 gyereked között. Az egyiknek mindent, még a hibáit is te rendezed, a másiknak semmit, plusz még érzelmi zsarolást is kap. És akkor nem érted, miért kapod meg azt, hogy pocsék és csapnivalóan rossz szülő vagy.

A te kisebbik gyereked most tulajdonképpen egy pénzügyi eszköz neked arra, hogy tovább kényeztesd a nagyobbik gyerekedet úgy, hogy közben te is kijöjj hó végére. Ha én szülő lennék, szembe köpném magam, ha az egyik gyerekem csak jót kapna és támogatást, a másik gyerekem meg visszahúzást és csak rosszat.

Most komolyan elvárod, hogy a kisebbik gyerekednek az legyen az életcélja, hogy eltartson téged meg a nagyobbik testvérét, miközben ti azt csináltok, amit akartok?

Én a lány helyében odaköltöznék az exedhez, továbbtanulnék, és a saját életemmel foglalkoznék, aztán nem érdekelne, hogy te meg a tesó hogyan oldjátok ezt meg. Ha a nagyobbiknak mindent megadtál, akkor tőle várd el, hogy kisegítsen téged. Légy felnőtt, ne pedig egy eltartott kisgyerek, csapj az asztalra és beszéld meg a nagyobbikkal, hogy ez így nem mehet tovább. Ha őt ez nem érdekli, nem fizetném a diákhitelt tovább.

Vedd már észre, hogy van egy kisebb gyereked is, aki szintén megérdemel egy esélyt a jobb életre!

A háznál meg szüntessed meg a közös vagyont. Aztán ha ki leszel fizetve, mehetsz kisebb lakásba, amit már fenn tudsz tartani. Teljesen felesleges egy családi ház 1 vagy 2 személyre.

2017. jún. 25. 10:29
 56/64 anonim ***** válasza:
100%
A szülő gondolkozzon el!! Én második gyerek vagyok, van egy bátyám, akinek megvolt a lehetősége, hogy választhasson olyan iskolát, amilyet csak szeretne. Én jövőre választok, de nekem is meg lett mondva, hogy összehozzuk. Leülünk, megbeszéljük hogyan, és megcsináljuk, hogy azt tanulhassam amit szeretek. És nem, az én anyum nem kap gyerektartást. Bátyám 13 volt én pedig 5, amikor apukánk meghalt és azóta egyedül nevel minket. Van hitel, jelenleg is fizetős iskolába járok. De az is ott van, hogy anya minden nap fél háromtól este nyolcig dolgozik, mert 2 munkahelye van. Én pedig diákmunkázok, tehát ha van ruha vagy valami amit szeretnék, akkor nem kérek pénzt. Rengeteg olyan dolog van amit tehetnél az ügy érdekében, de te helyette csak kifogásokat gyártasz, és nem teszel semmit.
2017. jún. 26. 20:10
 57/64 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon sajnálom, hogy ezt a kérdést nem vettem észre hamarabb :)

Második gyerek vagyok, van egy bátyám. Anyukám egyedül nevelt minket mert 3 éves koromban meghalt apukám, segítségre senkitől sem számíthatott. A bátyám bekerült államilag finanszírozott képzésre, kapott szociális és tanulmányi ösztöndíjat valamint az egyetem alatt végig dolgozott így anyukámnak nem kellett támogatnia bármennyire is szerette volna. Én elsőre nem kerültem be államira anyukám a diákhitelről hallani sem akart, azt mondta ne aggódjak megoldja a tandíjat (350.000 Ft/félév) csak tanuljak. Nem mentem bele, nyilván mert tudtam hogy ha belerokkanna sem tudná megoldani, még úgy sem hogy nyilván a bátyám is segített volna :) Újra érettségiztem emelt szinten két tárgyból illetve nyelvvizsgáztam és a következő évben bejutottam államira :) Az egyetem alatt végig dolgoztam és minden létező ösztöndíjat megpályáztam amire esélyesnek gondoltam magam :)

"Latom itt en leszek a rossz szulo mindenkinek... A foiskola/egyetem kivaltsag, nem pedig csak ugy jar mert nagyon draga! "

Jól gondolod, valóban kiváltság, így talán neked és a lányodnak is okosabbnak kellett volna lenned, és nem egyből a diákhitelhez nyúlni (amit igazán fizethetne Ő maga, elvégre felnőtt ember) mert így most a valószínűleg jóval tehetségesebb és értelmesebb gyereked fosztod meg a továbbtanulás lehetőségétől.

Amúgy meg ha a kisebbiknek nem sikerül elsőre a példámból tanulva a következő évben is próbálkozhat, iskola mellett lehet dolgozni (és én a helyében ebből a pénzből nem támogatnálak téged, mert nagyon gyanús, hogy azért akarod otthon tartani a gyereket, hogy a pénzt odaadja neked) és rengeteg remek ösztöndíj lehetőség is van, és mellesleg sajnálom szegényt, hogy ilyen család veszi körül... :)

2017. júl. 4. 17:33
 58/64 A kérdező kommentje:

Bár mindennek elhordtatok, pénzéhesnek meg rossz ex-feleségnek, azért megírom mi lett.

A lányomat felvették a Szegedi Tudományegyetemre, de az ELTére nem, ahova mindenképp akart menni és otthonról is be tudott volna járni. Egy napig sírt hogy ő milyen hülye... Persze az apjával az ország legerősebb egyetemeit jelölték meg.

Szóval kollégista lesz, nem fog velem lakni. Nagyon félek tőle hogy mi lesz vele az ország másik végén, mi Nyugat magyarországiak vagyunk, de azt hiszem jót fog neki tenni a környezetváltozás.

Mi a volt férjemmel megegyeztünk a közös ingatlan eladásában, holnap jönnek vevők körülnézni. A vételár feléből én tudok venni egy kisebb lakást a munkahelyem közelében.

2017. júl. 28. 19:06
 59/64 A kérdező kommentje:
És köszönöm szépen privátba a sok mocskolódást, én is hasonló szépeket kívánok!
2017. júl. 28. 19:07
 60/64 anonim ***** válasza:
Végre valami ésszerű döntés.
2017. júl. 28. 19:15
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!