Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tegyen egy szulo ha nem...

Mit tegyen egy szulo ha nem tudja tamogatni a 2. gyereke tovabbtanulasat?

Figyelt kérdés
Adott egy edesanya, ket gyerekkel, a nagyobb mindig jobban tanult, 8 osztalyos gimibe jarattuk, sok penz ment ra stb. A kisebb szakkozepbe ment, elvegezte, van ket szakmaja, nem rosszak. A nagyobbat erettsegi utan nem vettek fel foiskolara mert nem hallgatotta az anyjara es pocsek szakot jelolt meg. Potfelvetelivel sikerult beiratni mashova, de diakhitelt kellett felvenni. 1 ev utan kibukott a foiskolarol, azota kulon el es dolgozik, diakhitelt az anyja torleszti. A kisebb otthon el, dolgozik, iden erettsegizett emelt szinten es jol sikerult neki. Az apja bevallalta hogy finanszirozza a kisebb tovabbtanulasat, de az anya nem tudna eltartani a kisebb lanyat ha az nappalira fog jarni es nem tud dolgozni mellette. Ketten elnek csaladi hazban, a rezsit telen 2 fizetesbol epp hogy ki tudjak hozni. Hogyan lehet ezt megertetni sertodes nelkul?
2017. jún. 21. 20:32
1 2 3 4 5 6 7
 11/64 anonim ***** válasza:
94%

"Engem hibaztat hogy felvettuk a hitelt, fizessek en."

Mondjuk, ha nem is akart továbbtanulni, csak te erőszakoskodtál vele, akkor valahol érthető, ettől függetlenül az ő hitele. Párja is van, ha jól értem, ne a kisebbik gyereken verjétek már le kettőtök hülye döntését.

2017. jún. 21. 20:55
 12/64 anonim ***** válasza:
85%
És akkor mire vállaltál második gyereket? Igazold szépen neki, hogy a továbbiakban nem óhajtasz egy háztartásban élni vele, és akkor a szerencsétlen legalább tud pályázni szociális ösztöndíjat, ha államira megy. Az nyitott mindenkinek, miért kéne tandíjat fizetni? Enni sem tudnál adni neki? Szégyelld magad. Az élő példa, miért ne vállaljunk felelőtlenül gyereket.
2017. jún. 21. 20:56
 13/64 anonim ***** válasza:
90%

ne haragudj, de ezt te szúrtad el, és nem érdemli meg a kisebbik gyereked, hogy hibát hibára halmozz, és most ezt a lehetőséget elvedd tőle!

A felnőtt nagyobbik gyerekedet akár ki is jelentheted, ha tényleg az a legnagyobb gond, hogy hozzátok van bejelentve. Más hitele is van? Felnőttként felelősen döntött arról, hogy azt felveszi, miközben tudta, hogy van diákhitele is. Te még mindig gyerekként kezeled, helyette oldod meg a problémáit, miközben ő az idősebb. A kisebbik gyereked meg felnőttként dolgozik, lead a fizetéséből, stb. Hogy lehet, hoyg nem érted, mennyire igazságtalan vagy vele?

Akárhogy is: a kisebbik lányod diákmunkát tud vállalni nappali tagozat mellett is. Valószínűleg kevesebbet fog tudni keresni és hazaadni belőle, de enni tudsz adni belőle neki.

Szerintem itt minden megoldás jó, csak egy rossz van: megfosztani a kisebbet most is a továbbtanulás lehetőségétől.

2017. jún. 21. 20:59
 14/64 anonim ***** válasza:
91%
Már ne is haragudj,de kötelességed a másiknak is ugyanazt nyújtani. Törvény persze nem kötelez rá,inkább morális kötelességnek mondanám. Mert te is könnyen úgy járhatsz,ahogy az egyik fenti válaszoló szülei: a lányod haragudni fog rád és megrítkítja a kapcsolatot,méghozzá jogosan. Mindenki megunja egy idő után,ha folyamatosan csak a "rövidebbet húzza"...
2017. jún. 21. 21:04
 15/64 anonim ***** válasza:
90%
Arra mi a garancia, hogy ha elzavarod dolgozni, akkor otthon marad veled és leadja a fizetését? Én elhúznék koliba, vagy kivennék néhány lánnyal egy lakást. Az apa támogatásából, ösztöndíjból, diákmunkából és a rokontartásból, amit te fizetnél simán ellennék.
2017. jún. 21. 21:05
 16/64 anonim ***** válasza:
92%

Két félévem nem jött össze minden ahogy szerettem volna és átkerültem államira. A következő két félévben minden elmaradt kreditet megszereztem és 4.2es átlagom lett. Visszaraktak államira. Emellett volt időm dolgozni is és mindezt úgy, hogy a szüleim nem is tudtak az egészről, hogy átsoroltak. Pénzt meg plána nem volt pofám kérni tőlük.

Ekkor voltam 19 éves és a tandíj 250000 Ft volt félévente.

Simán meglehet oldani, főleg ha az apja kiegészíti valamivel.

2017. jún. 21. 21:09
 17/64 anonim ***** válasza:
92%
Költségterítésesre kerültem át, elírtam.
2017. jún. 21. 21:10
 18/64 anonim ***** válasza:
94%
Tökmindegy, ki a kisebb és ki a nagyobb gyerek. Maradjunk abban, hogy a szorgalmasabb gyerek nem tehet arról, hogy a testvére elcseszte a tanulmányait. Segíteném a szorgalmasabbat, a másik meg oldja meg egyedül a felelőtlenségét, nem kell kinyalni a fenekét.
2017. jún. 21. 21:13
 19/64 A kérdező kommentje:
Nem tudok tobbet segiteni! Honap vegere epp hogy kijovok legtobbszor. Es en szegyelljem magam? Felneveltem 2 gyereket egyedul. Nem az en hibam hogy rossz donteseket hoznak, en hiaba adok tanacsot nekik, ram nem hallgat!
2017. jún. 21. 21:22
 20/64 anonim ***** válasza:
100%
Egy szülő igazságtalan, ha az egyik gyerekétől elvárja, hogy mondjon le az álmairól, mert a másik gyereke hülyeséget csinált. Nem kell a kisebbik lányoddal semmit megértetni, oldd meg, hogy megkapja az esélyt a továbbtanulásra, ahogy a testvére is megkapta ezt. Az már más lapra tartozik, hogy a nagyobbik lányod nem élt ezzel a lehetőséggel megfelelően.
2017. jún. 21. 21:23
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!