Mit tehetnék még?

Figyelt kérdés
Lány vagyok, anyával sosem volt felhőtlen a viszonyunk, viszont most már nagyon kétségbe vagyok esve. Sosem volt velem szemben engedékeny, amit rengeteg dologgal megtudtam eddig magyarázni. Régen sokat hazudtam neki arról, hogy hol vagyok, mert nem engedett el sehova. A jegyeim is nagyon rosszak voltak, érthető, hogy sok volt a veszekedés. Azóta viszont volt egy törés, nyáron volt egy este, amikor mindent megbeszéltem vele és az összes hazugságomat elmondtam neki és megbeszéltük, hogy többet ilyen nem lesz, és ő is nyitottabb lesz felém. Ez csak mellékes, de azóta a jegyeim 4-5 között járnak, sosem voltam még ilyen jó tanuló. A beszélgetésünk után 2-3 hétig valóban úgy tűnt, mintha gyökerestül megváltozott volna a kapcsolatunk, azután szép lassan kezdett újra bezárni és visszatért a régi önmagához. Ezután hiába próbáltam újra nyitni felé, egyszerűen nem lehetett. Újra elkezdtünk minden hülyeségen veszekedni, és lehetetlen volt bármire is jutni. Ezért váltak el még nagyon régen apával is, mert anya nem tűri el, ha nincs igaza. Ilyenkor általában valamivel megzsarol vagy mindent amit tud megnehezít nekem. Egyszerűen borzasztóan gyerekes. Na mindegy, azt hittem ez idővel jobb lesz. Jobb is lett, mert nem rég volt mindkettőnknek egy műtétje és egy hónapot töltöttünk itthon együtt. Megint egy olyan oldalát láttam, amit eddig még nem, mintha nem is az anyám lett volna, hanem egy barátnőm. Igyekeztem megőrizni ezt az egészet, de 2 hétig tartott, aztán újra belém kötött, ideges lettem és összevesztünk. Másnap átgondoltam a dolgot, még most sem ismerem el, hogy az én hibámból lett volna a veszekedés, de bocsánatot kértem, mert nem akartam, hogy minden tönkremenjen amit eddig felépítettünk. Elfogadta, délután beszélgettünk, innentől kezdve ismét nem szólt hozzám egy hétig. (??) Az csak utána derült ki, hogy azt, ami elhangzott a számból (" ne haragudj anya, nem akartalak megbántani ") azt ő nem vette semmiféle bocsánatkérésnek.(??????????????) Na mindegy, haladjunk is tovább, a legutóbbi és legértelmetlenebb esetre, amikor megkért, hogy nézzem meg, hogy hány közösségi szolgálatos órám van (gimnáziumi dolog, ha valaki nem ismerné) ez 2 hónapja volt, azóta megtaláltam a kis naplót, amibe írják, de kiderült, hogy ez a régi naplóm, amiben egy sincs. El is felejtettem a dolgot. Tegnap újra rákérdezett, mire elmeséltem neki, és mondtam, hogy majd apától megkérdezem, valószínűleg nála hagytam. Erre mintha elborult volna az agya, elkezdett kiabálni velem és értelmetlen dolgokat vágni a fejemhez. Nagyon odafigyeltem, hogy véletlenül se legyek ideges, mert nem akartam, hogy később ezt vágja a fejemhez, ezért inkább halál nyugodt hangon folytattam, és ismét elmagyaráztam neki, hogy igen, én tévedtem, azt hittem nálam van a napló, de nincs, meg fogom kérdezni apát. Erre még jobban ideges lett, és kiabálni kezdett, hogy ne oktassam ki(??????????????????????????) és hogy mennyire egy tahó állat vagyok(????????????????????????????). Ez persze még folytatódott, aztán azóta megint nem szól hozzám. Anyának sosem voltak igazán barátai, apával sem voltak sokáig együtt, velem és a tesóimmal sem volt igazán jó viszonya soha, mert nem tudja kezelni az embereket. Mindent megpróbáltam már, hogy normális kapcsolatunk legyen, ha bocsánatot kérek, azzal azt érem el, hogy kárörvendjen, mert igaza volt(pedig nem volt), ha nem kérek bocsánatot akkor ismét hetekig nem szól hozzám, nem beszélve arról, hogy ilyenkor egy árva forintot nem kapok és mindent amit csak tud megpróbál megnehezíteni, ilyenkor megmondja a testvéreimnek, hogy semmiképpen ne adjanak nekem kölcsön pénzt, ami szerintem alapvetően gusztustalan, mert apa gyerektartását sem költi rám, tudja, hogy mástól nem tudok pénzt szerezni, dolgozni pedig suli mellett nem tudnék most. Mit tehetnék még?

2017. ápr. 9. 18:06
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Fuh nem semmi a muter. Gondolom elkoltozni nem tudsz,hova mibol...most csak nyelni tudsz,ez az igazsag.
2017. ápr. 9. 18:14
 2/6 anonim ***** válasza:

szegénykém, nagyon sajnálom. az egyetlen, amit tehetsz, ha apukádhoz fordulsz, és elmondod neki ezeket. az anyagi problémákat is, hogy neked juttasson valahogy pénzt, vagy vegyen magához.

a testvéreiddel is így bánik, vagy csak veled?

a lényeg, amit tudnod kell. ebben a kapcsolatban ő játssza a gyerek és te a felnőtt szerepét. ennek pedig fordítva kellene lennie. Nem neked kell bocsánatot kérned, higgadtnak maradnod, megelőznöd a bajt. az ő feladata lenne, hogy felelősségteljesen neveljen.

Nem vethetsz semmit a saját szemedre. Sőt, szinte emberfeletti, amit csinálsz. ennyiszer megbocsájtani, ennyiszer kinyitni a szívedet annyi bántás után.

Remélem, hogy apukád tud valahogy segíteni. amit tudnod kell, hogy amint lehet, és felnőtt leszel, igyekezz elköltözni otthonról. semmiféle érzelmi zsarolásnak ne engedj, ne maradj vele, mert csak elszívná az életedet.

2017. ápr. 9. 20:48
 3/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy elolvastátok:)

Apa nagyon sokat segített nekem eddig, ő tartja bennem a lelket, ők ketten anyával tűz és víz. Azonban egy idő után már sajnos ő sem tud újat mondani, nem véletlenül hagyta el, mert már nem tudott mihez kezdeni vele.. Elköltözni sajnos nem tudok, apánál nagyon kicsi a hely:/

A 2 bátyámmal pedig szintén más a viszonya. A középső testvérem az "aranygyerek", nagyon jó tanuló, nagyon intelligens, rengeteget dolgozik és rettenetesen jó manipulátor (jó értelemben mondom) mert ő valahogy tud hatni anyára, és egyébként ő is sokszor próbál segíteni a viszonyunkon, az még annyira nem jött össze. A másik testvérem nagyon zárkózott, már kisgyerekkora óta, abban biztos vagyok, hogy ebben is anya keze van. A barátaival önmaga, a család társaságában pedig elzárkózik és csendben van.

2017. ápr. 9. 21:44
 4/6 anonim ***** válasza:

lehet, hogy nincs igazam, de lehet, hogy anyukád nárcisztikus, ennek a fogalomnak utána tudsz nézni. azért gondolom, mert az enyém az (persze ezek a személyiségzavarok mindig kevertek, sohasem tisztán nárcisztikus valaki), de nagyon hasonló dolgokat írtál le, mint amik velem történtek. azért is gondolom, mert az "aranygyermek" egy létező pszichiátriai fogalom a nárcisztikus anyák gyermekei esetében. szerencséd, hogy az öcséd nem bánt téged, hanem segíteni akar.

neked annyiban jobb, hogy ha jól értem, anyukád nem mindig ilyen, vannak jobb hetei is. az enyémnek most már naponta vannak dühkitörései, jó hétre, pláne hónapra nem is nagyon emlékszem, kora gyermekkoromban lehettek ilyenek. én szerencsére már nem élek vele, de két szerettem még igen, és nagyon rossz érzés ez nekem.

én is sokáig azt hittem, hogy én csinálok valamit rosszul, és mindig próbáltam mindent egyre tökéletesebben csinálni, de neki semmi sem volt elég, mindig talált valamiben hibát.

Most már, hogy értem a betegségének a kórtanát, tudom, milyen dinamika rejlik a háttérben, de gyerekként, kamaszként ezt nagyon nehéz megérteni.

Ami nagyon fontos, hogy ne hibáztasd magad, és ne engedd, hogy a bűntudat vezérelje az életedet, se vele, se mással kapcsolatban.

Nem tudom, mennyi idős vagy, de ha lassan érettségizel, akkor apukád segítségét kérve helyezkedj el valamilyen kollégiumban továbbtanuláskor. nem tudom, mi pontosan a gyerektartási előírás, de szerintem 18 éves korod után már nyugodtan utalhatja neked is.

2017. ápr. 9. 22:17
 5/6 A kérdező kommentje:
Igen, amikor kitettem a kérdést utána írtak is nekem ezzel a nárcisztikus személyiségzavarral, azóta utána olvastam és megtaláltam mondhatni az összes választ. És igen, ezért is használtam az aranygyermek jelzőt:) Köszönöm szépen a válaszod és a segítséget, és sajnálom, hogy te is hasonló helyzetben vagy..
2017. ápr. 9. 22:48
 6/6 anonim ***** válasza:

Ha apa gyerektartását sem költi rád, bemehetsz a családsegítőhöz, elmondhatod ezt a panaszt, és végeredményben majd kérhetsz gyámot. És akkor a gyám fogja kezelni a pénzt és mindet Rád költi.

De ha apukád szeretne nevelni, vele is élhetsz, 14 éves korod után Te döntesz erről, melyik szülőddel élsz.

2017. ápr. 18. 23:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!