Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért akarja egy szülő ennyire...

Miért akarja egy szülő ennyire szűk határok közé szorítani a gyerekét?

Figyelt kérdés

Eddig albérletben laktunk a férjemmel, lassan 2 éve havi 100 ezret fizetünk a lakásért. A férjemet a környékhez köti a munkája, így muszáj ott laknunk. A két év alatt így közel 2,5 milliót kifizettünk az albérletre. Most úgy döntöttünk, veszünk egy lakást, egy új építésűt vettünk, ami a nyáron lesz kész. Beletettünk annyi önerőt, amennyit a bank kért, nem többet, a maradékot majd lassacskán letörlesztjük, inkább meghagyjuk a többi megtakarításunkat másra (nagy része amúgy is elmegy a berendezésre). Egy pici garzonról van szó, a szüleink már ezt nehezményezték, miért nem veszünk legalább 60-70m2-es lakást. Nem értették meg, hogy nem tudunk akkorát venni, nagyon drága környéken élünk. Mindent kiszámoltunk, mindennek utánajártunk. Csakhogy közben a párom eladta az ő autóját (örültünk, hogy túladtunk rajta, mert rengeteg gond volt vele, egy 15 éves, tekergetett, szétrohadt autó volt), most az enyémmel jár, de egy autó nem elég. Szóval azt is venni kell. Kicsit összejöttek a dolgok. Mivel az már nem fog önerőből menni, ezért személyi kölcsönt vettünk fel az autóra is. A férjem így is sokat van úton, mert heti pár alkalommal egy másik városba kell járnia, így megbízható, jó autót akarunk, ami még sok évig kiszolgál. Egy 4-5 éves, középkategóriás autót néztünk ki.

Még nincs meg egyik hitel sem (a lakáshitelt nem adják ki, míg a lakás nagyjából kész nincs, az autóhitel épp folyamatban), de a szüleink már forronganak. Szerintük "visszafoghatnánk" magunkat a lakásvásárlás miatt, úgy néz ki, szerintük, míg nincs egy hitelmentes, legalább 70 m2-es, kacsalábon forgó lakás a nevünkön, addig éljünk zsíros kenyéren. Jól keresünk, elbírjuk a két hitelt (pláne albérlet nélkül), nem értem, mi a bajuk. Mit fognak szólni, ha rájönnek, hogy még nyaralni is megyünk?! Nem értik meg, hogy a párom havonta két-háromezer kilométert beletesz az autóba, nem akarom, hogy az én régi kocsimmal járjon, különben is, nekem is kell valamivel járni, nehezen oldjuk így meg. Anyám szerint gyalogoljak, akár napi 8-10 km-t is.

Miért sajnálnak mindent tőlünk? A két hitel alig fog többe kerülni, mint az albérlet, kb. havi 20 ezerrel, ami szerencsére nem vág minket földhöz, miért akkora katasztrófa ez akkor? Miért fenyegetőzik anyám, hogy "a hitel mindig ott lesz az asztalotokon, nem lesz egy nyugodt percetek tőle", miért nem érti meg, hogy most meg a főbérlő kopog mindig az ajtónkon, és az sem jobb? Ráadásul miért kell 30 éves emberek életébe így beleszólni? Már azon gondolkodtam, le fogom tagadni az új autónkat, nem fogom megmutatni nekik, a párom szerint röhejes, nem kell velük foglalkozni. Mégis mindig magyarázkodik nekik, mint egy kamasz, aki a rossz jegyeit magyarázza ki.

Az már csak hab a tortán, hogy a férjem főnöke megemlítette, hogy később lehet lehetősége a külföldi anyavállalathoz dolgozni, akkor meg ki kellene adni a lakást. Már a gondolattól is összeszorul a gyomrom, mindent annyira tragikusan fognak fel. Miért van az, hogy albérletre nem sajnálták a pénzünket, de a lakáshiteltől már félnek, mint a tűztől? Miért várják el, hogy ezután koplaljunk, míg le nem fizettünk minden fillért? Komolyan, már semmire nem merek költeni, mert úgy néznek ránk, mint akik bűnt követtek el, mondván: hiszen ti lakást vesztek, nincs erre pénz!

2017. febr. 26. 18:38
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
87%

A szövegkörnyezet alapján 30 éves(ek) vagy(tok). Akkor meg miért foglalkozol a szüleid véleményével? Felnőtt ember vagy, felnőtt döntéseket hozol, amibe semmi beleszólása nincs sem a te, sem a párod szüleinek. Ha most hagyjátok magatokat, mi lesz, ha gyermeketek lesz?

Tojd le a kekeckedést, és ne kérdezz semmit, csak jelentsétek be a dolgokat. Sok sikert a lakáshoz és további boldog éveket nektek! :)

2017. febr. 26. 18:56
 2/28 anonim ***** válasza:
67%

Hagyd rájuk, régi módi felfogásúak (vagy csak szimplán szűk látókörűek)

Ne hagyd hogy beleszóljanak az életedbe ( mond meg hogy ez csak rád tartozik mert a te életed)

2017. febr. 26. 18:57
 3/28 anonim ***** válasza:
59%
Tudod hány család megy tönkre a hitel miatt? Semmi előnye nincs annak, csak a bankok járnak jól, nem értelek titeket!
2017. febr. 26. 18:57
 4/28 anonim ***** válasza:
80%

Szerintem egyszerre csak egyre kellene koncentrálni hitel ide, vagy oda.

Nekem ez a hitelre lakást, autót nem igazán látszik túl biztonságos lépésnek anyagi szempontból. Lehet most úgy látszik, hogy nem lesz gond két hitelt törleszteni, de ha véletlenül egyikőtök elveszti a munkáját akkor feladja a leckét majd rendesen.

2017. febr. 26. 19:02
 5/28 anonim ***** válasza:
81%
Nem kell őket mindenbe beavatni. A tudatlanság boldogság.
2017. febr. 26. 19:03
 6/28 anonim ***** válasza:
84%

"Miért fenyegetőzik anyám, hogy "a hitel mindig ott lesz az asztalotokon, nem lesz egy nyugodt percetek tőle""

Mert ez így van sajnos. Nagyon nagy teher a hitel.

Mennyi a havi törlesztőtök?

A helyedben én vettem volna egy lelakott használt lakást amire minimális hitel kéne csak, és miután kifutna a hitel, a felújítására kezdenék költeni.

Te nem tudsz tömegközlekedéssel járni?

Egy autó fenntartása több, mint egy lakásé.

2017. febr. 26. 19:06
 7/28 anonim ***** válasza:
90%
Azon túl, hogy nincs közük az életetekhez, ha nektek így jó, de én sem értem, minek vettetek garzont. Két embernek is kevés, nemhogy később, ha gyereket is akartok. A hitel(eke)t meg pláne nem értem. Szerintem a szüleitek csak arra akarnak rávilágítani, hogy a semmire adósodtok el, legalább lenne értelme. De ti tudjátok...
2017. febr. 26. 19:07
 8/28 A kérdező kommentje:
A legdurvább az, hogy mindkettőnk testvérének jóval drágább autója van, mint nekünk, pedig fele annyit sem használják őket. De nekik kijár a luxus (nem csak autóból, másból is, pl telefonok, számítógépek), tőlük nem sajnálják. De a páromtól, aki évi 30-40 ezer km-t belehajt és felelősségteljes, értelmes életet él, felelős beosztással, neki a 15 éves, szétrohadt csotrogányt szánnák.
2017. febr. 26. 19:09
 9/28 anonim ***** válasza:
100%
8: De hogy érted, hogy szánnák? Nem ti veszitek?
2017. febr. 26. 19:11
 10/28 anonim ***** válasza:
92%

Tulajdonképpen miért kell mindenröl tudnia a szülöknek?

Elvileg felnött emberek vagytok, a ti dolgotok, mire mennyit költötök - és ehhez nem kell a szülöknek semmi köze (kivéve, ha ök fizetik a törleszést). Egyszerüen azt kell(ett volna) csinálni, hogy megveszitek a lakást meg az autót és kész. A szülök ráértek volna akkor tudni a témáról.

Ha meg reklamálnak, akkor megmondod, hogy a ti pénzetek, ök ne szóljanak bele.

2017. febr. 26. 19:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!