Miért ez a válasz arra ha szeretnék egy könyvet? 13L
Könyvtárban kereshetnél valamit, ami tetszik, vagy interneten, de az is megoldás, hogy kölcsönkérsz könyveket a barátnőidtől.
A SzJG-vitához:
Nem gondolom azt, hogy feltétlenül minden 13 évesnek Bűn és bűnhődést vagy 1984-et kellene olvasnia - bár jó dolognak tartom, ha ezt teszi -, mert csak akkor van értelme, ha ért is belőle valamit az olvasó. Viszont ettől a Szent Johanna Gimi nem lesz jó könyv. Ott van pl. Agatha Christie, szerintem az ő művei már érthetőek egy 13 éves gyermek számára, de Jane Austen könyvei is ilyenek, emellett sokkal több értelmük van, mint Leiner Laura baromságainak.
"ráadásul vannak benne olyan dolgok, amik kifejezetten tanítják a fiatalokat"
Például mire? Arra, hogy milyen jó a gazdag, menő, vagánykodó fiúval összejönni?
#22, nem! Hanem pl. Ne feküdj le rögtön az első szembejövő sráccal. Virág nem tette meg. Vagy: rasszizmus ellenesség: ahogy kiállnak Macuért (japán srác) a diszkóban.
Mért probléma, ha el akarja olvasni, aztán eldönti, hogy tetszik-e neki, vagy sem. Csomó tinivel Leiner Laura szerettette meg az olvasást, csomóan a könyv hatására kezdtek el komolyabb műveket olvasni, többek közt azokat is, amiket Reni olvasott. Pl. Állatfarm, 1984
Az új könyvek valóban nagyon drágák, de ki lehet fogni pár akciót. Mondjuk most egy rakat könyv 70-80%-os akcióban van az Alexandrában. Emellett én is a könyvtárat tudom ajánlani. Hogyha budapesti vagy, akkor úgy könnyebb, vagy esetleg a megyei könyvtárakat. Biztosan találsz egy-egy nagyobb könyvtárban olyan könyvet, ami érdekel. Megértem a ,letöltés iránti ellenszenvedet. Nekem még a jegyzeteimet is nehezemre esik telefonon/tableten/laptopon olvasni.
Kitérve a Szent Johannás vitára: tipikus bugyuta hozzáállás ez a "minek olvas ilyen szennyet"-kijelentés. A hideg ver attól, amikor valaki meg akarja mondani, hogy mit olvassak. Mindenki el tudja magában dönteni. Főleg utálom, amikor valaki szennynek nevez egy könyvet. Ez ius relatív. Hogyha valaki nem szereti a krimit (pl. én is ki nem állhatom), akkor ne ajánlgassuk neki. Örülni kell, hogy olvas egyáltalán, mivel pont emiatt fogják a gyerekek megszeretni a könyveket. Idővel eljut majd egy olyan fejlettségi szintre, amikor már nem elégítik ki ezek az olvasmányok.
Saját példa: borzalmasan nehezen tanultam meg olvasni. Konkrétan minden tanulás vége bőgés volt a részemről. Aztán megkaptam az első Harry Potter-könyvemet és egyszerűen nem tudtam letenni. Kezdetben ilyen ostoba tini könyveket olvastam (Pony Club, Fiúk kizárva stb.), majd elkezdett komolyabban érdekelni az irodalom és ma már történelem-magyar tanárnak tanulok, ami valljuk be: jár egy kis olvasással. A szabadidőm nagy részét is ez teszi ki és imádom. A krimit azonban még mindig rühellem...
"Például mire? Arra, hogy milyen jó a gazdag, menő, vagánykodó fiúval összejönni?"
Nem, az a lényege, hogy a korosztályának megfelelő és aktuális problémákat veti fel. Különböző utakat mutat, amelyek a könyvek végén jól, vagy rosszul végződnek. Láthatja olyan szituációk helyes, vagy éppen helytelen kezelését, amelyekkel mondjuk 30 éve nem találkozhattak, vagy nem írhattak róla az írók. HIszen mindannyian szerettünk volna egy gazdag, vagány sráccal összejönni 13 évesen.
Ezért fontosak a kortárs regények a fiatalságnak.
Felőlem olvassa, ha akarja, én csak elmondom a véleményem, hogy egy rakás szarnak tartom.
Persze, lehet mondani, hogy jóra tanít, mert van benne néhány rész és néhány szereplő, ahol, illetve akik példamutatóan viselkednek, de azért azt látni kell, hogy a legtöbb lány azért olvassa, mert "milyen jó, hogy a visszahúzódó Reni, aki olyan, mint én, összejön a menő Cortezzel, akiről én is álmodozom". Szerintem olyan ez a könyv, mint a generáció nagy része, amelyről szól (nem mondom, hogy régen jobb volt, mert nem tudom, hogy milyen volt): felszínes, legfőbb értéke pedig a menőség.
És lehet, hogy elolvassák az 1984-et, mert Reni is azt olvassa, de aki olyan szellemi szinten van, hogy a Szent Johanna Gimi olvassa és szereti (és most meg lehet sértődni), nem hiszem, hogy érteni fogja az 1984-et, az Állatfarmot, vagy egyéb mély tartalommal rendelkező könyveket.
"14 évesen olvastam az Állatfarmot, és tökéletesen megértettem, pedig előtte Szent Johannát olvastam. Elhiszem, nem mindenki érti meg, de azért nem kell ennyire lenézni a fiatalokat, hogy biztos nem érti."
A fiatalságot mint generációt lenézem, mert - ahogy már leírtam - úgy gondolom, hogy a menőzést, a vagánykodást tartják legfontosabb értékeknek. Ennek ellenére nem nézek le minden fiatalt, mert tudom, hogy vannak kivételek. Csak ne próbáld azt elhitetni velem, hogy mondjuk a 12-16 éves korosztály több mint 5%-a megérti/megértené az Állatfarmot, vagy hogy egyáltalán érdekli az ilyesmi.
Én úgy gondolom, hogy aki megérti az Állatfarmot, az már van olyan szellemi, intellektuális nívón, hogy a Szent Johanna Gimi nyálaskodását ízléstelennek tartja, és nem Cortezről álmodozik, mint "álomférfi". Esetleg ha már elolvasta és tetszett neki, később rájön, hogy mégse olyan jó könyv az. Persze, lehet, hogy van kivétel, de szerintem nem sok.
"Kezdetben ilyen ostoba tini könyveket olvastam (Pony Club, Fiúk kizárva stb.), majd elkezdett komolyabban érdekelni az irodalom és ma már történelem-magyar tanárnak tanulok, ami valljuk be: jár egy kis olvasással."
No, de akkor te is elismered, hogy ezek ostoba könyvek voltak? Akkor már csak az a kérdésem, hogy miért nem lehet őket kritizálni? Nem akarom én megtiltani senkinek se, hogy olvassa őket, csak kritizálom, mert ostobának tartom, és úgy látszik, ebben egyet is értünk.
"HIszen mindannyian szerettünk volna egy gazdag, vagány sráccal összejönni 13 évesen."
Hmmm... Remélem, hogy van kivétel. De elismered, hogy ez a mondatod is bizonyítja, hogy miért tartom felszínesnek a könyvet és azokat, akik olvassák? Hogy ennek a könyvnek a fő "értékei" a gazdagság, a vagányság?
Könyvtár segíthet. A letöltés nem épp etikus, de mivel "ingyen van, akkor használjuk", könnyű útnak tűnik. A másik az antikvár könyvek beszerzése, neten könyvcserélés, kölcsön is kérheted az ismerősöktől a kívánt olvasmányokat. Illetve további rokonoktól is kérhetsz az ünnepekre könyvet, ha már anyukád ebben nem partner.
A kérdező olvasási szokási és igényei, szerintem, nem fontosak ebben az esetben. Ha azt akarja olvasni, olvassa. Valószínű, hogy nem hatodjára szeretné kiolvasni, hanem az ő korosztálya imádja a sorozatot, a barátnői ezt olvassák, mindenhonnan ezt hallja, miért ne érdekelné? Ha nem tetszik neki, majd lerakja. Tegye fel a kezét, aki sosem csinált hülyeséget!
Hogy maga a színvonal milyen... Ifjúsági regény. Választhat ugyanilyen színvonalon mozgó disztópikus fanatsy jön-a-tinilány-és-megmentei-a-világot könyveket is.
(Az SZJG-ben - nem olvastam -, de nem úgy van, hogy Reni végigolvas egy kisebb könyvtárnyi regényt? Miért csak Orwell jön szembe, ha szóba kerülnek az "SZJG hatására olvastam" könyvek, és miért erős hangsúllyal az amúgy tényleg nem 13-14 éveseknek való Állatfarm? Vagy annyira posztkommunista ország vagyunk, hogy a szovjet történelem és ideológia minden tininél alap?)
"No, de akkor te is elismered, hogy ezek ostoba könyvek voltak? Akkor már csak az a kérdésem, hogy miért nem lehet őket kritizálni? Nem akarom én megtiltani senkinek se, hogy olvassa őket, csak kritizálom, mert ostobának tartom, és úgy látszik, ebben egyet is értünk. "
Nem, nem értünk egyet.
Ezek az olvasmányok azért tűnnek ostobának, mert már felnőttünk. Persze, hogy túlmutat az érzelmi- és gondolati világunk a 13 éveseknek írt könyveknél. Utólag tűnnek csak ostobának. Hogy miért? Mert nem kell kétszer elmagyarázni azt az érzést, amikor kistiniként belezúgsz egy elérhetetlen srácba. A vagány, menő pasi ezeket a fiúkat jeleníti meg. A lányok pedig azért olvassák, mert a főhősnőnek sikerülhet az, ami nekik nem. Beleélhetik magukat.
Felszínesek? Meglehet... Ilyenek az emberek. Azonban ez nem a modern kor vívmánya, hiszen már Dorian Gray, Teleny és Camille sem csak a csodálatos belső bájáért szerették a partnereiket. Pedig ők sem mai csirkék már. Akkor Wilde is szennyet írt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!