Jelentkeztem jogász és közgazdász szakra az egyetemen. Valószínű, hogy felvesznek, de azóta meggondoltam magam, már nincs kedvem oda járni. Hogy mondjam ezt el a szüleimnek? Haragudni fognak?
Szerintem érdemes alaposan átböngészni a tantervet és beszélni olyanokkal akik oda járnak,vagy már elvégezték.Hátha megjön valamelyikhez a kedved.Még lehet sorrendet módosítani.
Ha mégsem,akkor viszont töröld a jelentkezésed.Ha csak simán nem mész el beiratkozni,akkor elvetted a helyet egy olyan ember elől,aki szeretett volna odajárni.
És akkor jövőre jelentkezel újra,más szakra. Szerintem nem a világ vége, tényleg nehéz ennyi idősen eldönteni,hogy mi szeretnél lenni! De inkább most gondold meg magad, mint 2-3 év után..ha akkor akarnád ott hagyni akkor vissza kéne perkálni a tandíjat. Nem játék.
Én nem látok ilyen összefüggést elkezdés és nem befejezés között. Mindkettő lehet az akarat, az önállóság lépése de az akaratgyengeségé, önállótlanságé is. Én befejeztem az elkezdett szakomat, 2 évig tanultam, miután első évben rájöttem, hogy nem akarom. Ha lett volna bennem egy kis akarat, 1) el se kezdem 2) abbahagyom. Helyette jó sok stressz és küzdelem árán befejeztem, és van egy olyan diplomám, amit soha nem használok.
Tanács: Ha nem érdekel és nem akarod csinálni, akkor semmiképpen se menj oda, akkor se, ha a félsz mit reagálnak a szüleid. Lehet, hogy haragudni fognak, lehet, hogy megértik, de állj eléjük és mond el, hogy téged ez nem érdekel, és szerinted mással többre vinnéd az életben.
Történetem, ami miatt ezt gondolom:
Amikor 18 évesen érettségi után felvételiztem semmilyen szak nem érdekelt. Amivel foglalkozni akartam az OKJ-s képzés volt. Mondtam is a szüleimnek, hogy én nem akarok egyetemre/főiskolára menni, mert lakberendező szeretnék lenni, és olyan szak nincs.
Erre rám-erőltették, hogy márpedig egy felsőfokú végzettség az kell, OKJ az semmit sem ér a mai világban, és ha nem is fogok abban dolgozni, ami a végzettségem lesz, egy diploma az kell.
Hát anyukám választott egy szakot - mert ugye engem egyik sem érdekelt - felvettek, és jártam is 5 évig főiskolára. Minden percét utáltam, egyáltalán nem érdekelt, konkrétan szenvedtem. 3. félévtől átmentem levelezőre, és elkezdtem lakberendezőként dolgozni főállásban. A nappalokat imádtam, mert azt csináltam amit szerettem, a munkám volt a hobbim, de aztán az este meg a hétvége, ami suli, hát volt hogy órákon át sírtam hogy ezzel megy el a szabadidőm.
Szüleimnek többször is mondtam ezt, de nem érdekelte őket, mert "ha már ennyi pénzt meg erőt belefektettünk, akkor fejezzem be". Végül 5 év után diploma nélkül hagytam ott a főiskolát.
Azóta is annál a lakberendező cégnél vagyok akinél 8 éve kezdtem, a fizetésem kiemelkedően jó, és már 2x is előléptettek.
Ha vissza tudnék menni az időben, akkor már 18 évesen megmondanám a szüleimnek, hogy NEM, nem megyek egy olyan szakra, ami nem érdekel, mert ez az én életem, és nem akarok éveket vesztegetni valamire amit utálok.
Kamuszagúnak tűnik a kérdés.
Két szakra egyszerre jelentkezni és egyszerre elvégezni? És mindegyik elég kurrens, tehát nehéz bekerülni. Csak annak sikerül, aki céltudatosan készül rá. A kérdezőnek valószínű sikerül, tehát eddig nyilván keményen készült rá, de még egyetlen napot nem tanult ott, máris meggondolta magát. A nagy céltudatosság hipp-hopp eltűnt?
Túl sok a furcsa dolog ebben a sztoriban....
Két szakra egyszerre jelentkezni és egyszerre elvégezni?
A hatályos jogszabályok alapján egy helyre nyerhet felvételt egy felvételi időszakban.
Szívből örülnék, hogy megjött az eszed.
Irány a BME-VIK, teljes gőzzel előre!
Több helyet is be lehet jelölni, gondolom a kérdező első helyen jelölte az egyik szakot, míg második helyen a másikat. És az első helyes szak nem érdekli, de a második helyes sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!