Egy édesanya a lányát, hány éves kora körül kezdi felvilágosítani a menstruációról?
Két lányom van, még korai a dolog, mert a nagyobbik lányom 8 éves lesz, de a minap elkezdtem ezen gondolkodni.
Meglátta a betétet a dobozban, és hirtelen zavarban lettem, hogy ez mire kell, csak annyit mondtam, hogy zsebkendők vannak benne...
Nem biztos, hogy korai lenne, vannak kislányok, akik 8-9 éves korukban kezdenek menstruálni.
Szerintem figyelembe véve a korukat a számukra megfelelő "nyelven" már el lehetne magyarázni, főleg, ha érdeklődnek, kérdeznek, akkor szépen a nekik megfelelő stílusban válaszolni.
Szerintem nem korai egyáltalán.. ismerek olyat akinek 9 évesen jött meg.
21/L
8 evesen mar siman el lehet mondani az egeszet, a maga szintjen persze.
Abban biztos lehetsz hogy erezte a zavarod... A leheto legszarabb megoldas.
5-6 éves voltam mikor anyu felvilágosított ezekről. Volt 1 kis képeskönyvem ami képregényszeren vezette végig az olvasót igazából mindenen ami a témát érintette.
Szerintem minden korban a saját szintjén el kell magyarázni a gyereknek, hogy mi történik benne, körülötte, akár a szüleiben.
nembiztos, hogy elmondja! :) énsem mondtam el annakidején, a 3 évvel fiatalabb húgomnak. :)
Mondd azt, hogy ez a nagylányok titka, ne mondja el a huginak, mert ő még kicsi! :)
Köszönöm a válaszokat, nagyon kedvesek vagytok!
Nem is gondoltam még a kérdésem kiírása előtt, hogy ilyen nagy "feladat" vár most rám.:-) És kicsit szomorú is vagyok, mert kezd "felnőni" a lányom, jönnek a komoly dolgok:-(
És akkor mi van, ha elmondja az 5 éves húgának? Szerintem egy gyereknek mindig őszintén kell válaszolni, akármit kérdez, akármilyen kellemetlen nekünk a téma, persze a gyerek korához mérten.
Az én lányom 9 éves, de 1-2 éve ő is megkérdezte, hogy mi a tampon (velem volt a boltban, mikor vettem), és eszembe sem jutott, hogy ezt szépíteni kéne. Elmondtam neki, hogy van egy természetes folyamat, ilyenkor vérzünk, erre kell a tampon. Hangsúlyozva, hogy ez nem betegség, nem ijesztő, sőt, azt jelzi, hogy minden rendben van.
A legtöbb, amit a lányodért tehetsz, hogy megfogod a kezét és vezeted, ahelyett hogy hagynád elveszni a kérdések labirintusában. Nincs miért aggódnod! Te is nő vagy, átestél ugyanezen. Aligha tudna olyat kérdezni, amire nem tudod a választ.
Manapság a lányok nagyon korán elkezdenek menstruálni, úgyhogy szerintem egy 8-9 éves kislánynak már tudnia kell erről, legalább annyira, hogy ne ijedjen meg, mikor véres bugyira ébred.
8 éves voltam amikor felvilágosítottak. Ekkor már volt olyan 1 évvel idősebb (9 éves) osztálytársam aki menstruált és a gyerekek közt rengeteg tény és tévhit keringett a férfi és női testiséggel kapcsolatban.
Szóval egyáltalán nem korai erről beszélgetni, se lánnyal se fiúval. Annyit kell mondani amennyi érdekli és úgy, hogy megértse.
Nyugodtan beszélhetsz hamarosan vele.
Sokkal jobban jársz, mintha az osztálytársaitól hall észveszejtő hülyeségeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!