Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szerintetek normális, amit az...

Szerintetek normális, amit az anyám csinál?

Figyelt kérdés

Mintha teljesen burokban akarna tartani, és így egyszerűen semmi nem tetszik neki amit csinálok, vagy szeretnék csinálni.

Nem tetszik neki, hogy gyakran elbiciklizgetek a környéken a szomszéd településekre pl. merthát az úton autók mennek. Nem szereti, ha sötétben biciklizek (van lámpa a biciklin amennyi kell), annak ellenére hogy ez egy tök biztonságos környék. Más korombeli fiatalok elég gyakran kint mászkálnak este, éjszaka, szóval másnál ez úgy átlagos, az anyjuknak eszükbe se jutna hogy ebbe belekössenek.

Ebben nem is hagyom magam, megyek ha akarok, csak az anyám kötekszik állandóan. Viszont nem tiltja meg.

De van egy másik dolog, amit semennyire se tudok elfogadni, és képtelen rá, hogy megengedje. Van két jó ismerősöm akik messze élnek, egyik kb. 90 km-re a másik meg kb. 100-ra. Mindkettő egy-egy nagyvárosban. És nem engedi az anyám, hogy egyedül elutazzak hozzájuk, mert szerinte nem lennék képes eltájékozódni, szerinte nem tudok megszólítani valakit megkérdezni, hogy merre van ez meg az, hogyha esetleg eltévednék. Meg rossz buszra, rossz vonatra szállok fel.

De most 19 évesen mégis miért ne mehetnék el egy városba, ahova egy átszállással el lehet jutni? Miért képtelen ezt ennyire megengedni, amikor látja rajtam, hogy nagyon szeretném?

Teljesen mintha burokban tartana, agyonfélt mindentől, úgy viselkedik velem, mint egy 8 évessel és ezt már nem bírom.

2015. aug. 13. 09:56
 1/8 A kérdező kommentje:

Hogyan akarja így hogy önállósodjak egyáltalán? Igazán adhatna egy hetet, hogy elmenjek az utamra, és addig egyedül intézzem a dolgaimat, és azt csináljak amit akarjak.

Egy ismerősömet is ennyi idősen elengedték egyedül még Budapestre is, pedig én annál kevésbé veszélyes helyre akarok menni.

2015. aug. 13. 09:59
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Nagykoru vagy. Fogod magad, es elmesz. Ha hagyod, hogy gyerekkent kezeljenek, akkor ugy is fognak. Ha jelzed, hogy van sajat akaratod, akkor majd belenyugszik anyad, max durcizik egy kicsit.
2015. aug. 13. 10:08
 3/8 anonim ***** válasza:
85%
Miért viselkedsz úgy, mint egy kamasz? Az egész szövegből azt szűrtem le, hogy kb. 16 éves vagy, és most látom, hogy majdnem 20??? Ne légy nevetséges, kérlek! Anyád nem fog megváltozni. Nem engedélyt kell kérned, hanem közölni, hogy hétvégén elmegyek XY-hoz, kb. ekkor és ekkor jövök. Aztán elmész. Ez ennyi. Ő nem fog "elengedni", mert "elengedni" a gyerekeket szokták, és gyereket ilyen messzire nem enged el egy szülő. Felnőtt ember viszont nem kér engedélyt, hanem max. beavatja a szüleit a terveibe. Szemléletváltás kell nálatok, és ehhez vállalni kell a konfliktusokat is.
2015. aug. 13. 10:09
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem normális, mert valóban sok nehézséged lesz eleinte az életben, ha majd ki akarsz repülni (már ha engedi).

Én is így nőttem fel ahogy te, nem csak hogy burokban tartottak, de szemmel láthatóan látszott rajtam amikor elköltöztem városba, hogy milyen szerencsétlen vagyok. Szerencsére olyan párt találtam magamnak, aki fokozatosan vezetett be az élet nagy dolgaiba, és mára már bárhova elmegyek és jól tájékozódok. A tájékozódást és a kommunikációt magadnak kell megtanulni, kitapasztalni, ezeket mondd el neki. A mai világban már megkönnyít mindent egy gps-el ellátott okos telefon, ha lenne ilyen a gyerekemnek, nem félteném, mert segít a gps, és fel tud hívni, ha kérdése van. Ha ismeretlen helyre kell mennem, előtte mindig átnézem a térképet és megnézem a környéket a street wiewer-en. Amikor annyi idős voltam mint te, még nem voltak ezek a lehetőségek, szóval eléggé elveszettnek éreztem magam. Én biztos nem csinálnám ezt a gyerekemmel, mert ha egyszer végül kirepül, akkor aztán kirepül végleg. Örül ha megszabadul tőlem, azt meg nem szeretném.

Amúgy szerintem leginkább anyukád él burokban, ha azt hiszi ,hogy 100 km a mai világban távolság. Az enyém is, erre felnőttként jöttem rá, miután beutaztam a fél világot, és anyámnak azóta is nagy szám, ha elmegy valahova 50 kilométerre.

2015. aug. 13. 10:13
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen komolyan kérdezem, hogy téged tulajdonképpen mi tart ilyenkor vissza? Mi az amivel megfélemlít, hogy mégis felhagysz a terveddel?

19 éves vagy, elvileg felnőtt ember!

Ha elmennél erre az útra, mi történhetne?

- rosszabbodik köztetek a viszony, nem szól hozzád stb...

- nem segít bizonyos dolgokban, pl. magadra kell mosnod

- egyszer kihívja a rendőröket, utána már kiröhögik

- kitagad a családból??

Ezek olyan visszatartó erők lennének? Figyelj, ha nekem azt mondod, hogy 19 évesen nem tudsz elutazni egy másik városba, mert "anyád nem engedi", akkor én egyből azt gondolom, hogy elég életképtelen vagy. lehet, hogy ő pontosan emiatt nem engedne el, mert eddig mindig rá hagyatkoztál és ez egy ördögi kör!

Az egyedüli természetes itt az, hogy félt, ha egy teljesen ismeretlennel találkoznál 100km-re, akkor más lenne a helyzet, de ez nem normális! Ha azt akarod, hogy másképp tekintsen rád, akkor állj a saját lábadra és ne kérj tőle többé engedélyt. Áll elé és mondd meg, hogy holnap márpedig elmész, mert már rég felnőtt vagy, nem pedig egy kisgyerek, el kell fogadnia hogy az idő telik.

2015. aug. 13. 10:24
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Figyelj, az én anyukám azért nem merte élni a saját életét, mert az ő anyja azt mondta, hogy ha el mer költözni, soha de soha nem fog neki segíteni semmiben és többet soha vissza sem jöhet. Bejött a fenyegetés mert ki kellett várni a nagymama halálát hogy függetlenedjen, 58 éves korában!!! Amikorra persze egy kiégett, megfélemlített kockázatkerülő ember lett belőle....

Szóval te még bőven időben vagy. Ezek játszmák, talán te vagy az egyetlen gyereke vagy az egyetlen aki otthon lakik még és általad éli meg az anyaságát mert valszeg neki ez az egyetlen amit fel tud mutatni az életben. Ha ez sem lesz, akkor haszontalannak érezné magát, de nem szabad belemenned ebbe. Ha tanulsz még, sürgősen menj kollégiumba, ha dolgozol kezdj el spórolni és mihamarabb albérlet. Ez nem egészséges és tapasztalat h az ilyen emberrel megbeszélni semmit nem lehet, ő fogja jobban tudni mindig.

2015. aug. 13. 10:37
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
A fentieknek mind igazuk van, annyit hozzá, hogy mivel nagykorú vagy és nem egy kamasz, próbálj te lenni a higgadtabb, ha vitára kerül a sor. Nem kell magyarázkodni mit miért akarsz tenni, de tiszteletet továbbra is illik adni a szülőnek. Semmiképp sem vagy köteles azt csinálni, amit mond, de "csakazértis" mást csinálni, nehogy igaza legyen, az gyerekes. Ha dolgod van, mész, csinálod, ha élni akarsz, élsz, ő meg tudomásul veszi, ha néha nehezen is. Nálunk a párommal az "egészséges távolságra" költözés segített. Még most is diktálnának mindkettőnknek, de 5-10 év alatt belátták, hogy mondhatnak bármit, mi meghallgatjuk, de csak akkor csináljuk azt, ha mi is jónak látjuk. Ma sokkal boldogabbnak, önállóbbnak és sikeresebbnek érezzük magunkat, mint valaha.
2015. aug. 13. 11:27
 8/8 anonim ***** válasza:

Hát költözz el szerintem és éld az életed.

Az ilyen szülők nem normálisak.A

Aztán majd csodálkoznak, ha a gyerek 25 évesen egy munkahelyen sem tudja a helyét megállni.

Ismerek ilyet...

Én 15 évesen már külföldre magam mentem egy kint élő barátomhoz, 18 évesen meg már összeköltöztem a barátommal a fővárosban.

És semmihez nem kértem engedélyt.

Azóta teljesen önállóan lediplomáztam, évek óta dolgozok, jól keresek, nyelvvizsgát, jogsit csináltam, vettünk a vőlegényemmel autót, most lakást akarunk venni, és rendszeresen járunk külföldre.

És még csak 23 vagyok.

Ha a szüleim nem hagytak volna önállóan élni mindig, akkor szerintem nem értem volna el ennyi mindent, csak egy tutyi mutyi nő lennék.

És ha nem önállósodsz minél előbb te is az leszel.

Dolgozol már vagy tanulsz? Gondolom munkahelyre vagy iskolába csak elengednek...

2015. aug. 13. 11:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!