Ti támogatnátok a gyermeketeket, hogyha azt mondaná, mindenképpen a rajzolással szeretne foglalkozni?
Szerintem is a grafika felé terelgesd, mert restaurátor meg ilyesmi kevésbé keresett.
Esetleg ha rá tudnád venni, hogy a grafika mellett programozással, weblapkészítéssel is foglalkozzon komolyabban az jó párosítás lenne.
Attól függ milyen nemű.
Ha lány akkor támogatnám teljes mellszélességgel, ha fiú akkor megpróbálnám lebeszélni róla. Egyenlőség ide vagy oda, a férfiakat kutyába se veszik ha nem keresnek elég jól és nem akarom hogy balfék felnőtt legyen belőle. Nőként más a helyzet, őket nem a keresetük alapján ítélik meg.
Szia!
Nalunk ez ugy volt, hogy a noverem tehetseget mar nagyon fiatal koraban felfedeztek a szuleim. Ok tamogattak (lelekben, anyagilag nem nagyon tudtak) abban, hogy majd ezt a palyat valassza. O nem nagyon hitt ebben, volt is nehany ev utkeresese de mit ad Isten, iden osszel kimegy Angliaba egy muveszsuliba. Nagyon buszke vagyok ra. :-)
Igaz, nagyon draga a suli es ott a megelhetes is nagyon sokba kerul de aki TENYLEG szorgalmas es esetleg a diakhitel, diakmunka sem riasztja vissza, sokra viheti akar kulfoldon is. Termeszetesen Magyarorszagon is vannak lehetosegek e teren, en csak a 'sajat' peldamat mondtam el. Remelem segitettem. :-)
Minden jot!
Nalam ez forditva volt. En nem igazan gondolkodtam rajzos suliban, viszont a tanaraim es a szuleim is ezt eroltettek. Kazincbarcikan is van grafikus kozepsuli es ha jol tudom, miskolcon is. Ezek sima kozepiskolak. Nem kell egy vagyont fizetni ra, csak a rajzeszkozoket kell beszerezni. Ha az anyagiak miatt nem szeretned, hogy ilyen suliba jarjon, akkor erdemes lenne pl barcikat megcelozni.
Egyebkent nagyon keves ismerosom van, akik el tudtak helyezkedni kesobb ezzel a szakmaval. A legtobb helyen eleinte potom penzert dolgoztatnak, mert gyakornokkent vesznek fel, ha nincs meg tapasztalat. En voltam olyan helyen allasinterjun, ahol kozoltek, hogy eloszor is reszmunkaidoben, besegitokent vesznek fel es nem fizetnek semmit az elso 3 honapban, csak kesobb kapok reszesedest a munkaim utan, ha a harom honal lejartaval veglegesen felvesznek. Ha meg ugy dontenek, hogy nem, akkor mehetek isten hirevel, ures kezzel. Ez volt nekem talan az otodik hely, ahol allasinterjun voltam, utana feladtam es mas munkakorben helyezkedtem el. Akkor bantam meg nagyon ezt a sulit. Azt azert tudni kell, hogy manapsag mar nem szabadkezzel, hanem szamitogepen, elektronikusan rajzolnak a grafikusok. Ezzel az a "baj", hogy aki szabadkezzel amugy nem tehetseges, de a programot jol megtanulja hasznalni es van egy kis szeperzeke, az mar jo esellyel alkot hasonlo minoseget, mint egy grafikus, es ha vannak kapcsolatai, akkor siman lenyulja a munkat a kepzett grafikusok elol. Tudok olyan helyet, ahol 5 grafikus dolgozik, ebbol pedig csak 2 jart graf suliba... Szoval rohadt nehez elhelyezkedni benne. En szerencsere a mostani munkahelyemen eleg surun tudom kamatoztatni a tanultakat, de ettol meg nem mondom azt, hogy hasznomra valt ez a szakma. Minden esetre, ha a gyerekem is ezt a palyat szeretne valasztani, akkor egy ilyen "koltseghatekony" kozepiskolaba kuldenem, ahol szakmat es erettsegit kap, majd ez utan fosuliba, intezmenyi kommunikator, vagy marketing szakra. ez a ketto nagyon jo parositas. Ezzel egy multinal a marketing osztalyra boldogan felveszik es jol is kereshet vele. Szoval en tamogatnam, de draga suliba nem engednem. A grafikus palyan plane folosleges rohadt draga iskolaba kuldeni, mert nem az szamit, hogy a bizonyitvanyt hol allitottak ki, hanem, hogy mennyire tehetseges.
Támogatnám, igen, de mennyire drága az a suli? Ha diákmunkából akarja fizetni magának, akkor persze minden további nélkül, de rengeteg dolgot meg tud netről már most tanulni. Grafikusként el is fog tudni helyezkedni. Olyan hatalmas fizetést ne várjon (280 az átlag bruttója a grafikusoknak Magyarországon, és ha hiány nincs is belőlük, azért álláshirdetések tényleg akadnak).
A grafikus munka melyik része érdekli? Nagyon sok mindennel lehet ezen belül foglalkozni, és vannak határterületei, amikkel viszont már jól is kereshetne. Ha sokat akar rajzolni, elmehet a webes UI, 2/3D, vagy storyboard illusztrátori irányba, ha csak az a lényeg, hogy tervezzen valamit, akkor mobil app tervezés, de mehet nyomdai irányba, és tervezhet logókat, katalógusokat, stb.
Ha külföldben is gondolkozik, akkor kb. bármelyiket választhatja, Németországban ezekkel fog állást találni. Én jelenleg grafikusként dolgozom. Fontos, hogy majd specializálódjon egy olyan irányba, amit szeret is, de keresett is. Érdemes figyelni folyamatosan az álláshirdetéseket, hogy miket keresnek, és képeznie magát.
Támogatsd abban is, hogy már most tanuljon az ingyenes anyagokból, nyomja a netes tutorialokat, mert bár a suli is számít valamennyire, ebben az irányban mégis sokkal többet számít, hogy ő magának miket tanul meg, mikben mélyül el. És keressen már a suli mellett állást vele. Attól függően, hogy mit választ, lehet, hogy csak gyakornokit, de az is lehet, hogy teljes állást is fog találni, ha már pár félév a háta mögött van, és van egy jó portfóliója.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!