Angliában szeretnék tanulni. Szülő nélkül hogyan? (Tovább lent)
kérdezd meg a közös ismerősödet, ők kint élnek jobban utána tudnak nézni a dolgoknak
és szerintem szülő nélkül is tanulhatsz kint, max íratni kell anyukádnak egy levelet amit a rendőrségen érvényesítenek, hogy anyukád beleegyezett (bár ez lehet csak akkor kell, ha egyedül vagy egy nem felnőttkorú rokonnal mész el nyaralni)
16 éves koráig tanköteles a diák itt kint. De mivel te tanulni akarsz (és a magyar jog szerint 18 éves korodig vagy tanköteles) így ha kint akarsz tanulni kell a szülői intézkedés.
Anyudnak vagy apudnak személyesen kell igényelni az iskolai felvételedet. Ez egyszerű. A lakóhelyedhez tartozó önkormányzathoz bementek, és a megfelelő emberkének aki az oktatással foglalkozik, beszéltek. Anyud ír egy kérelmet, indokolva, hogy miért kell a sulit kint elkezdened. Az önkormányzati dolgozók nagyon kedvesek, és igyekszenek a lakóhelyedhez legközelebbi iskolákat felajánlani. Nem tudom mennyire tudsz angolul, de ha jól is, akkor is 1 évvel vissza fogsz esni. Akármelyik iskolát választod, még iskola kezdés előtt el kell menni a szüleiddel, ott is beszélni egy tanárral. Ott neked ki kell töltened egy angol tesztet. Teljesen mindegy, hogy semmi angol tudásod vagy gyenge vagy jó az angol tudásod. A teszt lényege, hogy az iskola képben legyen, hogy mennyi angol tudásod van. Ugyanis ennek alapján csoportosítanak a megfelelő helyre.
Én a helyedben nem sixth formba mennék, mert mint írtam ott 1-2 vagy akár 3 évvel is visszaeshetsz.(az én fiamnak aki 15 éves volt felajánlották, hogy 12 évesekkel egy csoportban tanuljon) Arról nem is beszélve, hogy már most kérvényezni kell, hogy a lehető legjobb iskolába bekerülj. Nagy a várólista, és lehet a város legrosszabb hírű sulijában lesz már csak szabad hely. Inkább menj a nemzetközi college-be. Minden városban van. Ebbe a college-be mennek a külföldről érkezett diákok. Itt elsősorban az angol nyelv, és a GCSE képesítést szerzi meg a diák. Ha elvégezted, akkor van lehetőséged tovább tanulni. Főiskolára vagy szakmai képzésre. Az iskola 19 éves korig ingyenes. Ezért nem árt tudni, hogy ha betöltöd a 19 évedet, hiába van még a tanulmányaidból 1-2 év hátra, az már fizetős lesz.
Értsd: 19 évesen van még 1 éved, hogy GCSE képesítést megszerezd. Hiába tanultál előtte már 3 évet, az utolsó évben számlát küldenek. Ugyanez a helyzet a főiskolával, szakmai végzettséggel. Fizetni kell. Van lehetőség ösztöndíjra, diákhitelre, és olyan gyakorlati helyet keresni, ahol maga a cég fizeti a tanulmányaidat helyetted (a fiam ebben a szerencsés helyzetben van. A cég fizet mindent, így neki már biztos munkahelye is van) Nem olcsó. Sőt! nagyon nem olcsó.
Megjegyzés: Írtad, hogy anyud nem tud angolul. Mivel személyesen kell intézkednie, és neki, mert ő a gyámod, így nem árt van van valaki mellette aki tolmácsként segít. Ezt a lehetőséget is elfogadják.
Még valamit: Ha úgy döntesz kint tanulsz, akkor otthon Magyarországon is jelezni kell írásos levélben a változásokat. Otthon is szólni kell, hogy miért nem fogsz iskolába járni. HA jól emlékszem igazolást is kell majd küldened az angol iskolából, hogy te tényleg odajársz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!