Én tettem tönkre a gyermekem egészségét? Miattam lesz a cigarettától tüdőrákos?
Rajta kaptam 16 évesen, hogy dohányzik. Le akartam szidni, de én is elszívok néha napján egy cigit, bár nem dohányzok, csak ha kedvem tartja.
Így hogy tilthatnám el?
És vettem neki 3 doboz cigit ajándékba!
Azóta fizetem neki a cigit, de sosem kér tőlem pénzt, nem kunyerél!
Most 18 éves, és elég durván köhög egyre többet! Reggelente sokszor felver, annyira köhécsel!
Most szörnyen érzem magam! Lehet miattam lesz tüdőrákos a gyerekem? Tönkre tettem az egészségét?
Biztosan nem vennék neki cigit. Tiltani nem biztos, hogy lehet, mivel titokban is csinálhatja. De azért rendszeresen beszélgetnék vele, megpróbálnám meggyőzni.
Ez a behunyom a szemem és még segítek is neki a cigivásárlással nem éppen a legjobb módszer.
Nem hiszem, hogy azért gyújtott rá, mert Te néha napján elszívsz egy cigit. A mintát mindenhol látják a gyerekek, sőt sok esetben nem is a szülő motiválja, hanem az iskolatársai.
Ez miatt ne hibáztasd magad, viszont rossz módszer volt venni neki, mert ezzel beleegyeztél, hogy dohányozzon.
Két évnyi dohányzástól nem igazán szoktak tüdőrákosak lenni az emberek, vagy ha igen, akkor a hajlam már rég ott volt bennük. Viszont köhögni sem szoktak ilyen rövid idő után, lehet neki érzékenyebb a nyálkahártyája, vagy lehet valami más is van a köhögés hátterében, amit most a cigaretta felerősített, akár lehet asztma kezdete.
Szerintem ülj le vele beszélgetni:
Mondd meg neki, hogy legtöbben nagy korukra szoknak rá a cigarettára, de Te szeretnéd, ha most felnőtt korára letenné, mert eléggé érett ahhoz, hogy belássa, az egészségéért Ő maga felelős, mint minden másért az elkövetkezőkben. Valamint mondd el, hogy bűntudatod van ez miatt, mert ha nem is magáért, hátha miattad leteszi, hogy téged ne marjon a lelkiismeret.
Nagy igazság, hogy amit egy tini meg akar tenni, azt meg is teszi. Ha nem engedik neki, akkor majd megteszi titokban. Ez majdnem mindig így van.
A tiltással semmire nem mennél, pláne egy 18 évesnél nem kéne ilyen eszközökhöz nyúlni.
Magadat sem kéne okolnod, én egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy a te dohányzásod befolyásolta őt. Láttam már számtalan ellenpéldát. Általánosban 8. végére rajtam kívül már mindenki kipróbálta a cigit, többen rendszeresen dohányoztak. Nálunk otthon mindkét szülő dohányzik, nagyszülők is, mégis sem én, sem testvéreim nem lettünk dohányosak. Én egész életemben összesen 2 doboz cigit szívtam el, azt is csak amikor végképp mélyponton voltam, akkor. Azóta egy szálat sem. De több olyat is ismerek, akiknél nem cigiznek otthon, mégis erős dohányos lett belőle.
Itt igazából a közeg az, ami a meghatározó. Ha az a menő, hogy cigiznek, akkor nagy valószínűséggel ő is rászokik. Na meg nem tiltani kell, hanem elbeszélgetni, hogy mégis hogy megy ez.
Az meg, hogy ajándékba vettél 3 doboz cigit, lehet, hogy tényleg nem volt a legbölcsebb döntés, de ezzel te semmit nem befolyásoltál. Az, hogy fizeted neki, már szerintem nagyobb baj.
Szerintem nem feltétlenül a szülői minta miatt lesz valaki dohányos. Viszont a dohányos szülők gyereke ugye könnyebben fér hozzá.
Nekem apukám amióta az eszemet tudom küzd a cigivel, hol dohányzik, hol nem. Én rendszeresen dohányzom.
Párom családjában senki, soha nem dohányzott, mégis mindhárom gyerek dohányzik.
Én is akkor buktam le, amikor 16 éves voltam, de apa belátta, hogy úgysem tud ezzel kezdeni semmit, ha csak nem zár be a szobámba örökre és fogad magántanárt. Mivel diákmunkában dolgoztam, az sem volt megoldás, hogy nem ad pénzt. De azt monda, hogy előtte ne dohányozzak.
27N
"én is elszívok néha napján egy cigit, bár nem dohányzok"
Ez egy paradoxon...
24F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!