Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan kellene beszélgetni a...

Hogyan kellene beszélgetni a kamasz gyerekekkel ha nem beszélnek?

Figyelt kérdés
Olvasom, hogy nagyon sok fiatal szeretné, ha a szülei többet beszélgetnének velük. Viszont azt is látom, hogy ha bármit kérdezünk egy tizenévestől, általában csak egy szóval válaszol. Ha ő szól hozznák, akkor általában kérni akar valamit, és meg sem várja a válaszunkat, már megy a szobájába. Vagy nem így van?
2014. szept. 30. 21:07
 1/7 anonim ***** válasza:
Már rég rossz, ha tizenévek után jut a szülő eszébe beszélgetni vele. Nem tudom, hogy van-e gyereked vagy vonatkozik-e rád a kérdés, de az ilyen kamaszok azért nem beszélgetnek, mert a szülőt anno nem érdekelte amikor ott volt az alkalom, egy idő után meg már persze hogy nem keresi a társaságot. Tapasztalatból írom. Az enyémeket hidegen hagyta életem első csókja is, meg úgy általában minden, hát akkor megbeszéltem ezeket a barátnőimmel. X év múlva meg jött a sírás, hogy én csak "lakótárs" vagyok ott, nem kommunikálok velük, de persze még ez is az én hibám...
2014. szept. 30. 21:15
 2/7 A kérdező kommentje:
A kamaszkorban válnak ilyenné, előtte normális, beszédes gyerekek, akkor válnak visszahúzódóvá hirtelen.
2014. szept. 30. 21:24
 3/7 anonim ***** válasza:
Ez a leválás időszaka, teljesen normális. Mikor már megjelenik a "nem ért meg senki" korszak, az már jó, akkor már lehet beszélgetni egy-egy kirándulás alkalmával. Mi spec kutyát sétáltatunk órákon keresztül és már csak azért is szövegel, mert unatkozik.
2014. szept. 30. 21:32
 4/7 Reka1998(-.-) válasza:
En is kamasz vagyok :) 16/L es jol kijovok anyukammal, nem mindent mondok el neki de ami fontos azt igen :) szerintem ez attol is fugg hogy ez esetben fiuval vagy lannyal kene beszlgetni. A ketto szerintem ket kulon vilag a lanyok tobb figyelmet igenyelnek, a fiuk (szerintem csak lezadarjak hogy irtunk xy-bol ) szerintem inkabb atesni akarnak a lelkizos beszelgeteseken. Nekem segit hogy anyu mindig megkerdezi hogy mi tortent, probal tanacsokat adni a pasizasban (nagyresze egy kicsit elavult modszer) stb. Szerintem ha nyitasz feleje es meselsz a multadrol es viccesen kezeled akkor jo vege lesz ( ne haragudj hogy tegeztelek) sok sikert :)
2014. szept. 30. 21:33
 5/7 anonim ***** válasza:

Két kamasz fiam van. 14 és 16 évesek.

Valóban sokkal kevesebb a mondanivalójuk mint régebben.

Ennek persze nem az az oka, hogy nincsenek tele gondolatokkal, hanem inkább a bizonytalanság. Önállóbbak akarnak lenni, a saját útjukat járni, a problémáikat egyedül megoldani.

Én szinte soha nem kezdek beszélgetést. Mármint kötelező beszélgetést. Nem faggatom a napjukról, nem kérem számon őket, hanem kérek és mesélek.

Ők is sokkal nyitottabbak mindenre.

Komoly dolgokról ritkán beszélünk, kizárólag akkor ha ők keresnek meg a gondjukkal, vagy ha olyan égbekiáltó marhaságot akarnak tenni, amit nem tehetnek. Amiben nem adom meg a szabad döntési jogot. Pl. elherdálni egy számítógépet egy épp aktuális akármire.

Így a kapcsolatunk önfeledt, persze vitás helyzetek a valóban kötelező dolgok tekintetében vannak, hiszen ezen korszak rendkívül jellemző ismertetőjele a lustaság. Amúgy folyton nevetünk, húzzuk egymást. Ha látom, hogy nagyon maga alatt van valamelyik, akkor egy hang nélkül odaülök mellé. Nem kérdezek, nem faggatom, csak megölelem, megsimogatom, és megkérdezem, hogy nem zavarok-e. A válasz mindig az hogy nem, maradjak nyugodtan. Ugyanis jólesik neki, hogy valaki figyel rá. Nem kioktat, nem prédikál, nem bírálja a rosszul sikerült döntését, hanem támogatja.

Ennek a vége rendszerint az hogy egyszer csak megered a nyelve. Ilyenkor lehet az ő kívánságuk szerint elmondani azt a rengeteg anyai jó tanácsot, ami alapból kikívánkozna, és sokszor tényleg az ember ajkába kell harapnia, hogy szó nélkül hagyja a gyereknek elkövetni a saját hibáját.

2014. szept. 30. 21:45
 6/7 anonim ***** válasza:
Igen mert kamaszok és avelük nehéz egy kicsit a lázadásuk miatt de nem mindegyik olyan!
2014. szept. 30. 21:57
 7/7 anonim ***** válasza:

Én pl nem is beszélek anyámmal. A legtöbb, amit beszélünk az az "Adsz pénzt?" És ennyi. Nincs semmi mondanivalóm neki. Egy légtérben is maximum 10percet bírok ki vele.

Mondjuk soha sem volt jó kapcsolatunk. Sok tesóm van, mindközül csak engem nem bír. Így nem is osztok vele meg semmit, hisz úgysem érdekli.

Gondolom, ha eddig nem volt rossz a kapcsolatotok, akkor ez csak ideiglenes, idővel megnyílik.

18f

2014. okt. 1. 21:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!