Hány éves koráig lehet egy lányt elfenekeléssel fegyelmezni, büntetni?
Jogilag, úgy tudom, minden verés tilos.
Ha nem nevelő célzattal történik; hanem egyéb okból; például szórakozásból, vagy hatalomérzékeltetési célzattal;
akkor erkölcsileg is egyértelműen elítélendő.
Ez nem életkor függvénye.
Ezzel a módszerrel csak az ellenkezőjét lehet elérni annak, amit eredetileg akarsz.
(A lányaim 10 és 17 évesk, a fiam 14. Soha nem ütöttük meg őket és hidd el, hogy nincs is szükség erre!)
Gyerek válogatja. Mi volt, hogy kaptunk fenékrecsapást, érdekes módon azonnal tudtuk, miért :D
4-5 éves korig belefér.
Egy napig sem! Sem lányt, sem fiút.
A verés nem megodás, és rendkívül megalázó a gyerek számára. Egy egész életre szóló lelki sebeket lehet összedni a valahai verésektől.
Nem vagyok híve az erőszaknak, nagyon nem. De van olyan eset, amikor lehet alapja.
A gyereknevelés témakörben sok anyuka írja, hogy a gyereke úgy hisztizik, hogy szabályosan belekékül az arca, fuldokolni, hányni kezd a sírástól. Ilyenkor nem lehet odaállni mellé, és elkezdeni neki szép szóval magyarázni, hogy ezt miért nem szabad. Ki kell zökkenteni valami váratlannal. Persze az sem feltétlenül egy pofon, hanem esetleg berakni a langyos zuhany alá.
Volt olyan is, hogy a gyerek állandóan (szándékosan!) kiszaladt a kocsik elé. Hiába mondta az anyuka, hogy nem szabad, baleset lesz, fájni fog - a gyereket nem érdekelte, minden alkalommal ki akart szaladni az útra. Egyszer egy rázós helyzetben kapott egy pofont.
A fenti esetekben nem ítélem el a szülőket. De az, hogy minden szir-sz@r miatt rávágjak a gyerekre, az undorító. Ilyenkor sokan mondják, hogy ők nem verik a gyereküket, csak néha kapnak egyet, amikor rosszak. Aha...
A gyerek se hülye (max. hülyék között van...), ő is képes megérteni dolgokat. Nem kell egyből odacsattintani.
"A verés nem megodás, és rendkívül megalázó a gyerek számára. Egy egész életre szóló lelki sebeket lehet összedni a valahai verésektől."
Ez hülyeség. Az, hogy rácsapsz a fenekére egyet, az nem verés. Az a verés, amikor egymás után többször, folyamatosan ráütsz. Legyetek már tisztában a fogalmakkal!
És életre szóló sebeket lehet ám egy jól elhelyezett mondattal szerezni, "hülye vagy, fiam", és nincs rosszabb, mint a verbális erőszak.
Érdekes módon én sem szereztem lelki sebeket attól a körülbelül 10 pofontól, amit gyerekként kaptam. Valahogy viszont rögtön tudtam, hogy kell viselkedni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!