Demencia a szülőknél?

Figyelt kérdés
Az anyukám az elmúlt években egyre furcsább. Nagyon sokszor kell neki elmondani valamit, nagyon sokszor kérdezi vissza ugyan azt. Mindig ( sookszor többször is) elmondom neki, hogy mikor miért hova megyek, de hallom, hogy a barátainak azt mondja, hogy sose tudja hol vagyok. Programokat szrvez nekem olyan időpontokra, amikor pl. el kell utaznom 3 hétre vagy ilyesmi, tehát ténylrg sokszor mondtam neki, hogy nem leszek itthon, ráadásul készülődni is kezdtem, amiben ő is segített... Öregedni kezdeett? Még együtt lakunk, úgyhogy furcsa. Veletek volt már ilyen? Hogy kezeltétek?
2014. júl. 20. 14:02
 1/8 anonim ***** válasza:
24%
Ezek a tünetek inkább Alzheimer-kórra utalnak. A demencia általában 70 év fölött kezdődik, az Alzheimer-kór korábban. De az is lehet, hogy nagyon sokfelé kell figyelnie, ezért felejt el dolgokat. Minden esetre érdemes felírni, pl. a naptárba, hogy kinek, mikor, milyen előre tervezett programja van. Ez nagymamám esetében sokáig működött.
2014. júl. 20. 14:07
 2/8 anonim ***** válasza:

Ez meg nem utal Alzheimerre, elso. Ott a legelso tuent az oran az ido fel nem ismerese, a penz ertekenek elvesztese, eles emlekek a regmultbol es semmi a jelenbol, vagya kozelmultbol, sokszor agresszio.

Oregszik edesanyad. Hany eves?

2014. júl. 20. 14:13
 3/8 anonim ***** válasza:

Demencia nem egy betegség hanem tünet: Alzheimer-kór, Parkinson stb. A feledékenység még nem demencia. A kettő között a különbség: feledékeny: otthon felejti a pánztárcát, demencia: elindul boltba pénz nélkül, mert elfeljtette, hogy a boltban fizetni kell..

Orvoshoz azért érdemes lenne elmenni.

2014. júl. 20. 14:46
 4/8 anonim ***** válasza:

Nekem olyanokat csinál, hogy pl. miután tisztálkodtam, bemegy a fürdőszobába, mindent átnéz, újra kiöblíti a kádat, leveszi a törölközőt és újra felteríti. A konyhában letörlöm az asztalt, ő újra letörli, pedig a szeme láttára csináltam meg. (hadd ne mondjam, hogy természetesen rendet és tisztaságot hagyok magam után, tehát nem lenne erre szükség)

Nekem is sokat kérdez vissza, felháborodik, amikor mondom, hogy ezt már mondtam, nem hiszi el. Egyik éjjel arra ébredtem, hogy a szobámban áll és bámul. Amikor megkérdeztem, hogy mégis mit csinál, megsértve kiment de reggel úgy tett, mintha nem történt volna meg.

Én sem értem, de a szülők az idősödéssel változnak, talán az öregedés jele lehet ez.

2014. júl. 21. 22:42
 5/8 A kérdező kommentje:
még csak 49 éves, ezért is furcsa. Ő is szokott olyat csinálni, hogy lemegy a boltba pénz nélkül, meg olyanokat hogy hazahozza a bolti kosarat, vagy lemegy valamiért, de tök mást vesz, de azt amiért lement nem :D
2015. jún. 28. 19:56
 6/8 anonim ***** válasza:
56%

A demenciának nem tünet, ahogy valaki írta, hanem betegség. A szellemi képesség hanyatlása, oly mértékben, ami hatással van a hétköznapi életre. Nem feltétlenül idős korban alakul ki, bár akkor a leggyakoribb. Több fálfaja is van.

Okozhatja betegség: Alzheimer, Parkinson-betegség, Pick-féle betegség, Lewy testes demencia.

Lehet vascularis (ér) eredetű, pl. érelmeszesedés, okozhatja fertőzés, Lyme-kór, atyhártyagyulladás, vagy térszűkítő folyamat, pl. tumor.

Kialakulása mögött állhat még: Gyógyszerek (altatók, antiparkinson-szerek, egyes antidepresszánsok, egyes epilepsia ellenes gyógyszerek),mérgezések,hiánybetegségek /B-12, Folsav/, alkoholizmus, fertőzés,depresszió,látás és halláscsökkenés.

Tünetei lehetnek:

Beszűkült érdeklődés

Személyiségváltozások, labilis érzelmi állapot

Csökken az ítélőképesség

Gondolkodás meglassul, figyelem, emlékezet, megjegyző képesség fokozatos romlik (1. rövidtávú memória deficit-felidézés)

Szavak keresése, félreértelmezés

Részletek összerakása, szintetizálása csökken

Tájékozódási képesség megromlik

Rutin feladatokat is egyre nehézkesebben végzi el.

A demenciák egy része visszafordítható, ha időben kezelik. Mivel édesanyád még nagyon fiatal, mindenképpen érdemes lenne orvoshoz fordulni vele, mert nagy a valószínűsége, hogy megtalálható és kezelhető a probléma forrása.

Van egy Mini Mentál Teszt nevű cucc, általában ezzel kezdik a vizsgálatot.

Mint írtam, gyakran visszafordítható a folyamat, de még akkor sem szabad hanyagolni, ha olyan betegség áll a háttérben, ami kizárja ezt. Ugyanis jelentősen lassítható az állapotromlás. Kimondottan jó gyakorlatok vannak enyhe, középsúlyos és súlyos demenseknek is, ha kíváncsi vagy rá, szívesen küldök.

Ha bármi kérdésed van, írj nyugodtan.

2015. júl. 5. 16:04
 7/8 anonim ***** válasza:
Utsó vagyok, az első mondat helyesen: a demencia nem tünet....
2015. júl. 5. 16:05
 8/8 anonim ***** válasza:

Még mindig 6-os.

Azt is tudnod kell, hogy idősebb korban gyakran összekeverhetők a depresszió és a demencia tünetei, ugyanis a depresszió nem teljesen olyan formában jelenik meg, mint fiatalabb korban, kevéssé hangsúlyosak.

Jellemző tünetek lehetnek:

– kedélytelenség, hangulati nyomottság.

– öngyilkossági és halálvágy gondolatai.

– üresség érzése, közönyösség.

– érdektelenség, döntésképtelenség.

– bűntudat

– szociális kapcsolatok beszűkülése,

– az új iránti fogékonyság elvesztése,

– új tervek és feladatok kerülése,

– szorongás

– a gondolkodás meglassulása. (Dementiához hasonló,

depressziós 2* nagyobb esély a dementálódásra)

– az étvágy változása

– a testsúly változása

– az alvás és ébrenlét ritmus eltolódása

– fáradékonyság és erőtlenség érzése,

– memóriazavarok jelenléte,

– szexualitás megváltozása,

– fokozott betegségtudat és hipohondriázis,

– túlzott aggodalmaskodás,

– bizalmatlanság

– fájdalomszindrómák

Az utolsó tünet érdekes, ugyanis sokszor ilyen-olyan fájdalommal, testi tünettel kerül orvoskézre a depressziós személy. Aluldiagnosztizált betegség, nehéz felismerni.

Azért el lehet különíteni a demenciától.

Depresszióban az egyén hosszasan és részletesen panaszkodik a kognitív deficit tüneteiről, vizsgálati helyzetben nem tesz erőfeszítést a feladat megoldására, gyakori a nem tudom válasz, a tesztekben hullámzás tapasztalható, a figyelem és a koncentráció viszont jól megtartott, ami általában a demenciánál igen hamar

deficitet mutat.

Feladatmegoldás során a depressziós elutasító „nem tudom”, Demens készséges.

Kudarcra a depressziós közömbös, demens kétségbeesett.

Csak demensre öngyilkossági fantázia nem jellemző.

Azt gondolom, ebben az irányban is érdemes lenne gondolkodni, mert a kezeletlen depresszió demencia kialakulásához vezethet.

2015. júl. 5. 18:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!