Milyen jogi lehetőségek vannak egy olyan apával szemben, aki egyáltalán nem tart kapcsolatot a gyermekével?
Kicsit hülyén fogalmaztam, de most megpróbálom érthetőbben leírni. Szóval: adott egy iskolás korú gyerek, akit az anyja nevel. Az apjával sosem élt együtt, nem is tart vele kapcsolatot az apa, sőt, azt sem lehet róla tudni, hogy hol van, mert utolérhetetlen, semmilyen korábban ismert címén nem tartózkodik, egyszerűen sehogy nem lehet vele kapcsolatba lépni már évek óta.
Az anya és a gyerek is azt szeretné, hogy a gyerek a továbbiakban csak az anya vezetéknevét viselje (eddig kettős családneve volt), de pl. ezt az apa hozzájárulása nélkül nem lehet megváltoztatni. Létezik-e arra valamilyen jogi eljárás, hogy az apának ne kelljen a hozzájárulását kérni az ilyen, és ehhez hasonló ügyekhez (például akár külföldre költözéskor sem - nem aktuális most, csak egy példa)?
Nem fizet, soha nem is fizetett. Próbálták behajtani kétszer is, eredménytelenül, mivel se bejelentett munkája, se vagyontárgya.
Akkor ezek szerint kellene egy pert indítanom a kizárólagos felügyeleti jogért? Csak mert egyszer már volt egy perünk, gyermekelhelyezés kapcsán (mondjuk ez is csak formaság volt, mivel az apa nemhogy nem jelent meg, de még értesíteni sem lehetett, az állandó lakcímén senki nem vette át az idézést, mivel sosem lakott ott). Nem tudom, meddig húzódna egy ilyen per hasonló körülmények között, na meg az sem mindegy, hogy mennyibe kerülne... Az, hogy együttműködjön, kizárt, mivel, mint írtam, egyszerűen utolérhetetlen. De még ha el is tudnám érni valahogy, kizárt, hogy bármiben is együttműködjön, sajnos tudom, hogy milyen.
Mondjuk jó lenne már végre pontot tenni ennek az ügynek a végére, ez a névváltoztatás is olyan dolog, hogy a gyerek határozottan ezt szeretné, és nem érti, miért nem lehet ezt elintézni. Mondjuk számomra is érthetetlen, hogy miért kell egy olyan embernek a beleegyezése bármihez is, 2-3 alkalmat leszámítva sosem látta a gyerekét.
Akkor ezt is fogalmazd bele. Ha nem jelenik meg a tárgyaláson, akkor hivatkozhatsz az arra is, hogy egy nem akarod, hogy egy olyan ember, aki meg a tárgyalásra sem megy el, annyira nem érdekli a gyereke, részt vehessen a gyermekkel kapcsolatos döntésekben.
A kérvény beadása ingyenes, a perkoltseget majd a vesztes fizeti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!