Szülő halál után hogy örökölnek a gyerekek?
Tudomásom szerint csak a vérszerinti gyerekek, és azok örökölnek egyenlő arányban a vérszerintiekkel együtt a neveltek közül, akiket az elhunyt szülő törvényesen a nevére vett. Akit felnevelt, de a gyermeket az évek alatt nem íratott a saját nevére, hanem megmaradt a születéskori nevén, az bizony tudomásom szerint most ez esetben nem fog örökölni.
Persze meglehet, hogy nem jól tudom. Szívem szerint minden gyermeknek egyformán "osztanék", de az egy dolog, a törvény pedig másik dolog.
Ha jól értem van egy apa (Zoli) akinek az előző kapcsolatából van egy lánya Bea. Zoli újra nősült és lett ismét gyermeke Géza. Vagyis Zoltánnak 2 vér szerinti gyermeke van Bea és Géza.
Ha Zoltánnak van ingó és ingatlan vagyona, akkor a halála esetén mindig az egyenesági leszármazottjai örökölnek. Zoltán esetében az örökösök Bea és Géza lesz.
Azt hogy a volt élettársának volt mástól gyerek vagy a mostani feleségének van más férfitől gyerek az nem oszt nem szoroz. Azoknak a gyerekeknek semmi joguk nem lesz az örökséghez.
Zoltán annyit tehet, hogy ír végrendeletet. A végrendeletben megadott személyek örökölnek majd, de ennek ellenére Bea (mivel őt az apja ki akarja zárni az örökségből) megtámadhatja a végrendeletet, és követelheti a kötelesrészt ami még a végrendelet ellenére is jár neki..
A kérdező kommentje:
Mit lehet kezdeni Beával, hogy neki semmi se járjon? Ha kiskorú, akkor a részéhez köze van az anyjának 18 éves koráig? El is adhatja? Ferencnek és Gézának egyenlõ javukra mert az anyjuk nevén van, vagy csak ha Zoltán örökbe fogadja Ferencet?
Már többször leírtuk, azt hittem megértetted már!
Zsófia vagyona csak az ő gyerekére száll.
Zoltán vagyona csak az ő két gyerekére száll vagyis Beára és Gézára.
Ferenc csak akkor örököl Zoltán vagyonából ha Zoltán örökbe fogadja Ferencet. Ha ez nem történt meg, csak akkor örökölhet ha Zoltán ír végrendeletet. Ha nincs végrendelet Ferenc semmit nem örököl.
Ha nincs végrendelet , ha a másik két gyereket (Ferenc és Cili) nem fogadta Zoltán örökbe akkor csakis BEA és GÉZA örököl fele-fele arányban.
Ha Bea még kiskorú akkor a gyámügyi hivatal engedélyével forgathatja az örökséget az édesanyja, de csak úgy hogy a Bea öröksége megmaradjon (Pl: beruházhatja, vehet házat stb, ami automatikusan Bea nevére kerül)
Kizárni Beát teljesen nem lehet az örökségből. Ha van végrendelet akkor is jár neki a kötelesrész...
Áruld már el nekem, hogy te mint apa, miért tiltakozol a lányod ellen?? Hiszen a lányod..
Szerintem te nem az apa vagy hanem a Zsófi.. (ha meg az apa vagy miért 1 szám 3-dik személyben írsz magadról?)
Egyébként az, hogy az előző kapcsolatban mennyi mindent adott a lányának...nos..ez van.. Ha most nem ír végrendeletet akkor Bea örökölni fog. Ez a törvény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!