Az ismerősöm terhes lett de a pasi hallani sem akar a gyerekről és felszívódott. Az ismerősöm egy kitalált nevet szeretne adni a babának. Lehetséges ez? Pl: az ismerősöm Nagy Ibolya és a kisfiának a Schramek Adorján nevet szeretné adni.
Kiszel Tünde lányának Hunyadi a vezetékneve, elvileg a férje nevét kapta.
De szerintem ő azért nem etalon ;)
Hát annyira ragaszkodik hozzá és ilyen okosak vagytok, és még Kiszelnek is sikerült, akkor próbáljátok meg! Ha tényleg ennyire biztosak vagytok a dolgotokban, akkor nem kellünk mi külön megerősítésnek.
Na. Jó kis úttörő vagyok és megnéztem a jogszabályt.
Vagy anya vezetékneve. Vagy az anya közeli férfirokonának a vezetékneve. Vagy pedig anyuka kérhet vezetéknevet.
Ha a gyermek mindkét szülője ismeretlen, születése után nyomban, ha pedig apjának kiléte nem állapítható meg, az anya kérelmére bármikor, egyébként pedig a gyermek harmadik életévének betöltése után hivatalból kell intézkedni az iránt, hogy a születési anyakönyvbe a gyermek szülőiként, illetőleg apjaként képzelt személyt jegyezzenek be. Ilyenkor az apa családi nevéül, ha az anya ismert, az anya legközelebbi ismert anyai ági férfi felmenőjének(például anya anyai nagyapja) családi nevét kell megállapítani. Az anya kérelmére azonban a gyámhatóság az apa családi nevéül megállapíthatja
az anya családi nevét
az anya által megjelölt más családi nevet.
Nem állapítható meg olyan családi név, amely a gyermekre sérelmes. (például Habó János, Kos Anita = Habó-Kos János)
Éljen a kis Schramek, kérdés lezárva, menjetek békével.
(egyébként nagyjából 23 másodperc alatt megtaláltam a Googli segítségével).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!