Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Halál esetén ki intézkedhet?

Halál esetén ki intézkedhet?

Figyelt kérdés
Meghalt apukám. Nem tartottuk a kapcsolatot. Volt egy élettársa akivel együtt élt de nem volt hivatalosan bejegyzett élettársi kapcsolat. Ilyen esetben intézkedhet ő a temetést illetően? Vagy kellek hozzá én is a papírok miatt?

febr. 15. 22:08
 1/5 anonim ***** válasza:
79%

Az élettársa is intézkedhet, ha nem jelentkezik más. Viszont te mint örökös, fizetned kell a temetés költségeit.

Vedd fel vele a kapcsolatot. A halotti anyakönyvi kivonatot kérd ki. A hagyatéki tárgyaláshoz kell.

Ha van közös vagyonuk, az apukád része a tied.

Mindenképpen jár neked, ha az élettársára végrendelkezett, akkor is. Lényegtelen, hogy tartottad-e vele a kapcsolatot.

febr. 15. 22:21
 2/5 anonim ***** válasza:
A papírokat és a temetést intézheti ő is, de a temetés költsége az örökösöket illeti. Ha végrendelkezett és az élettárs az örökös egy végrendelet miatt, a kötelesrész téged akkor is megillet, ebből tudod a temetést fedezni, de szerintem az örökség arányában mindenki köteles beszállni. gyűjts össze minden információt és érdemes egy ügyvédi tanácsadásra elmenni, mert sok pénz foroghat kockán. Ma már egy temetés is egy kisebb vagyon és a késöbbi sírkő készítése is a temetés része. Nálunk volt olyan, hogy az egyik örökös nem akart a temetési költségbe beszállni, annak a közjegyző zárolta volna a hagyatékát. Hagyatéki leltárt kell készíteni, a pénzintézetekbe jelezni kell, hogy elhunyt,azért hogy zárolják a számlákat, mert a halálkori egyenleg a hagyaték része. Ha ez nincsen meg, a volt élettárs kártyával hozzáférhet még ahhoz a pénzhez utólag is. Ebből szoktak gondok lenni. Főleg ha egy számlán voltak. Minél elöbb vett fel vele a kapcsolatot. Halotti bizonyítvánnyal tudjátok a temetést intézni, a halotti anyakönyvvel pedig a hívatalos dolgokat és a hagyatékot, általában. Jár 2 nap szabadság az ügyek intézésére, a munkahelyen kell a halotti anyakönyvit bemutatni. Ha valamit kifelejtettem, majd hozzáírja más, hirtelen ennyi jutott eszembe
febr. 16. 07:15
 3/5 anonim ***** válasza:
Terheli, 2. A temetés költsége nem illet, hanem terhel valakit.
febr. 16. 08:26
 4/5 anonim ***** válasza:
A halotti anyakönyvi kivonatot a hivatal kiadja neki, de minden máshoz a legközelebbi hozzátartozó aláírása kell, tehát neked kell intézned mindent. A nevére szóló szolgáltatásokat, banki ügyeit, ingóságait csak te rendezheted el. Fél éve csináltam, nekem is ez volt.
febr. 16. 09:43
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

4, semmihez nem kellett az aláírásom, én intéztem anyósom temetését, mert a férjem külföldön volt, sógornőm meg még kórházban a balesetük után.

És a kérdés a temetés, nem a bank (amit nem is kell intézni, mert ha volt haláleseti rendelkezés, az lépe életbe, ha nem volt, akkor meg a hagyaték része), és nem a közüzemi számlák átírása.

febr. 16. 09:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!