Mi baja van a gyermekemnek, hogy a részben saját pénzemből vásárolandó ingatlanára szeretnék az anyagi támogatásért cserébe haszonélvezeti jogot, jelzálog jogot, és elidegenítési tilalmat bejegyeztetni?
Az ő lakása és támogatása a nyugdíjas éveimre szánt befektetési célú ingatlanvásárlásomtól veszi el a pénzt, így nagyon kevés nyugdíjam lesz, amibőlalig fogok tudni megélni. Miért baj, ha emiatt kölcsönt is adok a gyermekemnek, és mellé bejegyeztetek a lakására egy jelzálogjogot a hitelem biztosítékául, illetve haszonélvezeti jogot, hogy eldönthessem, hogy ki lakik a jelentős részben saját pénzemből vásárolt ingatlanban. Szerintem alapvető jogom van ezt eldönteni, hamár az én pénzem is benne van a dologban.
25/F, 60/N
Mondjuk talán az a baja, hogy ez nem az ő háza lesz. A haszonélvezőnek több joga van mint a tulajnak. Jelzálogjog? Ha nem fizeted a hitelt akkor árverezik, bukta a saját pénzét is. Na és ha meghalsz? Mi lesz a hitellel, házzal?
Inkább laknék albiban örökre, de erre egy forintot nem baxxxnék ki.
Te miért nem veszel magadnak egy saját lakást? 28 millióból már lehet ingatlant venni.
Nem egy palotát, de hogy kényelmesen megélj benne a nyugdíjjas évekre, arra jó.
Egyáltalán kinek az ötlete volt a "közös" házvásárlás? Tiéd vagy fiadé?
Mi volt az alap koncepció? Vagy így indult a sztori, ahogy most írod?
A gyerekemnek adtam a teljes örökségemet. Abból és a saját megtakarításából lett lakása.(25M-15 M arányban.)
Az egész ügyletről egy átutalási bizonylat árulkodik. Se haszonélvezet, se semmi. Lakáskulcs se.
Ribizliktől nem tudok, de ha lennének, közöm nincs hozzá. Felnőtt.
A legundorítóbb dolognak tartom ezt a “veszek lakást a gyereknek, mert én olyan áldott jó vagyok, de azért rábszom a saját haszonélvezeti jogomat” álszenteskedést. Nem, az ilyenek telibe bele akarnak ugatni a felnőtt gyerekük életébe és ha bármi nem tetszik, fel is út, le is út.
Ha azt akarja a szülő megelőzni, hogy kisemmizzék a gyerekét pl. váláskor, akkor legyen az övé a lakás és a gyerek kapja a haszonélvezeti jogot. De utóbbi birtoklása a szülő részéről semmi más, csak (rejtett, potenciális) zsarolási eszköz, ha mondjuk nem szimpi a gyerek párja. Még eladni is lehetetlen normális áron egy ilyen lakást, tehát valóban bebetonozza magát a “kedves” anyuka/apuka.
Én biztos megmondanám, hogy dugd fel a lakásodat, ahova akarod, nekem nem kell ilyen feltételek mellett.
Na jó, de ha te hitelt adsz neki, akkor a helyzet olyan, mintha az OTP megmondhatná, hogy ki költözhet a lakásba, amire ott vették fel a hitelt. Tiszta hülyeség, ne is haragudj.
Ha ennyi beleszólást akarsz, akkor ne kérd vissza a pénzt, és akkor kb 2/3-3/4 részben a te házad lesz és basáskodhatsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!