Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mi baja van a gyermekemnek,...

Mi baja van a gyermekemnek, hogy a részben saját pénzemből vásárolandó ingatlanára szeretnék az anyagi támogatásért cserébe haszonélvezeti jogot, jelzálog jogot, és elidegenítési tilalmat bejegyeztetni?

Figyelt kérdés

Az ő lakása és támogatása a nyugdíjas éveimre szánt befektetési célú ingatlanvásárlásomtól veszi el a pénzt, így nagyon kevés nyugdíjam lesz, amibőlalig fogok tudni megélni. Miért baj, ha emiatt kölcsönt is adok a gyermekemnek, és mellé bejegyeztetek a lakására egy jelzálogjogot a hitelem biztosítékául, illetve haszonélvezeti jogot, hogy eldönthessem, hogy ki lakik a jelentős részben saját pénzemből vásárolt ingatlanban. Szerintem alapvető jogom van ezt eldönteni, hamár az én pénzem is benne van a dologban.

25/F, 60/N

ma 13:29
1 2 3 4 5 6
 31/57 Grizesteszta ***** válasza:
100%
#27: Halálodkor akkor is övé a lakás, ha nem volt benne tulajdonjoga.:) És neki nem 20-30 év múlva kell lakás és szabad élet, hanem most, amikor fiatal. És csak akkor kell a hasz. jog, ha a gyerek 'fejben' még nem elég felnőtt vagy a szülő kontrolláló. Nálam az első eset volt, nálad meg a második. De ha a te gyereked felnőtt( és úgy tűnik, hogy az) akkor teljes joggal fogja azt mondani, hogy kend a hajadra a lakásrészedet haszonélvezeti joggal együtt és hagyd őt élni.:) Pont erről beszélek a 23-ban.
ma 14:35
 32/57 anonim ***** válasza:
100%

Mondjuk talán az a baja, hogy ez nem az ő háza lesz. A haszonélvezőnek több joga van mint a tulajnak. Jelzálogjog? Ha nem fizeted a hitelt akkor árverezik, bukta a saját pénzét is. Na és ha meghalsz? Mi lesz a hitellel, házzal?

Inkább laknék albiban örökre, de erre egy forintot nem baxxxnék ki.

ma 14:37
 33/57 Grizesteszta ***** válasza:
100%
Ha esze van a gyerekednek, akkor a 12M-val vesz fel bankhitelt (30% önerőre kap már) és megveszi a 40M-s kéglit, neked meg ad egy fényképet magáról, hogy legyen mit nézegetned halálodig a befektetési szla mellett.
ma 14:38
 34/57 anonim ***** válasza:
100%

Te miért nem veszel magadnak egy saját lakást? 28 millióból már lehet ingatlant venni.

Nem egy palotát, de hogy kényelmesen megélj benne a nyugdíjjas évekre, arra jó.

Egyáltalán kinek az ötlete volt a "közös" házvásárlás? Tiéd vagy fiadé?

Mi volt az alap koncepció? Vagy így indult a sztori, ahogy most írod?

ma 14:41
 35/57 A kérdező kommentje:
#33: De ez élete lehetősége, hogy olcsó hitelt kapjon, ilyet máshol sem fog kapni!
ma 14:47
 36/57 anonim ***** válasza:
100%
Önmagában sem a haszonélvezet, sem a jelzálog nem teljesen ördögtől való, de egyszerre a kettő, megfejelve a hozzáállásoddal nekem is sok lenne. Itt a pénzedért cserébe bele akarsz szólni a felnőtt gyereked magánéletébe. Nálunk is szokás családon belül a haszonélvezősdi, de két helyzetben: az egyiknél a szülő vett magának befektetésként lakást, de a gyerekek nevére íratta, hogy örökösödéskor tiszta legyen a helyzet, itt a szülő dönt mindenről. A másiknál adott a gyerek lakásába kölcsön, rákerült a haszonélvezet (akkoriban az ingatlanos csalások miatt ez egy plusz védelem is volt), de nem szóltak különösebben bele a gyerek dolgaiba. Mindkét esethez kell egy nagy adag bizalom is. Egy kevert helyzet volt, pont nálunk, de ott a szüleim vettek volna lakást nyugdíjas éveikre, ki kellett pótolni, nekünk úgysem volt annyi akkor, hogy lakást vegyünk, így beleadtunk, de úgy, mint kölcsön, szülői kérésre szerződést írtunk róla, jelzálog nincs. A lakbérből törlesztették. Azóta sokkal drágábbak a lakások, így mindenki jól járt (úgyis mi örököljük...).
ma 14:53
 37/57 anonim ***** válasza:
95%

A gyerekemnek adtam a teljes örökségemet. Abból és a saját megtakarításából lett lakása.(25M-15 M arányban.)

Az egész ügyletről egy átutalási bizonylat árulkodik. Se haszonélvezet, se semmi. Lakáskulcs se.

Ribizliktől nem tudok, de ha lennének, közöm nincs hozzá. Felnőtt.

ma 14:54
 38/57 anonim ***** válasza:
100%
Inkább fizetem a magas kamatot a banknak, mint ilyen kiszolgáltatott helyzetbe kerüljek. Én is kaptam lakást a szüleimtől, és senkinek nincs rajta haszonélvezete.
ma 14:54
 39/57 anonim ***** válasza:
82%

A legundorítóbb dolognak tartom ezt a “veszek lakást a gyereknek, mert én olyan áldott jó vagyok, de azért rábszom a saját haszonélvezeti jogomat” álszenteskedést. Nem, az ilyenek telibe bele akarnak ugatni a felnőtt gyerekük életébe és ha bármi nem tetszik, fel is út, le is út.

Ha azt akarja a szülő megelőzni, hogy kisemmizzék a gyerekét pl. váláskor, akkor legyen az övé a lakás és a gyerek kapja a haszonélvezeti jogot. De utóbbi birtoklása a szülő részéről semmi más, csak (rejtett, potenciális) zsarolási eszköz, ha mondjuk nem szimpi a gyerek párja. Még eladni is lehetetlen normális áron egy ilyen lakást, tehát valóban bebetonozza magát a “kedves” anyuka/apuka.

Én biztos megmondanám, hogy dugd fel a lakásodat, ahova akarod, nekem nem kell ilyen feltételek mellett.

ma 14:55
 40/57 anonim ***** válasza:
100%

Na jó, de ha te hitelt adsz neki, akkor a helyzet olyan, mintha az OTP megmondhatná, hogy ki költözhet a lakásba, amire ott vették fel a hitelt. Tiszta hülyeség, ne is haragudj.

Ha ennyi beleszólást akarsz, akkor ne kérd vissza a pénzt, és akkor kb 2/3-3/4 részben a te házad lesz és basáskodhatsz.

ma 14:57
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!