Mi baja van a gyermekemnek, hogy a részben saját pénzemből vásárolandó ingatlanára szeretnék az anyagi támogatásért cserébe haszonélvezeti jogot, jelzálog jogot, és elidegenítési tilalmat bejegyeztetni?
Az ő lakása és támogatása a nyugdíjas éveimre szánt befektetési célú ingatlanvásárlásomtól veszi el a pénzt, így nagyon kevés nyugdíjam lesz, amibőlalig fogok tudni megélni. Miért baj, ha emiatt kölcsönt is adok a gyermekemnek, és mellé bejegyeztetek a lakására egy jelzálogjogot a hitelem biztosítékául, illetve haszonélvezeti jogot, hogy eldönthessem, hogy ki lakik a jelentős részben saját pénzemből vásárolt ingatlanban. Szerintem alapvető jogom van ezt eldönteni, hamár az én pénzem is benne van a dologban.
25/F, 60/N
Tehát vesz neki egy lakást, ahol neki kb. Kuss lesz a neve.
Haszonélvezet? Oké! Ezt még meg is tudom érteni, senki sem vágyik arra, hogy a gyereke egy nap bevágja egy öregotthonba (sok hálátlan gyerek is van azért), de azért túlzásokba sem kellene esni.
Ha egy nap nősül vagy összeköltözne a barátnőjével és ha magának nem szimpatikus, akkor nem engedi oda?
Én inkább gyűjtenék sajátra, de senki ne akarja irányítani a felnőtt életem!
Az a baja, hogy "eldönthessem, hogy ki lakik a jelentős részben saját pénzemből vásárolt ingatlanban."
A fiad helyében, így nem kérném a segítséged.
A jelzálog elvileg jogos, de családon belül elég beteg, ha nem bízol benne, ne adj kölcsön neki.
A haszonélvezet viszont kifejezetten beteg dolog, egyetlen kivétel, ha mondjuk a gyereked súlyosan szenvedélybeteg és így akarod őt óvni, de ilyenről nem írtál.
Minden egyéb esetben beteges kontrollmánia, főleg úgy, hogy nem is 100%-ban finanszírozod, tehát a gyereked saját jövedelméből vett lakás felett akarsz basáskodni. De ha ajándékba kapná, akkor is beteg lenne. Ha nem szimpi a párja, nem engeded h odaköltözzön?
Mondjuk az a baja, hogy adsz is meg nem is.
->3%-os hitel nem elég baráti és elég nagy segítség neki, pláne, hogy 1 részét örökség formájában visszakapja majd a halálom után? Inkább hálásnak kéne lennie, hogy infláció mértéke alatti hitelt kap
Ha nem szimpi a párja, nem engeded h odaköltözzön
->Ja. Ne hozzon fel mindenféle ribizlit a lakásomba, válogassa meg a partnereit!
"Ne hozzon fel mindenféle ribizlit a lakásomba"
Valami nem világos. Ha neki is van megtakarítása és neked is (azt fogod neki kölcsönadni 3% -os kamatra), akkor neked nem lakásoD lesz, hanem a fiaddal egy kölcsönszerződés, ami jelzálog formájában rákerül az ingatlanra. Innentől kezdve te nem írhatod elő, hogy a lakásoDba kit visz fel. Mert az nem a te lakásoD lesz. Max. pert indíthatsz ellene, ha nem fizeti vissza a kölcsönt a vállalt feltételekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!