Örökölhetem anyától a kézírásom? Vagy ez mindenkinek magától formálódik? 18L
Nagyon jó a kérdés!
Úgy gondolom, örökölhető. Ha megfigyeljük, sokszor hasonló a szülő és a gyerek mozgása, mozdulatai, úgy általában véve, akár a járása, akár az, hogy megfog valamit, stb. Akkor ez miért ne terjedhetne ki a kézírásra is?
Érdekes kérdés. Szerintem függ attól, hogy ki mennyit látta a szülei írását mielőtt/miközben megtanult írni, mi volt a standard az iskolában, milyen kezes, hogy szereti tartani a papírt maga előtt meg ilyesmik.
Én úgy tanultam meg írni, otthon, magamtól kb. 5 évesen, hogy az újságból másoltam a betűket, szóval pl. az a, g, f tökéletesen elütött az írottól, később már folyóírással használtam ugyanezeket a betűket de jobbra döntve. ezzel az írással 6 évesen már én írtam a bevásárlólistát meg a képeslapokat, szóval az volt ami zsigerből jött. Suliban egy évre rá aztán vért izzadtam a hülye gyöngybetűkkel, megtanultam hamar de maga a tudat irritált, hogy miért kell kijavítani ha pl. 1 tized mm-t eltér az a szerencsétlen vonal. 3-tól más osztályba kerültünk, ott már nem izgatott senkit a betűk formája és szép lassan visszatértem a dőlt betűkhöz, csak már megszokott módon írtam pl. az a betűt, kereken. Azóta sem változott sokat az írásom, jobbra dől, a hurkokat nem zárom. Apámnak van hasonló írása csak az övének a hurkok helyett ilyen éles szárak vannak. Anyámé jobban hasonlít a standard gyöngybetűkre de valahogy reszketegnek tűnik, mert egy szóban is a betűk nem egy vonalban vannak, hanem egyik kicsit feljebb, a másik lejjebb. Gyerekként meg most sem láttam sokat a kézírásukat, szinte csak az aláírásukat használták meg anyám néha írt az ellenőrzőmbe vagy pár képeslapot. Tizenéves koromban kellett apámnak kézzel megírnia egy vallomást, akkor láttam először egy teljes oldalnyi írást tőle és meglepődtem, hogy hasonlít az enyémre. Amúgy nálunk bejön személyiségben és külsőre is inkább apámra hasonlítok, anyámra egyáltalán nem, plusz apám ugyanúgy kétkezesnek vagy balkezesnek indult mint én és átszoktatták jobbra.
Örökölni? Nem.
A írás nem genetikai kérdés. Tanuljuk.
Maximum sokat láttad, s az maradt meg "követendő példának".
Én a szüleim kézírását alig tudom kiolvasni. Ha írtak kifejezetten nekem valamit, nagy, nyomtatott betűkkel tették. Egyedül anyum furcsa kérdőjelét vettem át, de azt is csak rövid ideig.
A gyerekként nagyon kedvelt Comic Sans MS betűtípus viszont már nagyobb hatással volt rám. Még telefonon is az volt. (Vagy ott a többi, nem talpas nyomtatott, meg ugye úgy is írtak nekem) Sok kézírással írt betűm inkább azokra hajaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!