Ha elmúltam 18, apám le tud mondani rólam vagy van más út?
24 múltam tavaly év végén. Szeretném a vezetéknevemet megváltoztatni és minden lehetséges módon megszakítani vele a kapcsolatot. Viszont:
- Van egy még futó bírósági ügye, ami gyerektartás tartozás, majdnem egymillió forint.
Befolyásolja, ha én megkérem hogy papíron mondjon le rólam vagy nyilatkozza, esetlegesen bíróság előtt kell ezt megtenni? Egyáltalán lehet-e ilyet még? Anyukám kapja a pénzt, papíron is őt illeti meg. Az ügy egy vagy másfél éve, ha nem több húzódik. Vagy nem fizet, vagy nem jelentteti be magát a munkahelyen és feketén dolgozik.
Mivel egész életemben nem gondoskodott rólam, a pénzt is elsumákolta amit megítélt a bíró, én nem szeretnék róla öreg korában gondoskodni. Anyukamrol viszont igen, ő egyedül mindent megtett értem.
Na nálunk is hasonló volt, azzal a különbséggel, hogy amikor apám nem fizette a gyerektartást és be akarták hajtani tőle, ő pert indított, hogy azért nem fizet mert érdemtelen vagyok rá. Természetesen a pert elvesztette, a gyerektartást és a perköltséget is ki kellett fizetnie.
Ha majd 20 év múlva megtalálnak ezzel a szülőtartásos baromsággal, akkor előszedem az uno reverse kártyámat, hogy azért nem fizetem, mert érdemtelen rá. :)
Ezt tudom neked is javasolni, ha bármikor a jövőben emiatt elővesznek, elmondod hogy nem gondoskodott rólad, nem volt része az életednek és pereskedés volt abból, hogy a gyerektartást sem hajlandó fizetni, te egy ilyen embert érdemtelennek tartasz a szülőtartásra.
Vezetéknevet változtathatsz, de az anyakönyvi kivonatodban bent marad, hogy ő az apád. Az csak akkor tűnne el onnan, ha 18 éves korod előtt örökbefogadott volna anyukád párja vagy apasági teszttel kiderül, hogy nem ő az apád.
Attól, hogy a neve ott marad az irataidban nem tartozol neki semmivel. A szülőtartás egyébként kb 10000 Ft, de érdemtelenségre vonatkozóan meg lehet tagadnod (tekintettel arra, hogy nem fizette a gyerektartást) a legjobb tudomásom szerint érdemtelen rá.
6.
Azért ennyi idősen lehetne több eszed és utána nézhetnél a dolgoknak.
Semmiféle kötelezettséged nincs az apád irányába, hiába a törvény.
Ha bíróságra kerülne az ügy, akkor is ott lenne bizonyítéknak az érdemtelenségére, hogy nem fizetett gyerektartást.
A nevedet megváltoztatásához meg még anyádnak sincs köze, csak az anyakönyvvezetőnek, akinél intézed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!