Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Elköltözhetek messze a volt...

Elköltözhetek messze a volt férjemtől, ha elváltunk és van közös gyermek?

Figyelt kérdés

Az ország másik végére szeretnék költözni. Van joga ezt felül bírálni törvényileg és a megyében tartani?

Nem szeretnék itt maradni.

Köszönöm szépen a segítséget előre is!

2022. dec. 17. 22:05
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

De azért gondolom nem kell az egész üzemanyagját kifizetnem, mert oda-vissza az 40 ezer forint jelenleg kb. az ár emelkedések miatt sajnos.

Nyilván láthatja a gyermeket.

Az én szüleim vas megyében élnek már évek óta. Abba a megyébe megyek borsodból, már nincs ki miatt maradnom itt.

Nagyon sajnálom, hogy a párom elveszítettem, de sajnos ez már nem fog megoldódni.

2022. dec. 18. 21:10
 12/20 anonim ***** válasza:
54%
Szerintem csak a felét, meg esetleg a szállás felét, ha két napra jön.
2022. dec. 18. 21:12
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

Na akkor a helyes megoldas: IGEN

1.kerdes: ki gyakorolja a szuloi fekugyelet jogot

2.ha nem kozos:

(+miben allapodtatok meg valaskor-errol vegzesnek kell lennie…)

8-nak van igaza, rosszul tudja mindenki. Kizarolagos= birosag korlatozta lsd alabb

Ptk.

4:168. § [A különélő szülő feljogosítása egyes szülői felügyeleti jogok gyakorlására]

(1) Ha a bíróság a szülői felügyelet gyakorlására az egyik szülőt jogosítja fel, a gyermekétől különélő szülő a szülői felügyeleti jogokat a gyermek sorsát érintő lényeges kérdések kivételével nem gyakorolhatja.

3. Mi minosul lenyeges kerdesnek? Hat a lakohely igen.

Lsd: 4:175. § [Közösen gyakorolt szülői felügyeleti jogok]

(1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben közösen gyakorolják jogaikat akkor is, ha a szülői felügyeletet a szülők megállapodása vagy a bíróság döntése alapján az egyik szülő gyakorolja, kivéve, ha a gyermekétől különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság e tekintetben korlátozta vagy megvonta.

(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésnek tekintendő a kiskorú gyermek nevének meghatározása és megváltoztatása, a szülőjével azonos lakóhelyén kívüli tartózkodási helyének, huzamos időtartamú vagy letelepedés céljából történő külföldi tartózkodási helyének kijelölése, állampolgárságának megváltoztatása és iskolájának, életpályájának megválasztása.

(3) Ha a különélő szülők egyes, a (2) bekezdésben meghatározott, közösen gyakorolt felügyeleti jogosítványok tekintetében nem tudnak megegyezni, erről a gyámhatóság dönt.

2022. dec. 18. 21:14
 14/20 anonim ***** válasza:
52%
Vagyis igen arra, hogy felulbiralhatja (13as voltam)
2022. dec. 18. 21:15
 15/20 anonim ***** válasza:
68%

Köszi!

Ismeretségi körben, apuka abba is beleszólhatott, hogy városon belül költözhetnek-e.

Ha közös a felügyeleti jog, még igazolványt se csináltathat egyedül a szülő.

8-as voltam.

2022. dec. 18. 21:23
 16/20 anonim ***** válasza:
100%
Jogasz vagyok, es nem tudom milyen forumot neznek,de sajnos a kollegak gyakorlatban is sokat hibaznak……
2022. dec. 18. 21:25
 17/20 anonim ***** válasza:

Kifejtenéd, hogy ezt hogy érted?

Mármint, beleszólhat az apa, vagy nem?

2022. dec. 18. 21:28
 18/20 anonim ***** válasza:
55%

Beleszolhat, ugyanis a lakohely a gyermek sorsat erinto lenyeges kerdes. De ez fugg attol, hogy korlatozta v kizarta e a birosag e tekintetben( vagy teljes egeszeben) a szuloi f.jogot. Ez utobbit ok tudjak.

Es attol is, hogy miben allapodtak meg. Diszpozitivitas.

2022. dec. 18. 21:35
 19/20 anonim ***** válasza:
50%
11es, de azt elvárnád hogy ő fizesse az egész üzemenyagot ha látni akarja a gyereket? Gondolom senki se kényszerít az ország másik felébe, az lenne a tisztességes ha te egyedül fizetnéd ezt, vagy inkább te vinnéd a helyébe a gyereket ha már elszakítod tőle.
2022. dec. 19. 05:29
 20/20 anonim ***** válasza:
69%

Ha kizarolagos felügyeleti jogot szerzel akkor nem szòlhat bele. Ugyanis akkor csak a lenyegi kerdesekbe szolhat bele,de alakhely nem az. Csak ahogy 13 as idèzte:"

a szülőjével azonos lakóhelyén kívüli tartózkodási helyének, huzamos időtartamú vagy letelepedés céljából történő külföldi tartózkodási helyének kijelölése"

Azaz ha pl a szülő Zalaegerszegrōl Bp re költözik ès a kiskorù gyereket a sajàt lakhelyèn kìvül huzamosabban akarja a gyerek tartòzkodàsi helyet kijelölni,pl Miskolcra jàratni gimnaziumba, akkor abba beleszòlhat a Zalaegerszegen maradt felügyeleti jogokkal màr nem rendelkező szülő.

2022. dec. 22. 02:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!