Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hány éves kortól érdemes...

Hány éves kortól érdemes bevonni a kamaszt a házimunkába, és milyen feladatokat adjunk neki?

Figyelt kérdés

2019. júl. 29. 23:06
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Pl a 3,5 éves fiam "feladatai"

Naponta 2-4szer a jatekai helyrepakolasa. Minimum 2*, a 2 alvás(déli, esti) előtt. A másik 2,mielőtt lemegyunk jatszani (panelban élünk).

A szennyesbe rakja a ruháját, amit levesz.

Bevásárlás után "kipakol" . Nyilván velem együtt, olyan ami nem törékeny és el is éri azt elrakja. Pl hűtő alsó polcra, vagy wc papir be a wcbe.. Tusfurdo a kad szélére... Stb. Vásárlás kozbe tolja a kosarat, amit elér es veszünk berakhatja a kosárba, majd fel a szalagra és ő is "fizet".

Fozesnel ha tud es van kedve segít, amit imád.

Szoktam neki szólni, hogy jegyezzen meg dolgokat. Pl fel órával játszótérre indulas előtt vagy 3szor elmondom, hogy szóljon h vigyük le a szemetet. Vagy vásárlás előtt, hogy szóljon hogy vegyünk pl majonézt. Egész ügyes, olyan 70%-ban eszébe is jut. Na kb így kell elkepzelni.

Ja porszivozni szeret ő is. Pl a folyoson, vagy a kis szobát szoktam is hagyni neki neha egyedul, mert semmi akadaly, se szonyeg, annyit tologatja, hogy tuti alaposan kiporszivozza... Meg az utban lévő tárgyakat is arrébb pakolja, h megcsinalja alatta is, mert ezt látja. :D

Szóval mindent időben kell elkezdeni, a munkahoz valo hozzászokást is. Pl később majd beágyazhat maga utan. Most még ebben nagyon ügyetlen- nem a kézügyességrol lesz híres. Mint a szülei :D Ha majd eléri, akkor teregethet is. Már tanítgatom, ha arra jár mikor bepakolok a mosógépbe, hogy fehér és sötét külön... Stb.

Szoval ha kamasz, akkor kb 12 éves..

-lemehet a "kisboltba" 1-2 dologért

-saját szobája rendben tartása(ruha a szekrenybe osszehajtasa, portorles, porszivozas, ágyazás)

-teregetes

-kuka kiuritese

-fozesnel kuktaskodas

-reggeli keszites

-nagytakarításnal ha csinaltok ilyet(en maskepp osztom be, így kvazi sosincs) segédkezhet..

-mosogatás (kézi, gépi) max a nagy nehez illetve zsíros edényeket nem..

-ha családi ház, akkor gyomlalhat, gereblyezhet, locsolhat...

Elég sok mindent meg tud csinálni mar. Csak nem hirtelen kell rasozni, mert akkor lazadas lesz, ami jogos.

2019. júl. 30. 07:35
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

4 évesen elég, ha összeszedi a játékait, elpakol maga után és tudja hol a szennyes. Komolyabban 5-6 éves kortól vonnám be, mint pl törölgetés, amit elér, porszívózás a saját szobájában,felmosás (múltkor volt vendégségbe egy kisgyerek, az oda meg vissza volt érte, mert kipörgetős felmosónk van). Ezeket én is megcsináltam gyerekként. 10 évesen megcsináltam egy rántottát a felveréstől a mosogatásig. Rohadt büszke voltam magamra, meg anyám is.

Amúgy meg a korhor, érettséghez kell igazítani a munkát és óvodás kortól játékosan, mert mire 12-15 éves lesz már rutinból megy és nem akkor kell küzdeni.

2019. júl. 30. 10:24
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

:O Gyerekmunka? :DDDD Jesszusom, te beteg vagy!

Nem, nem viccből írtam, igen, mosogat és porszívózik.

Nem azért, mert kötelező, hanem mert látja nálunk és ő is akarja. Ez a mindennapi élet része. A pofámról égne a bőr, ha ez a gyerekem számára nem lenne teljesen természetes és magától értetődő. Egy család része, és a családnak vannak teendői. Nem kell 16 évesen azon agyalnom, hogy el tudja-e látni magát, vagy ilyen kérdést kiírnom, hogy vajon mi legyen a dolga.

2019. júl. 30. 10:29
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a kamaszt már késő bevonni a házimunkába.

Életkori sajátosság, hogy ilyenkor mindent IS kiszúrásnak, támadásnak, igazságtalannak érez, a házimunka végzését pláne, ha eddig nem kellett, akkor most miért?

Minden gyereknek részt kell vennie a házimunkában, életkorának megfelelően. Előttem már kiválóan leírták.

Az én lányom 10 éves most, mindig is bevontam. A mosogatást már megosztjuk egymás között (A késeket titokban még akkor is én csinálom, ha amúgy ő a soros, de lehet, hogy túl óvatos vagyok). A macskái után rendet tart. Szobájában is, ágyazással, pakolással. Szemetet kiviszi. Szelektívet is.

Nemrég kérte, hogy tanítsam meg az elveket, ami alapján a mosást bekészítem.

Ha a gyerek non-stop ki van szolgálva, ugyan miért támadna kamaszkorában igénye a házimunkára?

2019. júl. 30. 11:27
 15/21 anonim ***** válasza:
Aztán nézd meg a másik kérdést... 19 évesnek milyen tanácsot adjanak, hogy vezesse a háztartást... Az ilyen hozzáállás miatt...gyerekmunka :D
2019. júl. 30. 11:33
 16/21 anonim ***** válasza:
Engem mindig is kiszolgaltak otthon minden téren,azt hiszem pár alkalommal mosogattam otthon meg vagy voltam vagy 19 éves mire anyám oda adta a ruhákat hogy tegyem be a szekrényembe.Na ez sem jo,20 voltam ahogy saját lakásba költöztem.Nem is tudtam addig hogy mennyi mindent kell csinálni hogy rend tiszatasag legyen.Ha gàz ha nem..a fozesrol meg ne is beszéljünk.Szerencse a google ji barátom.
2019. júl. 30. 11:57
 17/21 anonim ***** válasza:
10 éves fiam van.Az ő dolga a szemét levitel,meg a saját szobája rendben tartása.Ezek fix dolgok.Ha kedve van,sok mindenben segít.Kipakolja a mosógépet,átpakol a szárítóba,felügyelettel elindítja.Konyhában nagyon szeret segíteni,kavargatás,szeletelés.A teraszon van a csocsóasztala,azt is ő tartja rendben,letörölgeti.Néha szokott porszívózni is,vagy törölgetni.De ezek mind opcionálisak,a szemét és a saját szobája kötelező.
2019. júl. 30. 12:03
 18/21 anonim ***** válasza:

Most én voltam ekkora kis töpörödött gyerek? 10 évesen kezdtem el mosogatni, és nem bírtam el fél kézzel a tányérokat. Le kellett támasztanom a szélét, hogy tudjam forgatni, és ne ejtsem el.

A porszívó meg... érdemben nem tudtam volna vele 4 évesen semmit csinálni. Tili-tolizni talán, de a cső nagyobb volt, mint én.

2019. júl. 30. 12:28
 19/21 anonim ***** válasza:
A mi porszívónk kis tartályos, álló, nem egy nagy dög nehéz, mint régen volt. Gyerekkoromban nekünk nagy porcelán tányérjaink voltak, most vékony, üveg van. Az sem ugyanaz. Nyilván mindenkinek ereje szerint.
2019. júl. 30. 12:33
 20/21 anonim ***** válasza:
100%

Én nem kamaszként fognám be először a gyereket. 5éves a fiam, ő is szeret porszívózni, a saját szobájában a nagy szőnyeget ő csinálja. Kiviszi az edényeket a mosogatóba, megteríti az asztalt. A felügyeletem alatt bepakolja a mosógépet (a mosószert, öblítőt én rakok bele, de ő kapcsolhatja be). A tiszta ruhákat kidszedi mosás után. Felveri a tojást a rántottához, ha a kezébe adok egy vöröshagymát, szépen leszedi a héját. Kidobja a szemetet, enni ad a macskának.

Szerintem jobb, ha megvannak már visuonylag korán a feladatai. A párom három gyereke nagyobbak minr az enyém, de ha ki kell dobni a szemetet, hisztériás rohamot kapnak. Itt voltak két hétig, most almoztunk ki utánuk a fiammal :P

2019. júl. 30. 15:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!