Hány éves kortól érdemes bevonni a kamaszt a házimunkába, és milyen feladatokat adjunk neki?
Pl a 3,5 éves fiam "feladatai"
Naponta 2-4szer a jatekai helyrepakolasa. Minimum 2*, a 2 alvás(déli, esti) előtt. A másik 2,mielőtt lemegyunk jatszani (panelban élünk).
A szennyesbe rakja a ruháját, amit levesz.
Bevásárlás után "kipakol" . Nyilván velem együtt, olyan ami nem törékeny és el is éri azt elrakja. Pl hűtő alsó polcra, vagy wc papir be a wcbe.. Tusfurdo a kad szélére... Stb. Vásárlás kozbe tolja a kosarat, amit elér es veszünk berakhatja a kosárba, majd fel a szalagra és ő is "fizet".
Fozesnel ha tud es van kedve segít, amit imád.
Szoktam neki szólni, hogy jegyezzen meg dolgokat. Pl fel órával játszótérre indulas előtt vagy 3szor elmondom, hogy szóljon h vigyük le a szemetet. Vagy vásárlás előtt, hogy szóljon hogy vegyünk pl majonézt. Egész ügyes, olyan 70%-ban eszébe is jut. Na kb így kell elkepzelni.
Ja porszivozni szeret ő is. Pl a folyoson, vagy a kis szobát szoktam is hagyni neki neha egyedul, mert semmi akadaly, se szonyeg, annyit tologatja, hogy tuti alaposan kiporszivozza... Meg az utban lévő tárgyakat is arrébb pakolja, h megcsinalja alatta is, mert ezt látja. :D
Szóval mindent időben kell elkezdeni, a munkahoz valo hozzászokást is. Pl később majd beágyazhat maga utan. Most még ebben nagyon ügyetlen- nem a kézügyességrol lesz híres. Mint a szülei :D Ha majd eléri, akkor teregethet is. Már tanítgatom, ha arra jár mikor bepakolok a mosógépbe, hogy fehér és sötét külön... Stb.
Szoval ha kamasz, akkor kb 12 éves..
-lemehet a "kisboltba" 1-2 dologért
-saját szobája rendben tartása(ruha a szekrenybe osszehajtasa, portorles, porszivozas, ágyazás)
-teregetes
-kuka kiuritese
-fozesnel kuktaskodas
-reggeli keszites
-nagytakarításnal ha csinaltok ilyet(en maskepp osztom be, így kvazi sosincs) segédkezhet..
-mosogatás (kézi, gépi) max a nagy nehez illetve zsíros edényeket nem..
-ha családi ház, akkor gyomlalhat, gereblyezhet, locsolhat...
Elég sok mindent meg tud csinálni mar. Csak nem hirtelen kell rasozni, mert akkor lazadas lesz, ami jogos.
4 évesen elég, ha összeszedi a játékait, elpakol maga után és tudja hol a szennyes. Komolyabban 5-6 éves kortól vonnám be, mint pl törölgetés, amit elér, porszívózás a saját szobájában,felmosás (múltkor volt vendégségbe egy kisgyerek, az oda meg vissza volt érte, mert kipörgetős felmosónk van). Ezeket én is megcsináltam gyerekként. 10 évesen megcsináltam egy rántottát a felveréstől a mosogatásig. Rohadt büszke voltam magamra, meg anyám is.
Amúgy meg a korhor, érettséghez kell igazítani a munkát és óvodás kortól játékosan, mert mire 12-15 éves lesz már rutinból megy és nem akkor kell küzdeni.
:O Gyerekmunka? :DDDD Jesszusom, te beteg vagy!
Nem, nem viccből írtam, igen, mosogat és porszívózik.
Nem azért, mert kötelező, hanem mert látja nálunk és ő is akarja. Ez a mindennapi élet része. A pofámról égne a bőr, ha ez a gyerekem számára nem lenne teljesen természetes és magától értetődő. Egy család része, és a családnak vannak teendői. Nem kell 16 évesen azon agyalnom, hogy el tudja-e látni magát, vagy ilyen kérdést kiírnom, hogy vajon mi legyen a dolga.
Szerintem a kamaszt már késő bevonni a házimunkába.
Életkori sajátosság, hogy ilyenkor mindent IS kiszúrásnak, támadásnak, igazságtalannak érez, a házimunka végzését pláne, ha eddig nem kellett, akkor most miért?
Minden gyereknek részt kell vennie a házimunkában, életkorának megfelelően. Előttem már kiválóan leírták.
Az én lányom 10 éves most, mindig is bevontam. A mosogatást már megosztjuk egymás között (A késeket titokban még akkor is én csinálom, ha amúgy ő a soros, de lehet, hogy túl óvatos vagyok). A macskái után rendet tart. Szobájában is, ágyazással, pakolással. Szemetet kiviszi. Szelektívet is.
Nemrég kérte, hogy tanítsam meg az elveket, ami alapján a mosást bekészítem.
Ha a gyerek non-stop ki van szolgálva, ugyan miért támadna kamaszkorában igénye a házimunkára?
Most én voltam ekkora kis töpörödött gyerek? 10 évesen kezdtem el mosogatni, és nem bírtam el fél kézzel a tányérokat. Le kellett támasztanom a szélét, hogy tudjam forgatni, és ne ejtsem el.
A porszívó meg... érdemben nem tudtam volna vele 4 évesen semmit csinálni. Tili-tolizni talán, de a cső nagyobb volt, mint én.
Én nem kamaszként fognám be először a gyereket. 5éves a fiam, ő is szeret porszívózni, a saját szobájában a nagy szőnyeget ő csinálja. Kiviszi az edényeket a mosogatóba, megteríti az asztalt. A felügyeletem alatt bepakolja a mosógépet (a mosószert, öblítőt én rakok bele, de ő kapcsolhatja be). A tiszta ruhákat kidszedi mosás után. Felveri a tojást a rántottához, ha a kezébe adok egy vöröshagymát, szépen leszedi a héját. Kidobja a szemetet, enni ad a macskának.
Szerintem jobb, ha megvannak már visuonylag korán a feladatai. A párom három gyereke nagyobbak minr az enyém, de ha ki kell dobni a szemetet, hisztériás rohamot kapnak. Itt voltak két hétig, most almoztunk ki utánuk a fiammal :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!