Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Hogyan tudom kideríteni, hogy...

Salamon István kérdése:

Hogyan tudom kideríteni, hogy az anyósom kötött-e valakivel eltartási szerződést?

Figyelt kérdés

Élettársam nevelt gyermeke volt aposóméknak.Az após halála után sokáig mi gondoztuk anyósomat,segítettünk neki -semmi pénzt nem fogadtunk el.Majd mindenféle előzmény nélkül "kirúgott" bennünket.Megjelent élettársam nevelt testvére odaköltözött anyósomhoz,majd két hét múlva anyósomat intézetbe vitette.Azóta minden ügyben intézkedik(anyós nyugdíja,hivatalos ügyek)ügyvédi papírra hivatkozva.

Hogyan deríthetném ki van-e egyáltalán valamilyen papírja,meghatalmazása stb...?

2016. szept. 9. 11:30
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
25%

Nagyon sok a téves információ, amit itt kapsz.

"Mellesleg ha kötött az anyós eltartási szerzödést, akkor mit akarsz tenni? Mert jogilag semmire sincs többé lehetöségetek." >>>

Nagyon tévedsz. Ez már jó ideje nem így működik.

Nem lehet a teljes vagyont egy nemrég kötött szerződéssel megszerezni. Sok per volt ebből, és módosították a törvényt, hogy egy 20-30-40-50 évig tartó szülő-gyerek (vagy akármi más) viszonyt egy 1-2 éves gondozással semmissé tenni.

lehet 30 évig jó viszony volt, csak aztán összebalhéztak valamin, az öreg köt egy ilyen szerződést, és fél év múlva meghal. akkor a 30 év eltűnik a süllyesztőben, és az idegen kapja a házat, kocsit, nyaralót, pénzt, azért a fél évért?

Ha eddig nem voltatok tisztában vele, akkor nézzetek utána, hogy nem így működik, hogy nincs mit tenni.

"Nyugdíjintézetben meghatalmazás nélkül? uh, olyan nincs"

Nos, a jelen esetben van, és nem is olyan bonyolult a megoldás. Én is gondozom az öreget, de én nem akarom intézetbe dugni, és nem a pénzére fáj a fogam. (nincs is neki, szóval ha haszonleső lennék, már most sem foglalkoznék vele, mert nem lesz tőle örökségem.)

Mivel nem akartam, hogy ő menjen ki egyedül a postáshoz a pénzért, és elessen az udvaron, meg a postás is elég megbízhatatlan, meg amúgy se legyen itthon készpénz, mikor egy idős ember egyedül van otthon, írtam egy levelet, hogy az én bankszámlámra jöjjön a nyugdíja. Úgysem megy egyedül sehova, úgyis mindent megveszek neki, jobb, ha számlán van a pénz. Természetesen tudott róla, de én írtam a meghatalmazást, én írtam alá helyette, mert már nem jól lát.

Nem hiszem, hogy ilyen aljas társaságnak, mint akikről ez a kérdés szól, problémát okozott volna aláírni egy meghatalmazást.

Ha a mami agyilag tiszta, és állítja, hogy nem írt alá ilyesmit, akkor irány a rendőrség, feljelentés okirathamisítás miatt.

Egyébként nem tiszta, hogy ha tőlük, a testvéréktől fél, titeket meg kirúgott, akkor miért te látogatod? Írjatok egy új meghatalmazást, amit valóban ő ír alá, hogy te intézed a dolgait, te veheted át a pénzét.

Az sem úgy van, hogy a tulajdoni lapra bejegyeznek ilyesmit. Dehogy jegyeznek.

Arra nem írogatnak olyasmit, hogy várhatóan 10-20-30 év múlva XY örökli a lakást.

Ha kötött ilyen szerződést, akkor azt csak ügyvéd előtt köthette, aki ezt egy országos nyilvántartásba köteles jelenteni. Ezt majd a mami halálakor lekérik. De kétlem, hogy erről kaphattok tájékoztatást, személyiségi jogokra és titoktartásra hivatkozva erről csak a szerződő felek kaphatnak információt.

Tulajdoni lapon akkor lenne széljegy, ha az ingatlan tulajdonjogában változás lenne folyamatban, azaz egy ajándékozási vagy adás-vételi szerződést már bejelentettek volna.

2016. szept. 9. 19:20
 12/13 anonim ***** válasza:
57%

"A hivatalos irodákról annyit,hogy a lakcímkártyát anyósom tudta nélkül rendezték el!"

Először érdeklődj általánosságban, hogy egy beteg embernek kell intézni az új lakcímkártyát, ő nem tud járni, te intézheted-e helyette?

Ha azt mondják, hogy meghatalmazással lehetséges, akkor máris tudni fogod, mi történt. Írtak egy kamu meghatalmazást.

Ha azt mondják, hogy csak személyesen lehet intézni, akkor pedig hivatali visszaélés történt, megint jó eséllyel okirathamisítással egybekötve, és a hivatalt is fel lehet jelenteni.

2016. szept. 9. 19:47
 13/13 anonim ***** válasza:
57%

Tehát VAN meghatalmazásod. Le is írod:

"de én írtam a meghatalmazást"

Én is erről beszéltem. Hogy meghatalmazás nélkül nem lehet ilyesmit intézni. az, hogy valaki más írja és alá is írja a mami helyett, más téma, de meghatalmazás nélkül... Megnézem azt a hivatalnokot, aki bemondásra utalgat össze-vissza pénzeket.

2016. szept. 9. 20:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!