Az én nagymamán testvérének dédunokája nekem kicsodám?
szülő közös: testvér
nagyszülő közös: unokatestvér
dédszülő közös: másodunokatestvér
Mivel dédunoka így rangsorban alattad áll, így még ha idősebb is lenne nálad akkor is másodunokahugod
Nagyon alaposan leírtam már másik topikban, hogy lehet ezt kiszámolni.
http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__rokoni-ka..
Itt a 6-os hozzászólás.
Ide csak röviden írom le a választ. Neked és a szóban forgó rokonnak a közös ősötökhöz kell mindent viszonyítani. Közös ősötök a nagymamádnak és testvérének a szülője. Aki neked dédszülőd (2). (A számok jelentéséről l. a linkelt kérdést!) Ez az ős a te rokonodnak az ükszülője (3).
A kettő közül a kisebbet vesszük, ami 2. Tehát ez egy másodfokú rokonság. (Ez nem minden esetben egyenlő a másod-unokatestvérséggel!)
3 - 2 = 1, ez azt jelenti, hogy van egy "elcsúszás" 1-gyel a családfában. Tehát ez azt jelenti, hogy ti másod-unokatestvérek 1-gyel elcsúsztatva vagytok. Ez hülyén hangzik, angolból magyarítottam, ott van rá külön kifejezés: second cousins once removed. Minálunk erre nincs szó. Körülírva tudod mondani: te és a rokonod szülője másodfokú unokatesód vagytok. Ha lesz (vagy van) gyereked, akkor ő és a rokon harmadfokú unokatesók (lesznek).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!