Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Mit jelent az, hogy valaki...

Mit jelent az, hogy valaki "névre vesz" valakit?

Figyelt kérdés

Nem rég hallottam, hogy egy ember nevére akar venni egy másik embert. Már nagykorú, így nem is értem, hogy ezt hogyan és mit jelent.

Örökbefogadás? Apai elismerő nyilatkozat, vagy mi az, hogy névre vétel?

2020. aug. 1. 16:50
 1/9 anonim ***** válasza:
87%
A nevére veszi régies kifejezés, olyasmi hogy elismeri az apaságot.
2020. aug. 1. 17:10
 2/9 anonim ***** válasza:
87%
vagy örökbe fogadja, úgy, hogy az ő családnevét kapja
2020. aug. 1. 17:21
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Ez egy elterjed hülyeség, aminek semmi értelme sincs.

Eredetileg azt jelentette, hogy ha valakinek házaságon kívül lett gyereke és elismerte jolgilag, hogy ö az apa, és törvényes jogokat megadta neki, attól kezdve viselhette a gyerek az apa nevét, enélkül az anya vezetéknevét használhatta csak. Akkoriban a házasságon kívüli születés komoly probléma volt, a törvénytelen gyerek egy csomó állást nem tölthetett be, illetve egyébként is hátrányos helyzetben volt.

Ma rengeteg ember használja ezt a kifejezést, de több mindenre:

egyrészt az apaság elismerését értik alatta (apasági nyilatkozat), akkor is, ha a gyerek neve nem ugyanaz, mint az apáé,

másrészt az örökbefogadást is így nevezik, ami egész más téma.

2020. aug. 1. 17:31
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Nagykorú ember van a kérdésben, így az örökbefogadás ki van zárva.
2020. aug. 1. 17:40
 5/9 anonim ***** válasza:
53%
Engem kisgyerekként a nevére vett valaki. Át lettem anyakönyvezve, a régi nevem abszolút sehol sem használtam ezután, és nem is használhattam volna. Az örökségből és ugyanolyan részt kaptam, mint a vérszerinti gyermekei, pedig nem volt végrendelet.
2020. aug. 2. 02:44
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
5-ös: téged NEM a nevére vett valaki, HANEM ÖRÖKBEFOGADOTT!
2020. aug. 2. 07:37
 7/9 anonim ***** válasza:
hát akkor át lettem verve : [ köszi
2020. aug. 2. 16:18
 8/9 anonim ***** válasza:

Nevre vesz:

Egy gyereket (születendő) a sajat vezetekere nevezi, tehat elismeri, hogy o a szulo.

Masik jelentése az, hogy ha nevre vesz vakakit valaki, beszel rola, mondd rola valamit.

2020. aug. 23. 17:35
 9/9 anonim ***** válasza:
48%
Az amire te gondoltál, a szájára vesz. Ugyanis így mondják ha pletykálnak valakiről. Semmi köze a névre vételhez.
2020. aug. 23. 17:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!