Bonyolult örökösödés. Mit tegyek?
Nagyapám és nagyanyám nem voltak házasok, de 8 közös gyerekük született. A nyolc gyerekből sajnos már csak 2 él, illetve még a nagyanyám. Az én apám az egyik elhunyt gyerek. Akkor, amikor majd nagyanyám is elmegy, nekem lesz tennivalóm a házzal örökösödésileg? Ha be is következne a sajnálatos esemény, a házban most benne él a két gyerek, mindkettő alkoholista lecsúszott ember, ők onnan nem költöznek ki amíg van más választásuk. Az egyik tele van adóssággal, ha jól láttam, a tulajdoni lapra is bejegyeztek valamit.
Nem érdekel az anyagi része, rengeteg örökös van. Szeretnék külföldre költözni, előtte rendezni az ügyeimet és felkészülni erre is.
Amíg él a nagymama nincs szó semmiféle örökségről. Hiszen a mama amíg ék azt csinál a vagyonával amit akar. PL. Írhat végrendeletet a 2 élő gyereke javára. Vagy köthet eltartási szerződést egy vadidegennel is, az ingatlanért cserébe. Szóval amíg a mama él nincs miről beszélned.
Ha meghalt, és nincs se végrendelet, se eltartási szerződés, akkor van szó csak az örökségről. Ebben az esetben mama mind a 8 gyermeke örököl 1/8-ad arányban. A 2 élő gyereke is csak 1/8-ad részt örököl ahogy az elhunyt 6 gyerekeknek az örökösei. A 6 elhunyt gyerek gyerekei örökölnek tovább. Mindenki 1/8-ad arányban. ( ha mondjuk neked van egy testvéred akkor ti az elhunyt apátok után 2X 1/4 -ed részt örököltök, vagyis 1/8-ad arányt)
Az adósság is örökölhető a hagyaték pozítiv erejéig.
ma 13:00
Nem jól írod. 8 gyerek volt, nem 3
#2! 8-an voltak testvérek!
#3! 2x 1/16-od rész!
Ha nem szeretnél adósságot örökölni, és nem érdemes foglalkozni azzala házzal, akkor egyszerűen a hagyatéki tárgyaláson teszel egy örökség visszautasító nyilatkozatot.
Ezesetben teljesen kiszálltál az egész problémahalmazból, és természetesen semmit sem örökölsz.
A ház címének helyileg illetékes közjegyzőjénél előre is megteheted ezt az örökség visszautasító nyilatkozatot, és letétbe helyeztetheted, így nem kell hazautaznod sem a hagyatéki tárgyalásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!