Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Nagyi figyelés. Tudnátok...

Nagyi figyelés. Tudnátok segíteni?

Figyelt kérdés
Alzheimer kóros a Nagymamám. Sajnos mindet eldug. Fontos iratait, pénzt stb. De percek múlva már nem emlékszik ,hogy hova tette. Ez a kór sajnos ilyen és ellene nem lehet mit tenni. Kérnék ötleteket hogyan lehet ezt megakadályozni de inkább vlmilyen megfigyelő rendszer lenne jobb. Mivel nem tudunk vele lenni és az ,hogy mindig átkutatni az egész házát nem a legjobb. Esetleg olyan oldalt ahol ilyen dolgokat lehet venni.

2015. jún. 13. 19:22
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
91%

Feri, meg a többi!

Az Alzheimer kóros beteg napi 24 órás felügyeletet igényel. Amennyiben a család ezt nem tudja megoldani, idősek otthona a megoldás. Miután az Alzheimernel javulás nem várható csak rosszabbodas, ráadásul nem feltétlenül lassan, az ilyen betegeket soron kívül elhelyezve az idősek otthonában.

A költségeket a nyugdíj, állami hozzájárulás és esetlegesen a család fedezi. Együtt. Általában a nyugdíj 80%a az ápolási költség, a család pedig 5-20e körüli összeggel járul hozzá az apolashoz. Az összeg jövedelem függő.

A nagyapám Alzheimeres volt. Volt, hogy az éjszaka közepén elindult haza -otthon volt- és meztelenül találtak rá az utcán bolyongva. Volt, hogy azalatt a pár perc alatt, amíg nagyanyám kiszaladt felvenni a telefont leszaggatta magáról a pelenkát és szetkente a tartalmát a falon. A korai fázisban simán szetosztogatta a nyugdíjat vdidegeneknek. Volt hogy késsel támadt a nagyanyamra, mondván az elzavarta az ő feleségét.... Egyszer tüzet rakott a konyha asztal közepén.

Nem szabad egyedül hagyni.

2015. jún. 14. 07:14
 22/32 anonim ***** válasza:
100%

21-esnek teljesen igaza van. Nálunk is van a famíliában Alzheimeres, a felesége nyugdíjas, otthon tud vele lenni, de ahogy halad előre a betegség, előbb-utóbb kénytelen lesz otthonban elhelyezni. Elég néhány perc, hogy baj történjen.

Ha társasházban él, pláne veszélyeztet másokat is, elég, ha nyitva felejti a gázt pl., igenis felelőtlenség magára hagyni. Nagyon szomorú, de ez van.

2015. jún. 14. 09:37
 23/32 anonim ***** válasza:
57%

Valóban nem szabad egyedül hagyni az ilyen beteget.

Intézményben való elhelyezés a legcélszerűbb megoldás.

Környékünkön (Alföld) 67. e Ft/hó a havi fizetendő összeg.

Nyugdíjtól függetlenül.

2015. jún. 14. 10:13
 24/32 A kérdező kommentje:

Köszönöm a rengetek választ.

Még ha nagy része nem is válasz a kérésemre csak szidalmazás. Nem akartam mindent megosztani a családi életről csak abban szerettem volna ötleteket várni amit írtam. Ez a kór minden embernél eltérhet. Mikor nálunk van már egy nap után nem érzi jól magát csak a saját házában érzi magát biztonságban és csak ott tud nyugodt maradni. Minden nap jár hozzá gondozó de ö sem tudja minden lépését felügyelni.

Azt könnyű mondani h otthonba kell dugni de az valszeg nem tudja h milyen is ez a dolog.

Az h csak a pénz miatt kérdezem nem is kommentálom inkább.

Arra kérlek titeket h ötleteket adjatok nem a helyzetet kell bírálni mert közel sem eleget tudtok az esetről és nem is akarom kitárgyalni.

2015. jún. 14. 12:50
 25/32 anonim ***** válasza:

Tudom hogy milyen, írtam, hogy a nagyapám is Alzheimeres volt.

Jogod nincs se elvenni, se elzarni az iratait, pénzét, max akkor, ha eljárást inditotok gyámság alá helyezés miatt. Megfigyelo rendszer max webkamera, de kizartnak tartom, hogy minden létező helységbe felszerelés egyet, plusz ugye ott is van holt tér, akit nem lát a kamera

2015. jún. 14. 13:15
 26/32 anonim ***** válasza:

ma 07:14

Tudom, mi az az Alzheimer kór és az időskori demencia. Az ilyen beteg önmagára és súlyosabb esetben a környezetére is veszélyes lehet. A legdurvább az egészben, hogy az ilyen beteg már nem önmaga, ő már nem az a kedves, jóságos, pulóvert kötögető, lekvárt főző nagymama (pálinkát főző nagyapa), hanem egy teljesen más, torzult, demens személyiség. A lelki része nagyon megterhelő a családtagok számára.

Engem - szokás szerint - az bosszantott fel, hogy páran már megint elvesztették a realitásérzéküket a nagy büdös magyar valósággal kapcsolatban.

2015. jún. 14. 13:31
 27/32 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, az a legkisebb probléma egy ilyen betegnél, hogy eldugdossa a pénzt, iratokat. a mi családtagunk a kocsiját törte össze, egy óvatlan pillanatban elrakta a kulcsot, és elindult (jogsija nincs már, természetesen.) Istennek hála, senkiben nem tett kárt, ő sem sérült meg...Ez a betegség rosszabbodik, kinél lassabban, kinél gyorsabban, a te nagyid még igencsak az elején járhat a folyamatnak. Eljön az idő, amikor teljesen mindegy lesz, van-e figyelőrendszer vagy nincs, mert semmit nem segít a dolgokon (arról nem is beszélve, hogy ki nézi 7/24-ben a közvetítést?)

A legjobb megoldás az lenne, ha csak 2-3 rejtekhelyet hagynátok neki, a többit valahogy megszüntetnétek, egyébként bármelyik biztonságtechnikai cég tud zárt láncú figyelőrendszert kiépíteni. METRO-katalógusban is láttam erre alkalmas cuccokat (mozgásérzékelős kamerák+felvevőrendszer).

2015. jún. 14. 13:56
 28/32 A kérdező kommentje:
Köszönöm válaszokat főként a hasznosakat. Most már belátom nem kellett volna ilyet ide feltenni.
2015. jún. 14. 16:01
 29/32 anonim ***** válasza:
52%
Nincs semmi baj a kérdéseddel. Az Alzheimer szörnyű betegség. Annyira szörnyű, hogy az orvosok nem készitik föl a hozzátartozókat arra, hogy mi vár rájuk. Én ezt nem helyeslem, de ez a magyar gyakorlat. Azért nem készitik föl a hozzátartozókat, nehogy időnek előtte kiboruljanak. Az iratok, pénzek dugdosása csak a kezdő tünet, a megoldás egyszerű, el kell őket vinni a házából vagy zárható helyre tenni. Minden kulcsot le kell szedni, mert magára is zárhat bármit. Fel kell készülnie a családnak arra, hogy rövidesen - esetleg egy-két év, de inkább néhány hónap - után 24 órában vele kell lenni. Nem az iratok dugdosása miatt, hanem mert önveszélyes lesz (magára gyújtja a házat pl.), gyufát eltüntetni a házból, öngyujtot is, ja igen,minden szúró-vágó szerszámot zárható helyre pakolni. olló, kés, stb, Elektromos eszközöket elzárni... de szerintem kitaláljátok a teendőket. Ha a család nem tudja beosztani a nagyi őrzését vagy megfizetni az ápolónőt ( rohadt drága, mert ez rohadtul nehéz meló), akkor be kell rakni elfekvőbe. Sokáig nem lesz ott, mert kikötözik, gyógyszerrel szedálják és hamar meghal. Egy darab ápolónőre jut x db beteg, mi a fenét tudnának mást tenni. Előrehaladottabb alzheimeresnél sajnos nem birja egy családtag az ápolást, akkor már kettő kell mellé. Nem fog tudni fölöltözni, bepisil,bekakil, nem tűri a pelenkát, leszaggatja magáról, leszaggatja a falvédőt az ágya mellől, szétszaggatja az asztalteritőt, nem tudja megfogni a kanalat, magára boritja a levest, nem tudja elvágni a hust, aztán nem lehet bennhagyni a műfogsorát, mert lenyeli, és csak pépeset lehet neki enni adni, stb. Beszédzavara lesz, nem fog érthető mondatokat mondani, nem tud vizet kérni, stb. Eltéved a lakásban, nem találja meg a wc-t, a szoba közepére szarik. Elmegy az esze, elbutul, ez a betegsége. Egy csecsemő szintjére fog lecsökkenni a szellemi képessége. Őszinte részvétem a családnak. Sajnos mindennapos tapasztalatom van, évek óta ápolom az alzheimeres apámat. Ha a család nem elég pénzes, akkor még szegényebb lesz... Ha volt pénze a családnak, akkor elfogy. Alanyi jogú ápolási segélyt nem lehet rá kapni, mert a magyar egészségügy az alzheimert nem tekinti súlyos betegségnek. Rohadtul nehéz, pszichikailag és anyagilag felőrlődik benne a család. Nincsenek jó megoldások, kényszerek vannak, kétségbeesett küzdelem egyik napról a másikra, amíg meg nem hal. A webkamerázásra költeni tök felesleges... naiv ötlet, az alzheimer ennél sokkal keményebb dolog. Magyarországon 250 ezer diagnosztizált alzheimeres van, nagyon sokakat érint a probléma. És egy jó tanács: célszerű titokban tartani a dolgot, addig mindenképp, amig 24 órában nem tud a nagyi mellett lenni valaki. Ugyanis ha aláiratják vele, hogy 20 fillérért eladta a házát, az egy érvényes szerződés lesz a magyar jog szerint.
2015. jún. 15. 20:43
 30/32 anonim ***** válasza:
Előző válaszoló vagyok. Természetesen el kell vinni a nagyit alzheimer-szakrendelésre. Ott csinálnak agyi ct-t, és egy MMSE tesztet, ebből kb. megsaccolják milyen fázisban van. Adnak gyógyszert, donepezilt általában, ez lassitja az agyi leépülés folyamatát. Megállitani nem lehet, folyamatosan romlani fog az állapota.
2015. jún. 15. 20:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!