Kötelességem kivinni a gyereket a nagyszülőkhöz? Szabályozza vmi törvény?
igen létezik nagyszülői láthatási jog is ...
mi a gond ? miért nem akarod elvinni hozzájuk ?
A gyermeknek joga, hogy nagyszüleivel is személyes kapcsolatot tartson fenn. A nagyszülőknek szintén joguk, hogy az unokával kapcsolatot tartsanak fenn, vele rendszeresen érintkezzenek (ez a kapcsolattartás joga, másnéven nagyszülői láthatás).
A kapcsolattartásról - a szülők és a nagyszülők megegyezésének hiányában - a gyámhatóság dönt. A gyámhatóság a felróható magatartást tanúsító nagyszülő kapcsolattartási jogát a gyermek érdekében korlátozhatja vagy megvonhatja, illetőleg e jog gyakorlásának szünetelését rendelheti el. A kapcsolattartásra vonatkozó határozat végrehajtásáról a gyámhatóság gondoskodik.
A gyermekkel való kapcsolattartásra a nagyszülőkön kívül jogosult a nagykorú testvér, továbbá - ha a szülő és a nagyszülő nem él, illetőleg a kapcsolattartásban tartósan akadályozva van, vagy kapcsolattartási jogát önhibájából nem gyakorolja - a gyermek szülőjének testvére, valamint szülőjének házastársa is jogosult, de ezek az eljárások kizárólag gyámhivatali hatáskörbe tartoznak.
Fontos tudni, hogy ha a különélő szülő részére már szabályozva van a kapcsolattartás, akkor főszabály szerint az Ő szülei ebben az időszakban jogosultak kapcsolatot tartani a gyermekkel. Ha a nagyszülők és a különélő szülő nincsenek jó viszonyban, akkor a gyámhivatal ebből az időkeretből "lecsípve" állapít meg egy időszakot a nagyszülők részére.
Amennyiben a különélő szülő nem tud élni a kapcsolattartási jogával a bírói gyakorlatnak megfelelő mértékben, abban az esetben is lehetőség van rá, hogy a plusz időtartam a nagyszülők részére kerüljön megállapításra.
ú, ez gáz, én eddig nem is tudtam erről a nagyszülő láthatási jogról. én ugyanis már eldöntöttem, hogy, ha gyerekem lesz nem engedem anyámnak, hogy elvigye a őhozzájuk, féltem a gyereket az élettársától. ez így problémás lesz.
örökbefogadott gyereknél is élhet a "nagyszülő" ezzel a jogával?
Ha a saját gyereked akkor érdemes elvinni es tartani a kapcsolatot mert kulonben megfogja kerdezni hogy hol vannak hogy neznek ki es szomoruak lesznek ha kiderul hogy meg sosem lattak oket. Ezt onnan tudom hogy a nagybatyam amikor meg kicsi voltam, amikor megszuletett a gyereke olyan paraszt volt hogy csak egy nyamvatt sms-t kuldott az anyjanak es innentol kezde nagyon rossz kapcsolatban voltak. A sajat unokajat 6honaponta latta es ezert egy kicsit rossz lett a viszonyuk.
Szerintem beszelned kellene a nagyszulokkel es megkerdezni hogy mikor ernek ra, szeretnek-e latni a gyereket, mert tulajdonkeppen ezt kozosen kell megbeszelni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!