Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Hogyan kell elindítani a...

Hogyan kell elindítani a gondnokság alá vételt? Meddig tart, ha a nagyi nem megy bele?

Figyelt kérdés

A férjem egyik nagymamája eléggé problémás. Ne értsetek félre, nem az a baj, hogy fekvő beteg, én már elgondoztam a saját nagymamámat, sajnos már nem él, de néhány évig ő is képtelen volt ellátnia magát.

A férjem nagymamája kitalál dolgokat. És nem tudjuk, hogy azért, mert ez a hobbija, vagy azért, mert kezd elbutulni. 80 felett van, az utóbbi időben többször is kihívta a rendőrséget, mondván, hogy betörtek hozzá. Állítólag eltűnt néhány kézimunkája (ezt mi nem tudjuk, mert fogalmunk sincs, hogy mennyi volt), de se aranynak, se pénznek, sem drága porcelánnak nem kélt lába. Viszont a fiát és annak élettársát rágalmazza, hogy ők vitték el, apósomra is ráhívta a rendőröket, pedig csak ebédet vitt neki.

Mindenkinek azt panaszolja telefonon, hogy senki se megy hozzá, egész nap a kaksiban van. Reggel nála kezdünk, vagy én, vagy a férjem, vagy anyósom, vagy apósom megy hozzá. Tisztába tesszük, megetetjük, kirakjuk az ebédet. Napközben ápoló megy hozzá (sajnos már 6-ot elüldözött), aki megeteti, ellátja, este pedig mi, ismét pelenkacsere, majd mosdatás és vacsora. Ez így szép és jó, de pl. a kaksit rendszeresen szétkeni a takarón és falon, kitalál dolgokat, és mindenkinek világgá kürtöli, hogy ő ott fog megfagyni télen, mert még begyújtani se megyünk el hozzá.

Szóval ez megy egy éve, és nem tudom, hogy meddig bírjuk még. A sógorom már felé se néz, az anyósom teljesen belehülyült, a férjem meg sík ideg, mert nem tudja elképzelni, hogy mi lesz, ha megszületik az első gyerekünk (Addig még van 5 hónap.) Őszintén szólva én se tudom, hogy oldjuk meg, de önző dögök vagyunk és szeretnénk már gyereket. Viszont anyósomék is dolgoznak még, ráadásul rengeteget, nem bírnák, ha mi kiesnénk. A mama minden ápolót elmar maga mellől, sőt a családtagokat is előszeretettel sértegeti, gyanúsítgatja. Otthonba menni nem akar, a gondnokság alá vételről pedig hallani sem akar, mert ő nem bolond.

Szóval bármilyen ötletnek, segítségnek szívesen örülnék.

2013. okt. 9. 23:34
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
A gyámhatóságnál kell megindítani. Vinni kell magatokkal a pszichiátriai és egyéb orvosi papírokat.A bíróságon több tárgyalásra lehet számítani, kirendelnek neki egy ügyvédet és igazságügyi orvosszakértő véleményére is szükséges. Ha megalapozott akkor vagy cselekvőképességet kizáró gondnokság alá vagy pedig korlátozó gondnokság alá kerül. De az is lehet hogy egyik sem. Félévbe is bele telik mire ítélet születik.
2013. okt. 9. 23:50
 2/8 A kérdező kommentje:
És e nélkül gondolom nem is lehet otthonba adni, ha magától nem megy. Mi van akkor, ha már képtelenek vagyunk ellátni őt?
2013. okt. 9. 23:57
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Házi ápolót kell fogadni akkor.
2013. okt. 10. 06:46
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Az otthonba adás eleve probléma, mert a legtöbb helyen évekkel elöbb kell helyet igényelni, annyira túl vannak telítve.
2013. okt. 10. 08:47
 5/8 anonim ***** válasza:

Kérdezősködj közeli otthonokban efelől. Meg kell vele értetni, hogy nem ellene szól, hogy otthonba szeretnétek adni, hanem mellette. Ott tudnak neki segíteni, szakszerű ellátást kap, van társasága.

Az én nagymamám ezt akkor értette meg, amikor már felkelni, lefeküdni sem tudott egyedül. Pelenkázni és etetni kellett, a kirendelt szociális ápoló kevés volt, így is erején felül teljesített a nagymamám mellett, ápolóra 0-24-ben szüksége lett volna, azt pedig nem tudtuk kifizetni. Végülis leültünk megbeszélni vele, hogy ez így nem megy tovább és akkor ő állt elő a témával, hogy kinézett egy otthont és ha elintézzük neki a bejutást, akkor hajlandó önszántából menni. Máshova sehova! Egy új otthon volt akkor, félig volt csak, így gyakorlatilag 1-2 héten belül sikerült elintézni és költözhetett be a nagyim. Borzasztóan nehéz volt a családnak, de neki is határozottan jobb így.

Próbáljátok elérni, hogy saját maga is az otthont lássa jó megoldásnak. Mondjátok el az előnyeit és hogy úgy is tudjátok őt látogatni akár napi többször is. Reggel és este is ahogy eddig, egyszerűen csak nincs napközben sem egyedül, gondoskodnak róla.

Erőszakkal nem lehet beköltöztetni, csak ha gyámság alá van véve.

2013. okt. 10. 12:14
 6/8 A kérdező kommentje:
Az a baj, hogy a háziorvosunk már nem küld ápolót, mert a mama mindet kikészítette. Volt már ápolási szolgálattól is 2 ember, aki pedig most van, egy hete jött, őt hirdetés alapján kértük meg, de mondta, hogy még ezt a hetet vállalja, utána nem tud jönni, mert az anyja beteg lett. Ami vagy igaz, vagy nem. De a mamának van egy stílusa, sajnos. Tulajdonképpen az is félő, hogy egy otthonból is páros lábbal rúgnák ki, ha így viselkedik. Vagy nem tudom. Az én mamám is volt otthonban, mert télen nem volt megoldott a fűtés, és télire beadtuk, de ünnepekkor, meg egyes hétvégéken hazahoztuk és persze sokszor meglátogattuk. Ő nagyon aranyos volt, imádott minket, a dédiunokáit is, tényleg csupa szeretet volt. Ha ez a mama csak feleannyira lenne jóindulatú, mint amennyire az enyém volt, nem lenne semmi probléma, de már nem igazán bírjuk cérnával.
2013. okt. 10. 12:47
 7/8 A kérdező kommentje:
Tudjátok, egy kicsit olyan ez az egész, mintha élvezné, hogy mi szenvedünk. Hogy szereti azt, hogy púp a hátunkon és direkt megnehezíti a helyzetünket. Nem akarom részletezni, hogy miket csinál, és miket mond, de lassan tényleg belezavarodunk. Ha meg baba is lesz... Az anyósom bele fog rokkanni.
2013. okt. 10. 12:50
 8/8 A kérdező kommentje:
Sőt, az én egyik tatám Alzheimer-kóros volt, igaz, őt mamám gondozta, mert akkor még jól volt, de sokat segítettünk neki... És még a tatám se okozott akkora nehézséget a családnak, mint ez a mama, pedig nagyon beteg volt szegény. Ő is kitalált dolgokat, nem ismert fel senkit, volt, hogy kiszökött otthonról (zártuk az ajtót, mert azt se tudta hol lakik és ki ő), a határőrök találták meg hőkamerával a város szélén és még sorolhatnám, nagyon nehéz volt, de kutyafüle ahhoz képest, amit ez a mama csinál. És "sajnos" azt kell mondanom, hogy ő agyilag nem beteg. Persze néha elfelejt dolgokat, de inkább csak kavarja a sz@rt, általában szó szerint is, és már nem tudunk vele mit csinálni.
2013. okt. 10. 12:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!