Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Nagymama elvesztése? Meddig...

Nagymama elvesztése? Meddig nem "illik" piros színt viselni?

Figyelt kérdés
Vagy egy rendezvényre elmenni?
2017. dec. 13. 17:56
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%
Egy évig. Ez a gyászév. De ahogy Te érzed. Attól is függ mennyire állt Hozzád közel.
2017. dec. 14. 00:33
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

Én a nagypapámat veszítettem el tavasszal, nem tartottam be a gyászruhás szokásokat (pirosat egyébként nem viselek, nem szeretem a színt), csak a temetésre húztam feketét, pedig nagyon szerettem/szeretem a papát, és nagyon fájt a halála. Belül gyászoltam, nem a külvilág felé.

A rendezvénnyel úgy voltam, hogy amíg tudtam, hogy nem érezném jól magam ott a gyász miatt, addig nem mentem, utána már, amikor tudtam, hogy képes leszek feloldódni és nem sírni bármilyen apró emlék felidézése miatt, akkor mentem. De ez a te döntésed. Ismétlem - a gyász egy belső folyamat, ne a külvilágnak szóljon.

2017. dec. 14. 05:20
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem sem a ruhájával gyászol az ember. Én alapból csak feketét hordok, szóval nálam senki nem veszi észre, hogy gyászolok e vagy sem. Érzékeny sem vagyok, nem szoktam sírni a temetéseken, kaptam is rá megjegyzést, hogy milyen dolog ez, mikor az apám volt. (Sok közeli rokonom halt meg, kicsi koromban is simán bevittek a hullát megnézni meg ilyenek, úgyhogy nem zaklatnak fel az ilyen dolgok.) Anyum fekete melegítőben ment ki a temetőre rendberakni a sírt. A nadrág varrásánál volt egy nagyon vékony piros csík és visszahallottuk a faluból, hogy mennyire nem gyászol, hogy ilyet felvesz. Szerintem nem attól gyászol valaki, hogy semmi színt nem vesz fel és egész nap látványosan sír.

Rendezvényekre akkor menj, ha úgy érzed jól tudod majd magad érezni. Nekem a szülinapomon volt apum temetése, pár nap múlva egy ismerősömnek volt szülinap, elmentem rá és kiderült, hogy nekem is sütöttek egy tortát, mert nem akarták, hogy kimaradjon a szülinapom. (Alapból nem szeretem tartani a szülinapom, de azért ez jól esett tőlük.)

2017. dec. 14. 07:38
 14/14 anonim ***** válasza:
100%

Szintén nagymamám miatt én kb három hónapig viseltem feketét. Tovább nem bírtam egyszerűen (pedig alapból is vannak fekete dolgaim).

Én vettem egy fekete selyemszalagot, kötöttem belőle egy masnit, és azt viseltem a ruhámon az állandó fekete helyett. A gyászt így is kifejezi.

Amúgy pedig jól mondták előttem: a szívedben gyászolsz, a külsőségek manapság már kevéssé számítanak. Falun talán még van, ahol figyelik a gyászév leteltét.

2017. dec. 14. 10:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!