Mire utal vezeték nevek végén az Y-on?
Nem gondolom hogy ez divatnak számít. Nekem is y-ra végződik a vezetéknevem. Nemesi családból származom. De ennek manapság semmi jelentősége szerintem. Csak megnehezíti a dolgot mikor be kell diktálnom valahova a nevem, és minden alkalommal hozzá kell tennem hogy y-nal a végén.
22N
Az első és a negyedik válaszoló miért lett ennyire lepontozva mikor ők adtak ketten normális választ?
Én nem hiszem el hogy lehetnek ilyen irigyek az emberek másokra.
Most azt írom le, amit a családban mondtak erről nekem, persze nem tudom, hogy történelmileg mennyire állja meg a helyét.
Szóval én úgy tudom, hogy a nemességet jelölte az Y a név végén, majd a reformkorban próbálták megszüntetni többek között a külföldinek hangzó neveket és a régies neveket, mint pl. Dabassy, Andrássy, Horváth... (tehát ss, y, th stb.-t tartalmazóakat).
Ekkor lett a Horváth-ból Horvát, a Eötvös-ből Ötvös, és így tovább. De mivel ma már nincsenek ilyen korlátozások, ezért sokan szeretnék visszavenni az ősi nevüket, így a régit kezdik el használni, szóval nem divat, inkább hagyományőrzés.
Lofaxt lett divat. A neveket oroklik az emberek. Y-ra nem lehet felvenni sem, csak mert valaki akarja. Behalok, mikor jönnek a 15 évesek a "mostanában" kérdésekkel.
Amúgy meg Google.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!