Mi köze van a hagyatékhoz a gyámügynek ha kiskorú örököl?
A gyámhatóság az árván maradt kiskorú érdekeit képviseli. A hagyatéki leltárt azért küldik el, mert amikor az örökös betölti a 18-at, akkor a törvényes képviselőnek el kell felé számolni az örökségével. 12 éve halt meg a férjem, majd még két rokon onnan, egyikőjük adósságot is hagyott hátra, ezért egy kisebb értékű ingatlant el kellett adni a kifizetésére. Mivel az egyik gyerek még kiskorú volt, a gyámhatóság engedélye is szükséges volt, meghallgatták személyesen is a gyereket, be kellett adnom minden papírt, ami igazolta, hogy mire kell a vételár. A felnőtt gyerekeim pedig a 18. szülinapjuk után kaptak levelet a gyámhivataltól, hogy kérjék tőlem az elszámolást az örökségükről, mellé volt csatolva a hagyatéki végzés, és pontosan leírták, mi a teendő, hova fordulhatnak, ha nincsenek megelégedve, a vonatkozó jogszabályok is szerepeltek benne. Nem tudom, hol hogyan működik a gyámhivatal, nálunk tapasztalatom szerint szerencsére nagyon jól. (A két apai rokon után több örökös is volt, nemcsak az én gyerekeim, maximálisan számíthattam a gyámügy segítségére.)
Az árvaellátás teljesen más történet, az nyugdíjszerű ellátás, amíg kiskorú a gyerek, addig a túlélő szülőnek megy, aki neveli, ezzel a gyámhivatal nem foglalkozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!