Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mennyi ideig kell fekete...

Mennyi ideig kell fekete ruhát viselni?

Figyelt kérdés
2 hete hunyt el a szeretett nagymamám! Nagyon szerettem, és nagyon fáj, de nem szeretnék túl sokáig fekete ruhát viselni, mert csak jobban lehangol. Illetve nincs is sok, és pénzem se, hogy bevásároljak. 1 hónapig mindenképp szeretnék, de utána? Illetve mennyi időnek kell eltelnie, míg szabadon nevethetek? Mert néha bűntudatom van, ha jó a kedvem, mert félek, hogy az emberek azt hiszik, nem fáj. Pedig nagyon is.
2017. febr. 21. 19:51
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Ostoba vidéki emberek elavult szokása ez, demózzuk kifelé hogy mennyire gyászolunk.

" félek, hogy az emberek azt hiszik, nem fáj"

Ne haragudj de ez nevetséges..

2017. febr. 21. 23:11
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

Először is, őszinte részvétem.

Mint már előttem leírták, nincs semmilyen szabály arra, hogy meddig viselj feketét.

Ma már illem szabály sem, jogi szabály pedig (azt hiszem) sose volt.

A gyászruha a gyász JELZŐ ESZKÖZE volt mindig is. Abban segít, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy gyászolsz, és legyenek erre tekintettel.

Persze ma már sok nő nem csak akkor hord feketét, ha gyászol, hanem máskor is; így ez a jelzés érték csökkent.

Érdekességként megemlíteném:

Özvegyasszonyok társadalmi helyzete régen egészen más volt, mint egy férjes asszonyé; ezért az özvegyek minimum egy évig, de sok vidéken életük végéig vagy újra-férjhez-menésükig feketét viseltek.

A többi rokon valóban maximum egy évig viselt gyászruhát(mint már írták).

De ezek a régi szokások ma már teljesen feloldódtak. Így addig viselsz feketét, ameddig Te szükségesnek érzed.

2017. febr. 22. 00:43
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

Részvétem.

Nem KELL fekete ruhát viselni, pláne nem fiatalon. A gyász nem abban nyilvánul meg, hogy kifelé mit mutatsz...

2017. febr. 22. 08:39
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

Szintén zenész: Nagyjából egy hónapja halt meg a mamám, imádtam, megsirattam, és nagyon fáj, hogy nincs velem.

De egy percig sem hordtam feketét, a temetésen kívül. Miért is kéne? Én sem mertem/akartam nevetni, sőt, haragudtam arra, aki megteszi, pedig ez BUTASÁG.

Az élet megy tovább, és ahogy az én mamim, a tiéd is azt szeretné, hogy vidám, boldog legyél. Szerinted örülne, ha látna feketében, bánatosan? Ugye, hogy nem? :)

2017. febr. 22. 10:11
 15/15 anonim ***** válasza:
Magadban gyászolsz és nem mások előtt. Szóval nem "kell" egyáltalán, ahogy érzed.
2017. febr. 23. 13:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!