Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha konkrétan megnevezem azt a...

Ha konkrétan megnevezem azt a személyt akire halálom után hagyom minden vagyonom (ház, autó, es minden életemben szerzett ingósag), akkor az elegendő, hogy a szüleim másik gyereket és annak utódait kizárjam az öröklésből?

Figyelt kérdés
Vagy azt is meg kell nevezni konkrétan név szerint hogy ki nem örökölhet utánam?
2016. dec. 12. 08:44
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
2016. dec. 12. 08:48
 2/11 anonim ***** válasza:
25%
Ha véletlenül neked nincs leszármazottad és házastársad, de még élnek a szüleid akkor mindent ők fognak örökölni. Ha van házastárs és gyerek, akkor a szülő minimálisat örököl (ha a szülő meghal, felfelé más ágra nem megy az örökség). Szóval szerintem testvéred sem így, sem úgy nem örököl. Az meg, hogy anyukádék (ha örökölnének utánad) mit tesznek az örökséggel már úgysem tudod ellenőrizni.
2016. dec. 12. 08:59
 3/11 anonim ***** válasza:
65%
Kitagadhatod őket nyugodtan,az okok megjelelölésével.
2016. dec. 12. 09:02
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Írni kell végrendeletet 2 tanú és 1 közjegyző aláírásával. A végrendeletben megnevezheted az egyedüli örökösödet aki mindent örökölhet. Ha van végrendelet akkor azok akik végrendelet nélkül lennének örökösök csak a köteles részt örökölhetik, semmi mást. A végrendeletnek pont az a célja, hogy az örököljön akit akarunk, hogy örökös legyen, és nem a törvény adta örökösök legyenek a nyerők.
2016. dec. 12. 09:09
 5/11 anonim ***** válasza:
58%
Nem, mivel a köteles rész akkor is jár. De az öröklési rend amúgy is lemeno, felmenő, oldalagi, tehát első körben a gyerekeid, azok után a szüleid és végül a testvéred lenne az örökös.
2016. dec. 12. 09:19
 6/11 anonim ***** válasza:
43%

Ha nem írsz végrendeletet, akkor a törvényes öröklés általános rendje érvényesül. Ha nincs leszármazód, házastársad, akkor szülők örökölnek, testvér csak így: "öröklésből kiesett szülő helyén ennek leszármazói örökölnek olyan módon, mint a gyermek helyén annak leszármazói".

Végrendeletben indoklás nélkül elég csak a köteles részt (neki járó rész harmadát) adni annak, akit kevésbé kedvelsz, de ki is zárhatod az öröklésből azt aki méltatlan arra. Szülő hazai joggyakorlat szerint akkor méltatlan, ha szülői kötelezettségeit nem teljesítette. Ha 18 éves koráig gyereket saját háztartásában nevelte, vagy gyermektartást fizetett, akkor csak abban az esetben méltatlan, ha gyerek életére tört volna.

Szülő saját részéből később annak ad, akinek akar.

2016. dec. 12. 09:21
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Bátyám írt végrendeletet amiben én voltam az egyedüli örököse, mert engem nevezett meg. Bátyámnak nem volt gyermeke, felesége. Apu már sok éve meghalt, csak én és anyám maradt. Anyu még a köteles részt sem kapta meg, mert elfogadták a bátyám kérelmét, hogy anyánk alkoholista volt, és nem ő nevelt fel minket. Így érdemtelenség miatt neki nem járt a köteles rész. Volt mit örökölni a bátyám után, így nem csoda ha anyám tombolt amikor kiderült 1 forintot nem kap. ( bevallom nekem sem kellett volna semmi ha cserébe visszakapnám a bátyámat)
2016. dec. 12. 09:31
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Akkor kicsit helyesebben:

Ha nincs végrendelet, gyermek, ha az sincs, akkor feleség, ha az sincs, akkor szülők. (Ők azt csinálnak vele, amit akarnak, így megkaphatják/majd örökölhetik a többi gyermekük = testvéreid)

SZABÁLYOS végrendelet esetén csak a gyereknek van köteles rész, hacsak nincs kitagadva nyomós érvvel, a feleségnek meg a lakásban lakhat élete végéig özvegyi jog alapján ott, ahol együtt laktatok, de a lakás nem lesz az övé (kb. haszonélvezeti jog).

Ha se gyerek, se feleség, a végrendeletben arra hagyod mindenedet, akire akarod.

2016. dec. 12. 09:36
 9/11 anonim ***** válasza:
24%
8-as. Ha van élő szülő, akkor a szülő is örököl sőt a házastárs is, az ingóságból egy gyermeknyi fejrészt. Azaz ha egy gyermek van, akkor az ingatlanon kívül a gyerek és a házastárs felesben örököl, ha két gyermek, akkor harmadolnak (ha jól tudom a szülő x %-ot és a maradékot osztják részekre). Tehát csak az ingatlanra igaz, hogy a gyerek lesz a tulajdonos (házastárs pedig haszonélvező).
2016. dec. 12. 10:10
 10/11 anonim ***** válasza:
Ha van vegrendelet, akkor az az iranyado es abban megjeloltek orokolnek. Viszont, ha jol emlekszem - ebben nem vagyok biztos - akkor a szulo kotelesreszre jogosult es a kotelesreszbol nem lehet kizarni senkit. Es ha a vegrendelet ellent mond a torvenynek, akkor a torvenyt alkalmazzak. Azt tudom, h a gyerek biztosan jogosult kotelesreszre es csak kitagadassal lehet ezt elkerulni, viszont kitagadni is csak torvenyben meghatarozott feltelek mellett lehet.
2016. dec. 12. 11:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!