Miért nem lehet odafigyelni az alapvető higiéniára?
Elég igénytelen családom van, anyának például az jelenti a takarítást, ha felseper+felmos. Fertőtleníteni szerintem még sosem fertőtlenített, sem fürdőt, sem konyhát stb. Semmit. A kézmosás mindenkinél annyiból áll, hogy 3-4 másodpercre megnyitják a csapot, alá tartják a kezüket és kész. Egyedül én használok szappant, ráadásul egyre többet mert már hányingerem van pl. a kilincset is megfogni. Szoktam fertőtleníteni a fürdőszoba kilincsét, de miután használta valaki a fürdőt már el is veszett az értelme, mivel ha gyakorlatilag sz.ros kézzel fogja meg a kilincset már koszos is lesz.
Ma délután éppen a konyhában voltam, jön ki a wc-ből anya, (ami nem a fürdőben van hanem attól külön) és a mosogatóba öblíti a kezét, igen, rá az edényekre amikből eszünk. Annyira kiakadtam, alapból nem szoktam főtt ételeket enni mert egyszerűen gusztustalanok az edények, piszkosabbak mint mosogatás előtt. Alig találni olyan kanalat amire nem lenne rászáradva valami és a tányérok is büdösek, mert nem is használnak mosogatószert, hanem csak elöblítik őket. Jó, nyilván tudok ellene tenni, elmosogatok minden, csak úgy érzem teljesen felesleges, hogyha utána újból kezdődik elölről az egész. Szeretek takarítani, csak anya mindig megelőz, aztán meg rámszól, hogy ő már megcsináltam. A ruháimat is külön mosom mert anya sosem mos 30 foknál magasabb fokon, és összemos törölközőt, fehérneműket, utcai ruhákat stb. Konyharuhát még életében nem mosott ki.
Mit tehetnék még, azonkívül hogy takarítok? Most például említettem anyának hogy nem a mosogatóban kéne "kezet mosni" erre lecseszett hogy miért nem mindegy az nekem...
Másoknál is van ilyen vagy csak én élek ilyen putriban?
Hány éves vagy?
Sajnos anyukádra hiába szólsz rá, csak fel fog háborodni rajta, hogy kioktatod.
Az evőeszközökre azért lehet rászáradva, mert nem mossátok el sokáig. Szerintem egy semleges pillanatban ülj le anyukáddal beszélgetni, hogy nem bántani akarod, de nem érzed magad komfortosan ilyen környezetben, kicsit jobban figyeljetek a higiéniára.
"baktériumoktol nem véd meg a wc papír"
De igen. Ha a papír nem szakad el, akkor a széklet baktériumai NEM kerülenk a kezedre.
Régebben, míg nem voltak ilyen modern eszközök egy mikrobiológiai laborban, addig a kémcsövek papírvatta dugóval voltak ellátva, ez tartotta a kémcsőben lévő táptalajt sterilen.
Szóval egy kicsit túlparázod.
Másrészt egy egészséges immunrendszernek kimondottan jót tesz egy kis stimulálás.
De a korrekt mosogatásban például neked van igazad, én sem szeretek ételmaradékos evőeszközzel enni. És hetente mosom a törölgető kendőket - külön csak azokat...
Hátkérlek... te vagy az a gyerek, aki túlkompenzálja a szülei "hibáit".
Mert - ha hiszed, ha nem -, egyik se normális: se a retek, se a steril szoba.
Megértem a problémádat, én konkrétan megőrülnék. De kérlek áruld el, mennyi idős vagy?
Az exem családja élt hasonló körülmények között. Amikor elmentek egy hétre nyaralni, én jártam hozzájuk etetni a tengerimalacot. Azon a héten olyan tisztaságot varázsoltam oda, hogy azóta se volt hasonló. Ilyet képzelj el:
-fertőtlenítettem a konyhaszekrény: akkor tudtam meg, hogy az nem sárga, hanem fehér
-elmosogattam a "tiszta" edényeket is, és rájöttem, hogy az a narancsszínű serpenyő is fehér volt, a fekete lábas pedig piros
-a szekrény, amiben a kenyeret tartották, már kék penészes volt, és nagyon büdös
-fedő nélkül tették az ételt a hűtőbe, úgyhogy a múlthavi pörkölt szaga keveredett a múltheti gyümölcslevesével (mert azt a szagot nem lehetett kiszedni)
-utcai cipővel jártak be a szőnyegre, ahol utána este mezítláb sétáltak
-a felmosóvödör tele volt koszos rongyokkal és néhány pókcsaláddal (a gyakori használat....)
-a kisgyerek nem húzta le maga után a vécét, és nem is mosott kezet
-a krumplit a szekrényben, a "tiszta" edényekben tárolták
-az anya ivás után mosogatás nélkül visszatette a csészét a szekrénybe
-az összes evőeszközön volt valami kajamaradék
-a konyharuhák sosem voltak mosva (amik igazából csak szakadt rongyok voltak)
Ezt még hosszasan sorolhatnám. Egyszerűen undorító volt. Eljutottam addig, hogy ne akarjak ott enni, és később ez az igénytelenség, ami az exemre is ráragadt, közrejátszott a szakításban is.
A takarításon kívül valóban nem sokat tehetsz. Amint lehetőséged nyílik rá, költözz el, menj fősulira, vagy bármi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!