Ha öröklök a szüleim után egy fél házat (mert van egy nővérem), az én részemről lemondhatok e a kiskorú gyermekem javára?
Az ilyen "lemondást" a hagyatéki eljárásban ajándékozásnak nevezik, mert ez annyit jelent, hogy az örökrészeddel kapcsolatban ajándékozási egyezséget kötsz a közvetett örökössel (a gyermekeddel). A lemondás, mint olyan is létezik, de az az örökhagyó életében vele kötött szerződéssel lehetséges (és nem valakinek a javára).
Amúgy én sem javaslom az ilyesmit, mert bizonyos körnek (házastárs, gyerek) 20 m Ft alatti vagyonnál nem kell fizetnie öröklési illetéket, a gyerekednek viszont (aki ugye az unoka) kellene öröklési illetéket fizetnie. (Persze mivel kiskorú, csak 18 éves kora után, meg azt hiszem, van +2 év türelmi idő is, de akkor is kellene fizetnie.)
Köszi a válaszokat!
Szóval,rengeteg Apeh saram van,több milláról van szó és nem tudom,sőtt nem is akarom rendezni!
Így ha nem én öröklök,hanem a gyerekem aki ugye kiskorú,nem nyúlhat hozzá senki,viszont a házat használhatom mert én vagyok a gyermekem vagyonkezelője.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!