Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit gondoltok arról, hogy vki...

Mit gondoltok arról, hogy vki meghal, de nincs temetés, semmi szertartás, csak hazaviszik / elszórják a hamvakat?

Figyelt kérdés
2015. szept. 15. 22:44
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
79%

A hamvasztassal és a hazavitellel semmi gondom, csak azzal, ha nincs szertartás. Legyen egyházi vagy társadalmi, sztem kell egy idő, amikor el lehet bucsuztatni a halottat. Nemrégiben meghalt egy ismerősöm, ki akartam vinni neki egy szál virágot. Erre látom, hogy zárt körben lesz ravatalozva, ergo 2 lánya kísérte ki csak.

Nyilván ezen én nem akadhatok ki, mki azt csinál a halottjaval amit akar, de magamnak biztos nem ezt a módot választanám. Azért szerettem volna tenni neki egy szál virágot, mert ismertem, és utána se tehettem meg, mert hazavitték.

2015. szept. 16. 06:42
 12/18 anonim ***** válasza:
80%
Nálunk a családban kétszer is így volt.Az egyiknél kiszórtuk a hamvakat,a másiknál még nem mert az egy hosszabb út lesz.
2015. szept. 16. 06:48
 13/18 anonim ***** válasza:
64%

Lehet, hogy ez volt az utolsó kívánsága?

Nagyjából ennyit. Nem biztos, hogy mindenki szeretné, ha sokan összegyűlnének, temetnék stb. Lehet, van, aki ezt jobban "szeretné".

2015. szept. 16. 09:13
 14/18 anonim ***** válasza:
92%

Jobb, mint adósságba verni a családot. Most ez morbid, de szegénynek már nem sokat számít, ha az élőknek meg így jobb, akkor persze, csinálják.

Anyukám azt mondta, őt hamvasszuk el, és szórjuk a tengerbe, nehogy a polcon őrizgessük majd :D Engem a hideg kiráz a gondolattól, hogy a föld alatt rothadjak el, már bocsánat. Én is hamvasztást akarnék.

Aki meg akar emlékezni a halottról, az tegyen ki róla egy fényképet az asztalára, és gyújtson mellette egy gyertyát. Sokkal szebb, mint mikor az idős nénik versenyeznek, hogy ki vitt nagyobb koszorút a pityu bá sírjára..

(Bár urnát is lehet temetőbe vinni, apa apukája is így van a temetőben, egy szép fiókos urnatartóban, egy kis "kampóval" amire akaszthatunk egy pici koszorút.)

A megemlékezést én pedig nem szertartásként képzelném el, hanem hogy a barátaim-családom összeülnek, sztoriznak rólam, isznak egyet az emlékemre. Nem pedig egy vadidegen pénzért mondott szövegét hallgatják végig.

Szóval szerintem teljesen rendben van.

2015. szept. 16. 09:26
 15/18 anonim ***** válasza:
89%

Hát érdekes dolog a temetés is.

- Baromi drága, szabályosan rablás az egész.

- A gyászbeszéd általában valami oltári kínos, mindenkit az egekbe magasztalnak.

- Én alapból nem vagyok egy vallásos ember, kaparjanak el szentatyaúristen nélkül és kész.

- Megemlékezni meg lehet sír nélkül is, bár kb ez az egyetlen aminek érzelmi értéke van.

- Ha viszont nem fizeted a sírhelyet, kemény összegekért, akkor kikaparnak, vagy rád temetnek másokat, ennyit az "örök nyugalomról".

- A fele gyásznép csak ásítozni, beszélgetni jön oda, volt akit szívem szerint az anyjába küldtem volna el, hogy legalább azt a fél órát bírja már ki süket szövegelés nélkül.

- Összességében az egész temetés olyan megrendezett, és mű. Mindenki odamegy, 1 órára hú de szomorú, aztán kilép a temetőből és éli tovább a világát.

2015. szept. 16. 12:11
 16/18 anonim ***** válasza:
17%

"- A gyászbeszéd általában valami oltári kínos, mindenkit az egekbe magasztalnak. "

Én ilyet még csak a filmekben láttam. Igazi temetésen kb az élet végességéről meg a feltámadásról beszél a pap (vagy nem is beszél egyáltalán csak a liturgia szövegét mondja), az elhunytnak csak a nevét említik és felsorolják milyen rokonai gyászolják.

2015. szept. 16. 13:10
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

ma 13:10

Nemrég halt meg egy rokonunk, aki alkesz volt és minden amit csinált a kocsmában ülés volt. A temetésen az egekig magasztalták, felsoroltak valami 10 hobbit, hogy mit szeretett csinálni, meg jó apa volt, stb :D

2015. szept. 16. 20:47
 18/18 A kérdező kommentje:
Ez a része zavar engem is marhára. Ha olyanról van szó, aki tényleg egy nagyon jó szeretnivaló népszerű ember, akkor csak még nehezebb az egész. Meg a sok képmutató akiket ugye kitiltani nem lehet, de ott se kéne lenniük...
2015. szept. 20. 04:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!