Mit gondoltok arról, hogy vki meghal, de nincs temetés, semmi szertartás, csak hazaviszik / elszórják a hamvakat?
A hamvasztassal és a hazavitellel semmi gondom, csak azzal, ha nincs szertartás. Legyen egyházi vagy társadalmi, sztem kell egy idő, amikor el lehet bucsuztatni a halottat. Nemrégiben meghalt egy ismerősöm, ki akartam vinni neki egy szál virágot. Erre látom, hogy zárt körben lesz ravatalozva, ergo 2 lánya kísérte ki csak.
Nyilván ezen én nem akadhatok ki, mki azt csinál a halottjaval amit akar, de magamnak biztos nem ezt a módot választanám. Azért szerettem volna tenni neki egy szál virágot, mert ismertem, és utána se tehettem meg, mert hazavitték.
Lehet, hogy ez volt az utolsó kívánsága?
Nagyjából ennyit. Nem biztos, hogy mindenki szeretné, ha sokan összegyűlnének, temetnék stb. Lehet, van, aki ezt jobban "szeretné".
Jobb, mint adósságba verni a családot. Most ez morbid, de szegénynek már nem sokat számít, ha az élőknek meg így jobb, akkor persze, csinálják.
Anyukám azt mondta, őt hamvasszuk el, és szórjuk a tengerbe, nehogy a polcon őrizgessük majd :D Engem a hideg kiráz a gondolattól, hogy a föld alatt rothadjak el, már bocsánat. Én is hamvasztást akarnék.
Aki meg akar emlékezni a halottról, az tegyen ki róla egy fényképet az asztalára, és gyújtson mellette egy gyertyát. Sokkal szebb, mint mikor az idős nénik versenyeznek, hogy ki vitt nagyobb koszorút a pityu bá sírjára..
(Bár urnát is lehet temetőbe vinni, apa apukája is így van a temetőben, egy szép fiókos urnatartóban, egy kis "kampóval" amire akaszthatunk egy pici koszorút.)
A megemlékezést én pedig nem szertartásként képzelném el, hanem hogy a barátaim-családom összeülnek, sztoriznak rólam, isznak egyet az emlékemre. Nem pedig egy vadidegen pénzért mondott szövegét hallgatják végig.
Szóval szerintem teljesen rendben van.
Hát érdekes dolog a temetés is.
- Baromi drága, szabályosan rablás az egész.
- A gyászbeszéd általában valami oltári kínos, mindenkit az egekbe magasztalnak.
- Én alapból nem vagyok egy vallásos ember, kaparjanak el szentatyaúristen nélkül és kész.
- Megemlékezni meg lehet sír nélkül is, bár kb ez az egyetlen aminek érzelmi értéke van.
- Ha viszont nem fizeted a sírhelyet, kemény összegekért, akkor kikaparnak, vagy rád temetnek másokat, ennyit az "örök nyugalomról".
- A fele gyásznép csak ásítozni, beszélgetni jön oda, volt akit szívem szerint az anyjába küldtem volna el, hogy legalább azt a fél órát bírja már ki süket szövegelés nélkül.
- Összességében az egész temetés olyan megrendezett, és mű. Mindenki odamegy, 1 órára hú de szomorú, aztán kilép a temetőből és éli tovább a világát.
"- A gyászbeszéd általában valami oltári kínos, mindenkit az egekbe magasztalnak. "
Én ilyet még csak a filmekben láttam. Igazi temetésen kb az élet végességéről meg a feltámadásról beszél a pap (vagy nem is beszél egyáltalán csak a liturgia szövegét mondja), az elhunytnak csak a nevét említik és felsorolják milyen rokonai gyászolják.
ma 13:10
Nemrég halt meg egy rokonunk, aki alkesz volt és minden amit csinált a kocsmában ülés volt. A temetésen az egekig magasztalták, felsoroltak valami 10 hobbit, hogy mit szeretett csinálni, meg jó apa volt, stb :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!