Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ki köteles eltemettetni az...

Pallagi Istvánné kérdése:

Ki köteles eltemettetni az élettársat akivel 11éve együtt élünk csak nincs hozzám bejelentkezve, de a gyermekei az örökösei? Kaphatok-e őzvegyi nyugdíjat utánna?

Figyelt kérdés
2015. aug. 23. 11:26
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
51%

9!

Az pont nem lényeges. Nyilván elvalt vagy özvegy és nem változtatott nevet.

2015. aug. 23. 22:13
 12/14 A kérdező kommentje:
Az én házamban lakunk még mindig együtt!De nincs bejelentkezve hozzám mert van saját háza amiben az egyik gyermeke lakik!csak azért kérdeztem ezt meg hogy én nem tartok igényt az ő házára meg semmi egyébre mert nekem van ugye sajátom!csak már én sem vagyok fiatal már és az évek rajtam is telnek ezért szeretném tudni mire számithatok!
2015. aug. 25. 17:33
 13/14 anonim ***** válasza:
55%
2015. aug. 29. 10:53
 14/14 anonim ***** válasza:
100%

Ennyi blőd de legalább rosszindulatú választ... Kérdező:

Az élettárs milyen feltételek mellett jogosult özvegyi nyugdíjra?

"Az élettárs – a jogszerzőre előírt feltételek fennállása esetén – csak akkor jogosult özvegyi nyugdíjra, ha élettársával annak haláláig egy év óta megszakítás nélkül együtt élt és gyermekük született, vagy megszakítás nélkül tíz év óta együtt élt, feltéve, hogy az együttélésük (vagy annak akár csak egy része) alatt özvegyi nyugdíjban nem részesült." - mivel 11 éve éltek együtt a kérdés szerint, JÁR az özvegyi nyugdíj. (azért ajánlatos lenne a párodnak legalább tartózkodási helyként "ideiglenes lakcím" bejelentkezni hozzád, mert ebből tényleg lehet nehézség. Egyébként 2 tanúval kell igazolni az együtt élés tényét... vagy elmentek a közjegyzőhöz együtt, és regisztráltatjátok az általatok közösen megadott dátum szerint)

Eltemettetni egy elhunytat mindenkor az ÖRÖKÖS(ök) köteles(ek), persze más is eltemettetheti, akkor viszont jogosult a temetés számlákkal igazolt költségeit az örökségből levonatni.

Egyébként az élettársad a vagyona 2/3-áról szabadon rendelkezhet végrendeletileg,kire hagyhatja, a köteles rész az 1/3. (régen 1/2 volt, az új Ptk lecsökkentette 1/3-ra)

2015. aug. 29. 14:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!