Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha nővéremmel együtt örököltem...

Ha nővéremmel együtt örököltem egy jelzáloghitellel terhelt lakást (nagyjából a lakás értékének a fele van még hátra a fizetnivalóból), és az egyikőnk nem fizeti a hitel saját részét, akkor azt a másikon követelhetik? Folyt köv.

Figyelt kérdés
És ha a nővérem visszautasítja az örökséget, a (kiskorú)gyerekein hogy követelik a havi törlesztőrészletet?
2015. jún. 19. 16:26
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
21%
Kiskoru csak és kizárólag gyamhivatali jovahagyassal örököl. Ha a gyamhivatal engedélyezi, akkor rájuk száll az örökség, ha nem, akkor rád. Ha a gyerekekre, akkor a szüleiknek kell fizetniük a részleteket.
2015. jún. 19. 16:56
 12/26 anonim ***** válasza:
19%

Utolsó, ezt a sületlenséget honnan vetted?

Az öröklés ipso jure az örökhagyó halálakor áll be, semmiféle elfogadó aktus nem kell hozzá!

Visszautasítási lehetőség van, amikor is az örökség automatikusan a törvény szerint "sorban következő" örökösre száll - szintén automatikusan.

A gyámhatóság engedélye a visszautasításhoz kell, mivel az egy értelmezhető jogi aktus. Elfogadásról szó sincsen.

Ügyvéd

2015. jún. 19. 17:16
 13/26 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó, ha ügyvéd vagy, akkor megtennéd hogy válaszolsz a kérdéseimre is, nem csak az utolsó reagálására? Köszönöm
2015. jún. 19. 17:17
 14/26 anonim ***** válasza:
49%

Már válaszoltam korábban. Írtam, hogy bárki is az örökös, az örökség erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért.

De azt nem fogod tudni megúszni, hogy elmenj egy konzultációra, mert a konkrét ügy ismerete nélkül csak túl általános tájékoztatást lehet adni.

2015. jún. 19. 17:19
 15/26 anonim ***** válasza:
12%
Kedves ügyvéd, ha valóban az lennél, akkor tudnád, hogy kiskorú esetében a gyamhivatal dönt. Sem örökölni, sem orokseged vissza utasítani nem tud a kiskorú az engedelyuk nélkül. Nem ügyvéd vagyok ugyan, ellenben tapasztalatból írom.
2015. jún. 19. 17:22
 16/26 anonim ***** válasza:
93%
Én is tapasztalatból írom, hogy nem kell a gyámhivatal engedélye ahhoz, hogy a kiskorú örököljön, ez marhaság.
2015. jún. 19. 17:30
 17/26 anonim ***** válasza:
23%
Nem követelhetik, le is mondhatsz az örökségről. Akkor a bank kényszerértékesíti nyomott áron és buktátok az örökséget. Nálunk is volt meghalt ügyfél az örökös lemondott az "örökségről" ami gyakorlatilag adósság volt, ilyenkor az állami adósságkezelő intézi tovább. De én a helyedben fizetném és egy idő után lenne egy lakásom ami csak engem illet (persze akkor a nővéred és ügyvéd által ezt intézni kell hogy ő nem fizeti és lemond a javadra) Más kérdés, ha ezt akarod, vagy nem engedheted meg magadnak.
2015. jún. 19. 17:37
 18/26 A kérdező kommentje:
De valószínű az lesz, hogy ő is igényt tart majd az örökségre(vagy saját maga, vagy a gyerekei nevén), de a gyakorlatban nem fog fizetni. Ezért kérdezem.
2015. jún. 19. 17:53
 19/26 anonim ***** válasza:
9%

Ha a nővéred lemond akkor te vagy az örökös tehát rádháritják.semmiképpen nem száll a gyerekeire.Olyan örökségről ahol adósság van célszerű lemondani mert ha mindenről lemondasz senkire nem száll át. Azt viszont nem tudom hogy ezt meg lehet e tenni olyankor ha nem mondtatok le rola az elején hanem elkezdtétek fizetni.

Rokonomék is igy örököltek de mar az első perctől lemondtak rola igy nem szállt rájuk az adósság sem.

Mindenképpen keress fel egy ügyvédet.

2015. jún. 19. 17:53
 20/26 anonim ***** válasza:
84%
Ha a nővéred nem fizeti, akkor szerintem megoldható, hogy lemondjon az örökségről, és, ha akarod, akkor te fizeted az egészet, viszont a ház is a tiéd lesz. Ki kell számolni, hogy megéri-e neked ez.
2015. jún. 19. 17:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!