Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit tehetek, ha a férjemhez...

Mit tehetek, ha a férjemhez már nincs erőm?

Figyelt kérdés
Évek óta az életünk egy egyhelyben topogás a problémák körül. Mindenre tőlem kéri az ötletet, minden megoldatlan dologra a válasza az, hogy "én szeretném, de nem tudom, én akartam, de nem lehet". S nekem kell döntéseket hozni annak minden felelősségével, három gyerek mellett. Elúszik az idő a kezéből, sosem tud semmit felmutatni, nincs igénye a környezetére, mindenhol gyártja a rumlit, a holmijai kiszorítják a családot a házból. Évek óta adok esélyt a változásra, próbálom bíztatni,stb, de már nem megy. Úgy érzem, szakadéknyira nőtt a távolság Tőle a lelkemben, de itt a három gyermekünk.
2010. febr. 2. 12:19
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Hát, a véálaszoknak nem fogsz örülni.

Valószínűleg az esküvőtök előtt is ilyen volt, nem igaz? Most akkor vagy nem ismerted őt meg igazán, mielőtt összeházasodtatok, vagy abban bíztál, hogy majd megváltozik. Mindenesetre nem hozzád való, ez tény, és ezt a hézasságkötés előtt kellett volna felismerni, nem három gyerek után. De ezzel sajnos nem segítettem neked. :-( Ez egy nehezen élhető házasság, ahol a férjed ott folytatja a felelősséget nem igénylő gyermek-életét, ahol az anyjánál abbahagyta, és te viseled helyette kényszerűségből a nadrágot.

Erre a legtöbben azt mondják, hogy válj el. Én azonban azt mondom, hogy egy használt autót se dobunk ki, mielőtt többször el nem visszük szervizbe. Vannak családterápiák, házasságterápiák, amiken részt lehetne venni, pszichológus vagy lelkész, akivel át lehetne beszélni a házasságotokat. A férjed megváltoztatásához te kicsi vagy, és nem is a megfelelő személy (ez nem személyeskedés vagy lebecsülés, hanem tény). Hanem ha kívülről érkezne kritika, javaslata változtatásra, motiváció, az talán felrázná.

Egy próbát - vagy akár többet is - megér. Már csak a gyerekek kedvéért is.

2010. febr. 2. 12:28
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Csatlakozom az első válaszolóhoz, akinek az autós hasonlata nagyon találó volt.

Valóban meg kell próbálni a házasságotokat helyrehozni. Mindenképpen le kéne ülnötök megbeszélni, hogy te hogy érzel. Meséld el neki azt, amit leírtál. Mondd meg neki, hogy ezen te mindenképpen szeretnél változtatni, akár külsős (terápia, pszichológus, stb.) segítséggel is. Kérd a közreműködését, hogy felélesszétek a házasságotokat! El kell magyarázni a párodnak a helyzet súlyosságát, hogy a fejedben már a válás gondolata is megfordult. Van esély rá, hogy a válás szóba hozása rádöbbenti, hogy nem apró problémáról van szó. Fontos, hogy a gyermekek érdekében (IS!) megtegyetek mindent a házasságotokért! Esetleg már ma estére is megszervezhetnéd ezt a beszélgetést. Fontos, hogy a gyerekek ne zavarjanak, hanem nyugodt, higgadt körülmények között rágjátok át magatokat a problémán.

Szurkolok és sok sikert kívánok! Kérlek, majd írj a fejleményekről!

2010. febr. 2. 12:48
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Először nézd a jobbik oldalát! Most Te irányítasz, te kezedben vannak a döntések. Még mindig jobb, hogy ha egy zsarnok lenne, s csak a hozzá való alkalmazkodás keserítené az életed.

Ha jóindulatú, akkor csinálj egy parafatáblán számára határidős előírást: ezt, ekkorra teljesítened kell. Lassan rájön, hogy nem fut ki az időből, a feladattól meg nem tud megszökni.Néha segít, ha a széthagyott dolgaiból valami "elvész", a fene látta, olyan nagy rumli van itt. Talán összecsomagolja a cuccait. Mondanám, hogy tégy próbát, hagyd szét Te is: itt egy bugyi, ott egy melltartó. De lehet, hogy nem zavarná.Hát a házasság az egy hullámvasút: néha utáljuk a párunkat, aztán rájövünk, hogy nem is olyan rossz pasi. Meg én se vagyok az a mintaasszony. Biztos tűr ő is.Mondanám, hogy a beszélgetés a legfontosabb. Nem a veszekedés, a beszélgetés. Elmenni pl. sétálni, és olyan jót beszélgetni.Mint a 3 gyerek előtt.

2010. febr. 2. 12:55
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddig válaszolóknak, máris nagyon sokat segítettetek. A férjem egy jószándékú,szelíd ember, nyitott arra, hogy bármit megbeszéljünk, a gond a problémamegoldó képességével van. A hivatásában zseni, a gyakorlati életben pedig sajnos a fent említett problémákkal küzdünk. Semmi szín alatt nem gondolok válásra, bár már felmerült bennem többször az "elmenekülni innen, de mennél messzebbre" érzés. Valójában beszéltünk ezekről a problémákról már, olyankor magába szakad és látom, hogy rendezi a gondolatait és megpróbál új lendülettel mindenen változtatni, de ez tart két napig, azután szépen minden visszasüpped az eredeti kerékvágásba. Azt gondolom, mindhármótok válasza tartalmazott komoly és gyakorlatias ötleteket , megoldásokat. Ezeket köszönöm, a sor most rajtam és a férjemen áll.
2010. febr. 2. 13:15
 5/7 anonim ***** válasza:

Próbálj felé pozitívan jelezni, akár kicsit füllenteni is a cél érdekében, ha elindul a jó irányba. Abban a két napban amiben összeszedi magát és próbál változni igyekezz hatni rá. Mondd, hogy Jó hogy segít Neked, Örülsz és látod, hogy változni próbál, örülsz hogy a kapcsolatotokat megpróbáljátok mindketten jobbá tenni és nem szaladtok ölbetett kézzel a válásba. Mondd meg neki hogy nem szeretnéd ha úgy végződne a kapcsolatotok mint megannyi családé Magyarországon. Ti nem ezért házasodtatok össze, nem akarsz beállni a sorba :) Lehet hogy egy kis belső nyomással is tudsz rá hatni tudat alatt.

Nem hiszem, hogy nálatok erről van szó de itt egy példa:

" Képzeld a munkatársam mesélte hogy a férje olyan balfék, hogy egy ésszerű döntést nem tud meghozni, mindent a nő csinál a férje meg csak a seggét mereszti. De jó hogy Te nem ilyen vagy :)"

Ezek után rosszul venné ki magát ha nem aktiválná magát mert látja, hogy milyen a lusta emberek megítélése és hogy akárki fülébe eljuthat ez a mihaszna életmód amit folytat. Persze ez nem feltétlenül működik csak egy kis trükk amivel hathatsz rá:)

2010. febr. 2. 13:51
 6/7 anonim ***** válasza:

Ez egy nagyon nehéz ügy kedves kérdező,nem ismerjük a szereplőket,a múltatokat,a korotokat..nehéz így tanácsot adni,és megoldani úgyis csak te tudod.

Az ember akkor tud határozott lenni,akkor tud felelős döntést hozni,ha szilárd talajon áll,ha az útját járja,ha teszi amihez igazából affinitása van... az jelenti neki a hátteret,az erőt az önbizalmat... ha mindez nincs meg,akkor nem lesz más sem.... és a társ persze a másik fontos... egy erős egyéniségühöz gyenge illik,hiszen így teljes az egész... de ezt tudod te is,sőt tudtad amikor megismerkedtetek... nehéz ügy.Beszélgessetek erről nyíltan.Ne hagyd hogy ellenérzéseket táplálj iránta,ne várdd meg amíg irritálni fog,mer onnan nem lesz vissza út... sok sikert

2010. febr. 2. 19:23
 7/7 A kérdező kommentje:
Kaptam itt kérést, hogy írjam meg, mi volt. Leültünk beszélgetni. Elmondtam hogy beírtam ide is, megmutattam a válaszokat. Párom egyáltalán nem vette ezt rossz néven, mindíg őszintén lehet Vele beszélni, de a válaszok mélyen elgondolkodtatták, s az is, amit én kérdésként feltettem. Elmondta, hogy úgy érzi, nem bízok a döntéseiben, ezért is hagyja rám inkább. És be kell látnom , ebben igaza van, teljes mértékben. Nagyon jót tett, hogy pozitív tanácsokat kaptam, kaptunk. Aki egy szituációban benne van, másképp látja a helyzetét, mint egy kívülálló, józan szemlélő. Íme, kiderült, nekem is nagy részem van abban, hogy így alakultak a dolgaink. Így megegyeztünk, melyikőnk mit gondol, mely feladatok és dolgok a férfire tartozóak, melyek azok, amiért én felelek, mint nő. És abban, hogy a férfi dolgokban hagyom őt úgy dönteni, hogy nem rágom le a körmömet, vajon jól dönt-e, jól csinálja-e. Meglátjuk. Hozzátartozik, hogy az első hozzászóló rátapintott a lényegre, miszerint kapcsolatunk elején a férjem élni akarta tovább a gyermeki életet, amit egy olyan anya mellett élt, aki mindent kivett a kezéből, mindenben irányító volt. És az édesapját is mindenben irányította. Éreztem, kimondatlanul is ez az elvárás, és valóban sokszor kellett gyakorlati útmutatás a hétköznapi dolgokhoz részemről, mert egyszerűen a férjem nem rendelkezett ilyen irányú tapasztalatokkal. De azóta sok év eltelt, csak a beidegződések maradtak. Rajtam is múlik, hogy be tudjam tartani azt az ígéretemet, hogy nem ütöm bele az orromat olyan dolgokba, amivel nem kellene magamat terhelni, mert az a férfi felelőssége a családban. Szóval ismét köszönöm mindenki segítségét, el sem hiszitek, mennyi mindenre rávilágítottak a válaszaitok.
2010. febr. 3. 15:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!